Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Nevyšel další pohovor? Druhá část - 10 nejčastějších důvodů

V předchozím článku Nevyšel další pohovor? Toto je 10 nejčastějších důvodů jsme si rozebrali několik nejčastějších chyb, proč pohovory nevycházejí. Dnes si přidáme další důležité aspekty (nejen) pohovoru, které ti dusí šance na úspěch. Tušíš, co ještě můžeš udělat, aby sis naklonil osud na svou stranu, jakmile se zavřou dveře konferenční místnosti (skutečné i virtuální)?

Co dalšího tedy lze změnit? Pojďme na to.

Blog ITnetwork.cz

5. Nemastný, neslaný

Nemít vášeň pro práci, kterou máš vykonávat, je oboustranně nevýhodné. Ty se trápíš a trápíš také lidi okolo sobe. Pokud na pohovoru neprojevuješ nadšení pro nadcházející projekt, nikdy tě nepřijmou. Nemusíš umět všechno, ale měl bys být zvědavý a chtít se učit nové věci.

Ideální je, když je tvůj zájem podložen koníčky a zálibami nebo minulými zkušenostmi. Věta typu: 'Moc mě to zajímá, ale nikdy jsem to nedělal.' nikoho neohromí.

Blog ITnetwork.cz

Kromě toho i nízké sebevědomí může způsobit, že se v seznamu uchazečů propadneš hluboko do kolonky 'NE'. Někdy pomůže získat sebejistotu vědomí, že jsi dobře připravený. Počítej s otázkami: "Jaké jsou Vaše silné stránky?", "Jaké jsou Vaše slabé stránky?", "Co můžete přinést Vy naší společnosti a co naopak můžeme přinést my Vám?", "Víte, co vlastně děláme?"

To, že tě tyto otázky nemohou jen tak zaskočit, z tebe rázem udělá charismatičtější osobu.

6. Monology vs. pauzy

Někteří lidé jsou velmi výřeční. Pokud umí proud svých slov korigovat a udržet myšlenku, pak je to skvělá a ceněná vlastnost. Ovšem existují tací, kteří také mluví hodně, ale beze smyslu. A to je potom horší případ.

Dát si menší pauzu, aby jsi si svou odpověď na otázku tazatele nejdříve trochu promyslel, je naprosto v pořádku. Pohovory jsou velmi stresové a každý zúčastněný to dobře ví. Například u programování je ovšem velmi dobré, při odborné otázce, přemýšlet nahlas.

Blog ITnetwork.cz

Neboj se gestikulací a nikdy neseď s prázdným obličejem. A pro menší nakopnutí sebevědomí si před odchodem na pohovor odpovědi nacvič a formuluj je tak, aby ukázaly tvé silné stránky.

7. Zatajování a lhaní

Pracovní vztah je také vztah. A v každém vztahu musí fungovat důvěra a komunikace. Když na začátku zalžeš, už jistě víš, ze zkušenosti svých vlastních chyb či cizích, že se na to nakonec přijde. Vždycky!

Zase si uveďme několik příkladů. Často si lidé přivlastňují více zkušeností, než ve skutečnosti mají, nebo uměle posunují časové osy svých pracovních zkušeností. Nějaká nadsázka se samozřejmě očekává a nesmíme se bát se vychválit, ale nic se nemá přehánět.

Blog ITnetwork.cz

Náboráři se živí tím, že pozorují uchazeče a odhalují jejich silné a slabé stránky. A umí také poznat nepravdu. Pokud jen neříkáš celou pravdu a zatajuješ detaily, ani zde neděláš dobře. Možná by ti upřímnost ohledně tvé dosavadní kariérní cesty mohla získat sympatie přísedících. Také by mohli lépe porozumět, že jsi ochotný více, než kterýkoliv jiný kandidát, na sobě pracovat a být firmě oddaný.

Kde získat kvalitní znalosti IT?

Přemýšlíš, že i ty se pustíš do vod IT? Pokud jsi odborníkem v úplně jiné oblasti a rád by ses stal součástí komunity ajťáků, kterých je teď obrovský nedostatek, můžeš se pustit do rekvalifikace.

Získáš kompletní vzdělání v oblasti IT junior programátor a certifikát dokazující, že tvé znalosti jsou srovnatelné se středoškolskými. Certifikát je zaštítěn MŠMT a tak máš jistotu, že kurzy nabízené zprostředkovatelem, například ITnetworkem, byly podrobeny přísnému schvalovacímu procesu.

8. 'Kdy je obědová pauza?'

Když se tě při pohovoru zeptají: "Máte nějaké otázky?", proměň to ve zlatou příležitost. Měl by ses ptát na cenné informace týkající se společnosti, ale ne na přestávky a čas na svačinu. Kladení příliš mnoha otázek nebo zbytečných otázek způsobuje, že působíš jako někdo, kdo už plánuje, kdy a kde se bude zašívat a lelkovat.

Blog ITnetwork.cz

Kromě toho pokládej zasvěcené otázky týkající se tvé budoucí pracovní role nebo společnosti a jejích složek. Otázky si také můžeš předem připravit a působit tak promyšleněji. Například je dobré ptát se podrobněji na popis práce. Nebo na počet kolegů v týmu. Či zda se konají nějaké teambuildingy.

9. 'Jen tak málo...!'

Všichni potřebujeme peníze. Ale neměl by to být tvůj jediný cíl. Být trpělivý je klíčem k úspěšné kariéře. Každý tuší svou hodnotu a při změně zaměstnání bychom neměli očekávat příliš mnoho, protože to může v době pohovoru znít nereálně.

Udělej si průzkum a jednoduše nechoď na pohovor tam, kde neplatí podle tvých představ. Pokud je však organizace opravdu dobrá a poskytuje veškeré vymoženosti, pak je vyjednávání dobrou volbou. Tvoji první nabídku pravděpodobně spíše sníží. Možná nedostaneš tolik, kolik jsi předpokládal, ale můžeš se dostat blízko.

Blog ITnetwork.cz

V IT není neobvyklé začít na nižším platu a v následujících letech (s přibývajícími zkušenostmi) ho výrazně navýšit. To se ti ovšem nepovede, pokud budeš trvat na vysokém nástupním platu.

10. Sejde z očí, sejde z mysli

Nejčastější chyba, kterou dělá velké množství uchazečů. Pohovor skončil a všichni jdou domů. Pak čekají na odpověď. Místo, aby napsali děkovný email personalistovi za příležitost ucházet se o tak skvělou pozici v takové a takové společnosti... Sedí doma a čekají.

Blog ITnetwork.cz

Tímto způsobem bys mohl podpořit pozitivní reakci na své jméno. Že svou práci a kariéru bereš vážně a opravdu stojíš o novou příležitost. Nikdy nevíš, jak si informace o tobě vyloží a třeba zájem nepředpokládají. Tvé jméno se už jen tak neztratí v hromadě mezi ostatními. Zůstaň proaktivní i poté, co se zavřou dveře pohovoru a ty se nacházíš v této mezifázi.

Bonus - 'My se Vám ozveme'

Pohovory typicky končí frází 'Děkujeme, my se Vám ozveme,' a prakticky nikdo není přijat hned po pohovoru. Počítejte s tím a nenechte se odradit. Mlčení může znamenat i úspěch. Pohovory navíc mohou mít více kol a zahrnovat různé úkoly.

Je naprosto běžné neuspět na několika pohovorech různých firem. Chyba nemusí být na tvojí straně. Vždy je zde více uchazečů a sebelepší kandidát potřebuje i dávku štěstí. Proto je lepší zkusit pohovor v několika firmách. Často si pak můžeš vybírat. Nenech se odradit. Statisticky to nakonec jednou musí vyjít.

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 31.1.2022 18:42
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity