IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Nákupní horečka v Metaverzu. Lidé berou parcely útokem

O metaversu jsi zřejmě párkrát slyšel. Jedná se o virtuální svět, v němž mohou lidé trávit čas, žít a komunikovat mezi sebou skrze své avatary. Někteří odborníci se tak domnívají, že by právě metaverse mohl být budoucností internetu. A ačkoliv je koncept stále ještě v plenkách, již nyní se objevují první náznaky jeho slibné existence. V několika spuštěných metavesmírech můžeš například v současnosti nakupovat i pozemky.

Jaké virtuální světy jsou ty nejlukrativnější? A proč se o metaverse začal zajímat Interpol?

Blog ITnetwork.cz

Do parcel investují umělci, designéři i velké technologické firmy

Podle výzkumu DappRadar z konce minulého roku lidé za posledních 12 měsíců nakoupili v metaverse virtuální pozemky za téměř 2 miliardy dolarů. Většina investorů má přitom jeden hlavní cíl – zajistit si pro sebe včas dobrou lokalitu.

Například Angie Taylorová si v roce 2020 pořídila pozemek, za který zaplatila 1500 liber. „Koupila jsem ho za účelem vystavování své vlastní práce, ale také na pořádání metaverzních akcí, které by propagovaly mé umění,“ vysvětlila designérka. V současnosti již Taylorová vybudovala na svém pozemku ve světě Voxels dvě galerie plné digitálních výtvorů, které se prodávají za kryptoměny.

Voxels je aktuálně jedním z nejvyužívanějších virtuálních světů, dalším velmi oblíbeným je potom kreslený Decentraland. Pozemky se tam prodávají za tisíce a někdy i miliony dolarů. Své obchody a návštěvnická centra v něm postavily i firmy jako Samsung, UPS, Sotheby's nebo také luxusní módní značka Philipp Plein. Její majitel si zde dokonce koupil parcely o velikosti čtyř fotbalových hřišť.

I když je poptávka po parcelách ve virtuálních světech vysoká, jedná se stále o poměrně riskantní investici. Není totiž například jisté, který z těchto vytvořených světů bude úspěšný, či zda se vůbec koncept metaverse uchytí.

Při výčtu důležitých metaversů nesmíme opomenout ani svět Sandbox, kde se nacházejí třeba pozemky společností Adidas, Atari, Ubisoft, Binance, Warner Music i Gucci. Na obrázku si můžeš prohlédnout právě mapu Sandboxu:

Blog ITnetwork.cz

Jeden z hlavních oborů, který se aktuálně v metavesmírech řeší, je móda. Každý z avatarů se totiž logicky musí do něčeho obléknout, a stejně jako v realitě je móda pro mnohé statusovou záležitostí. Například Gucci Town začal již ve svých virtuálních obchodech prodávat oblečení pro avatary uživatelů. Zároveň také vznikají první obchody jako třeba the Fabricant, které se specializují výhradně na tvorbu virtuální módy.

Na obrázku najdeš reklamu na fashion week (týden módy), který se bude odehrávat v metaverse. V dalším článku pak můžeš zjistit, jaká jsou nejžádanější metaverzní povolání.

Blog ITnetwork.cz

Láká tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Nikdy není pozdě začít:

Na kriminálníky v Metaverse již čeká Interpol

S tím, jak se virtuální realita neustále vyvíjí, roste i hrozba potenciálních útoků a zločinů. Europol proto nedávno vydal zprávu s názvem Policing in the Metaverse: What Law Enforcement Needs to Know, v níž popisuje, jak by tato technologie mohla v budoucnu podněcovat kriminální činnost. Dokonce je zde i zmínka o možnosti replikace či únosu avatara. Cílem této zprávy je tedy připravit orgány činné v trestním řízení na toto nové prostředí.

Podobně na nutnost informovat o bezpečnostních rizicích v metaversu upozorňuje také Interpol. „Zločinci jsou sofistikovaní a schopní se velmi rychle přizpůsobit jakékoliv nové technologii, kterou mohou využít pro páchání trestné činnosti,“ řekl pro BBC generální tajemník organizace Jürgen Stock. Podle něj je tedy třeba, aby se na tuto skutečnost reagovalo co nejrychleji. „Viděli jsme, že pokud to uděláme příliš pozdě, už to ovlivňuje důvěru veřejnosti v tyto nástroje,“ dodal Stock.

Valné shromáždění Interpolu v Novém Dillí tak nedávno odhalilo vůbec první metaverzní prostory navržené speciálně pro policejní účely. Uživatelé si v něm mohou prohlédnout virtuální verzi sídla generálního sekretariátu organizace v Lyonu, nebo zkusit různé vzdělávací aktivity, mezi něž patří třeba školení o ověření cestovních dokladů.

Blog ITnetwork.cz

První zločinci však již v metaverzní realitě škodí. Vyšetřování BBC v roce 2022 odhalilo třeba problémy týkající se verbálního a sexuálního obtěžování. Aktivisté loni upozornili také na případ 21letého výzkumníka, jehož avatar byl sexuálně napaden na platformě HR Horin Worlds od společnosti Meta.

Problémem těchto činů je však to, zda mohou být označeny za trestné. „Pokud se podíváme na definice těchto zločinů ve fyzickém prostoru a pokusíme se je aplikovat v metaverse, nastane problém. Nevíme totiž, zda je vůbec můžeme nazvat zločinem. Tyto hrozby tu ale rozhodně jsou, takže je třeba je řešit,“ řekl BBC Madan Oberoi, výkonný ředitel Interpolu pro technologie a inovace.

Podle spoluzakladatelky metavesmíru Kabuni Niny Jane Patelové by způsobilo velké problémy, kdybychom se k sobě mohli ve virtuální realitě chovat jinak než v běžném životě. „To, co je nezákonné a škodlivé ve fyzickém světě, by mělo být nezákonné i v metaverse,“ řekla BBC Patelová. Zákonodárci se ale budou muset shodnout třeba i na tom, zda bude trest za závažné zločiny v metavesmíru stejný, jako by byl za podobný čin v reálném světě.

Virtuální realitu ale pro své potřeby nepoužívají jen policejní složky. Tento měsíc jeden z administrativních soudů v jihoamerické Kolumbii pořádal vůbec první soudní líčení právě v metaversu. Soudkyně Maria Quinonesová Trianová, jejíž avatar měl během procesu černý právnický hábit, zážitek popsala jako úžasný. „Připadalo mi to skutečnější než videohovor. Mnoho lidí při něm totiž vypíná své kamery, a vy tak nemáte vůbec ponětí, co zrovna dělají,“ shrnula soudkyně.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 28.2.2023 16:53
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity