IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Máš předpoklady pro IT? I tohle ti klidně pomůže!

Obor IT nabízí skvělou dlouhodobou kariéru a pracovní růst. Pokud se zajímáš o IT, měl bys vědět, které znalosti a dovednosti potřebuješ k získání práce. Aby ses samozřejmě mohl lépe připravit na pohovor a náležitě zazářit. Práce v IT vyžaduje poměrně velké množství technických dovedností, které se můžeš dnes již snadno naučit. Zahrnuje také mnoho soft skills a možná už některé z nich i máš.

Které to jsou a kde a jak je získat? Co je tedy vlastně v IT potřeba všechno umět a znát?

Blog ITnetwork.cz

S tímhle v IT prorazíš

Už jsi se rozhodl, že zkusíš IT? Potom budeš potřebovat dovednosti a znalosti vhodné pro vstup mezi ajťáky. Technické znalosti jsou rozhodně věcí, kterou můžeš kdykoliv napravit či doplnit.

Hard skills pro IT

Tyto "tvrdé" dovednosti jsou v oboru IT běžné a především nezbytné pro jednotlivé IT pozice. Můžeš se je naučit prostřednictvím školení, e-learningů a kombinace obojího v jednom pečlivě sestaveném balíčku rekvalifikace.

Blog ITnetwork.cz

Programování

Jednou z nejběžnějších a nejzákladnějších dovedností, které zaměstnavatel od IT odborníka, typu programátor, vyžaduje, je schopnost psát kód. Většina pracovních míst v oblasti IT vykonává úkoly spojené s programováním a vývojem softwaru a webových stránek. Stačí si vybrat jednu z těchto moderních a žádaných technologií C# .NET, Python, Java, PHP, JavaScript, Kotlin. Nemusíš být jen nutně programátor. Porozumění kódu je nezbytné pro dokončení projektů vývoje softwaru a řízení zajištění kvality.

Správa sociálních médií

Ajťák není jen programátor. Porozumění fungování platforem sociálních médií je pro mnohé zaměstnavatele cennou dovedností. Pomáháš tak firmám rozšířit povědomí o nich samotných a jejich produktech a tím i optimalizovat nabídku podle poptávky. Jsi více v kontaktu se zákazníky a buduješ tak i značku firmy díky Facebooku, Instagramu, Tik Toku a dalším.

Konfigurace sítě

Dalším běžným souborem dovedností, které odborníci potřebují pro většinu pracovních míst v IT, jsou znalosti práce v síti. Pokud se v sítích vyznáš nadprůměrně dobře, můžeš se stát správcem sítě. Zahrnuje to znalosti, jako je nastavení IP, bezdrátové směrovače, cloudové služby a programování.

Nasazení hardwaru

Nasazení hardwaru zahrnuje instalaci a nastavování technického vybavení. Znalost odpojování a opětovného sestavování složité techniky je dnes dovednost vhodná i pro samotné domácnosti. Například propojování televize s domácím kinem a počítačem mohou být příčinou nemalých hádek a psychických zhroucení. Pozice, které se tomu věnují, jsou například IT supporti.

Blog ITnetwork.cz

Znalost operačních systémů

Znalost práce s různými operačními systémy a jejich oprav je důležitou dovedností v oblasti IT. Každý má své něco, čím je výjimečný. Mnoho lidí využívá Microsoft, jiní MacOS a další nedají dopustit na Linux, popřípadě Unix. Znalost softwaru pro více systémů může zvýšit tvou atraktivitu pro zaměstnavatele, kteří by v budoucnu mohli chtít přejít na nový systém.

Správa databází

Databáze jsou alfou a omegou téměř všeho. Ukládají a spravují data - informace. Práce v oblasti IT může zahrnovat potřebu zadávání dat nebo používání databází. Správa databází vyžaduje detailnost a přesnost. Obvykle také vyžaduje schopnost číst a používat standardní dotazovací jazyk SQL.

Soft skills pro IT

I když je obor IT technologicky zaměřený, stejně důležité jsou i měkké dovednosti. Ovládáš některé zmíněné, nebo bys na nich měl ještě chvilku zapracovat?

Komunikace

Díky ní je lidstvo lidstvem. Oblast IT vyžaduje samozřejmě také velkou míru komunikace. Je třeba komunikovat s nadřízenými a kolegy, abys pomohl s technickými problémy. Také budeš s velkou pravděpodobností pracovat v týmu. Komunikace zahrnuje písemnou i ústní formu, například e-maily nebo pokyny po telefonu. Je důležité, abys dokázal aktivně naslouchat, zpracovávat a poskytovat stravitelnou zpětnou vazbu ke složitým tématům.

Řešení problémů

Jednou z hlavních náplní práce IT profesionála je řešení problémů. Denně budeš pravděpodobně dostávat e-maily nebo odpovídat na telefonáty a pomáhat ostatním řešit jejich vlastní technické problémy. Pokud tě zrovna tohle baví, ať už se problémy týkají softwaru nebo operačního systému či zařízení, které se nechce spustit, práce v IT by pro tebe mohla být skvělou volbou.

Analytické schopnosti

Vzhledem k tomu, že se v IT analyzuje snad úplně všechno, je tahle vlastnost nepostradatelná. Jsi totiž například schopný identifikovat problémy dříve, než nastanou. Nebo dokážeš analyzovat data s cílem získat klíčové informace, jako jsou třeba ukazatelé výkonnosti z přehledu trendů v čase.

Kreativita a vynalézavost

Kreativita je užitečná dovednost pro práci v IT, protože vede k revolučním nápadům a řešením. Možná budeš muset přijít s novým nápadem na zlepšení procesu, nebo najít inovativní způsob, jak vyřešit technologický problém. Kreativita jednoduše vede k pokroku a růstu.

Blog ITnetwork.cz

Důležitou dovedností v IT je také umět využívat své zdroje. Často se může stát, že dostaneš otázku, na kterou sice nedokážeš odpovědět, ale víš, jak získat odpověď. Pomáhat ostatním zvyšovat produktivitu pomocí nejlepšího softwaru, produktů a technologií pomáhá prosperovat celému podniku.

Vytrvalost

Některé úkoly v oblasti IT vyžadují více přemýšlení a úsilí. Budeš tedy mnohdy muset být buldokem, který se do problému zakousne a jen tak nepustí. Často to samozřejmě bude náročné a vyčerpávající, ale odměna bude, věř, sladká. Něco vyřešit polechtá mozek, jako málo co a brzy se na tom staneš tak trochu závislý :-)

Organizovanost

Správně utříděný pracovní prostor a počítač ti rozhodně zajistí vyšší efektivitu a produktivitu. Práce v IT může vyžadovat mnoho úkolů najednou, takže věnovat trochu času navíc organizaci toho všeho, co máš na starosti, se rozhodně ve výsledku vyplatí. Zhodnocení délky projektu, stanovení priorit úkolů a dodržování časového harmonogramu ukazuje, že jsi systematický a umíš dobře hospodařit s časem.

Vedení a řízení projektů

Během své kariéry v IT možná budeš muset vést tým na nějakém projektu a budeš muset prokázat výjimečné vůdčí schopnosti. Hodit se ti bude znalost efektivního delegování úkolů, stanovování cílů a řešení konfliktů.

Flexibilita

Obor IT vyžaduje každodenní flexibilitu. Často se například může stát, že se na poslední chvíli v projektech něco pokazí a je třeba chyby okamžitě řešit. Přizpůsobivost a schopnost rychlého myšlení se ti budou velmi hodit.

Leží ti na srdci dobro světa

Mnoho společností v tomto odvětví podporuje charitativní účely a etické hodnoty - a některé dokonce přímo pracují na tom, aby byl svět čistší, bezpečnější a laskavější. Zní to hezky, že?

Blog ITnetwork.cz

Závěrem

Rozhodně se nemusíš trápit, že nemáš titul z informatiky. Přestaň se obávat stereotypů. V dnešní době se můžeš zapojit do IT různými způsoby. Jedním z nejjednodušších a nejrychlejších (a také nejlevnějších, když víš, jak na to ;-) ) je rekvalifikace. Ať už máš jakékoli vzdělání, zájmy nebo zkušenosti, existují příležitosti, které odpovídají tvé osobnosti a vášním. Bez ohledu na to, co sis myslel předtím, můžeš mít kariéru v oblasti technologií, která je přesně pro tebe.

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 20.7.2022 7:38
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity