Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Nejlepší práce pro home office? Programování!

Před koronavirem byl home office privilegiem. Nyní je to denní chléb většiny lidí. Mnohým se zdá, jako by doba, kdy chodili do kanceláří, byla kdysi velmi dávno. Jiným naopak práce z domu vyhovuje. Jaké jsou vlastně benefity home office, které jsme si za uplynulý rok uvědomili? A jak vypadá předpověď pro letošní rok od technických firem?

Blog ITnetwork.cz

Rekapitulace uplynulého roku s home officem

V únoru se mnohým o home office jenom zdálo. Podle magazínu Forbes před vypuknutím epidemie až 80% vedoucích firem nevěřilo, že by byli jejich pracovníci doma efektivní. Zaměstnavatelé kroutili hlavami, nepřicházelo to v úvahu. Od března do května se předvedl v plné síle. V létě to s home officem bylo půl na půl. A od podzimu se znovu navrátil v plné síle.

Společnosti po celém světě přehodnocují svůj postoj k práci z domova. Je to především z toho důvodu, že nevědí, jak dlouho situace s koronavirem potrvá. Mnoho firem ale o možnosti více pracovat z domu i v době, kdy to nebude nezbytné, silně uvažuje. Také se mění posuzování pracovního výkonu, příkladem je firma Avast. Toto ve svém prohlášení uvedl ředitel Ondřej Vlček:

Budeme hodnotit přínos všech našich lidí na základě jejich výsledků a výstupů, které dodají podle dohodnutých cílů a plánů, namísto toho, abychom posuzovali kolik hodin odpracují či odkud. Díky roku 2020 jsme si uvědomili, že mnohdy nehraje roli, odkud pracujeme. A leckdy to může pomoci v kreativitě a produktivitě.

Blog ITnetwork.cz

Jak zaměstnanci vnímají home office?

Průzkum odhalil, že lidem se doma spíše líbí než nelíbí. Ukázalo se, že těch, co by doma rádi zůstali, je více oproti těm, co chtějí zpět do kanceláře. Z průzkumu asociace ABSL, která sdružuje poskytovatele zákaznických, podnikových a IT služeb, vyplývá, že i do budoucna chtějí více než půl pracovní doby z domu pracovat čtyři z pěti zaměstnanců.

Lidem se nechce docházet do práce, je to čas, který jim nikdo neproplatí. Doma se vzbudí, dají si snídani, sednou k počítači a rovnou pracují. Taky mohou pracovat jen v teplákách, takže odpadá čas věnovaný upravování. Na druhou stranu je ale trochu děsí představa, že budou téměř pořád doma. To se dá řešit pomocí coworkingu, kdy lidé mohou docházet do společné kanceláře, když nechtějí být sami doma a chtějí být mezi lidmi.

Kateřina Prášilová, talent sourcing manager projektu Jobstack.it se o jedné z výhodách vyjadřuje takto:

Výhodou samozřejmě je, že si můžete naplánovat práci tak, jak vám to nejvíce vyhovuje. Jste spíše noční sova? Potom není problém pracovat až do pozdních večerních hodin a ráno si zase trochu přispat.

A která práce se při home office dělá nejlépe?

Blog ITnetwork.cz

Během pandemie se spousta činností musela přesunout do virtuálního světa, to samozřejmě znamená větší poptávku po IT vývojářích. Je potřeba spravovat e-shopy, dohlížet na správu webů ministerstev apod. Tato poptávka je stále vysoká.

Vedoucí partnerka EY v ČR Magdalena Souček se o budoucnosti vyjádřila takto:

Svět po Covidu bude jiný, ale taky velmi zajímavý a přinese řadu příležitostí. Hlavní roli budou hrát digitální technologie a propojení na dálku.

Ať už vás zaskočily změny v zaměstnání, nelíbí se vám vaše práce nebo si jen pohráváte s myšlenkou zkusit něco nového, je dobré myslet dopředu a zajistit si práci, která má budoucnost.

Více informací z oboru


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Niky Vítková 16.3.2021 14:32
Avatar
.
Aktivity