IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Nevyšel další pohovor? Toto je 10 nejčastějších důvodů

Další pohovor a další odmítnutí? Několikátý pokus a přepracování životopisu, aby to tentokrát vyšlo a zase nic? Jak zlomit tento začarovaný kruh a získat práci snů?

Známe 10 nejčastějších důvodů, proč jsou někteří uchazeči opomíjeni a jiní září. Nenech si sebrat vítr z plachet a místo depresí na sobě zapracuj, abys při příštím pracovním pohovoru zazářil ty.

Blog ITnetwork.cz

10 nejčastějších chyb u pohovoru

Existuje několik běžných chyb, kterých se uchazeči často dopouštějí v době pohovoru, nebo ještě před ním během přípravy. Právě tyto chyby je zbytečně vzdalují od životní šance.

Pokusme se společně, pomocí několika bodů, projít nejčastější příležitosti na zlepšení.

Blog ITnetwork.cz

1. Životopis a motivační dopis, které neosloví

Zapadnout do hromady s ostatními životopisy je pro tento důležitý kus papíru ortel smrti.

Pokud chceš být vybrán na jakékoliv pracovní místo, pak se ujisti, že tvůj životopis je zajímavý. Například, že jsi už podobnou práci dělal. Odlišit se můžeš i tím, že se ve svém volném čase dále vzděláváš ať už ve stejném nebo jiném oboru. Také to, že si dáš tu práci a svůj životopis graficky zpracuješ a nepoužiješ tu nejobyčejnější šablonu ve Wordu. Na internetu je plno nástrojů, které vygenerují graficky líbivý životopis.

Dobrý životopis a průvodní dopis jsou nejdůležitějšími nástroji pro každého uchazeče. Představují tě jako člověka do týmu a tvou kompetenci vykonávat danou práci.

Blog ITnetwork.cz

Je nutné si životopis a motivační dopis důkladně přečíst, než je předáš personalistovi. Samozřejmě překontrolovat pravopis. A měl bys uvádět pouze relevantní dovednosti. Stručně popiš všechny své úspěchy a NIKDY NELŽI.

2. Kam, že se to hlásím?

Mohl bys alespoň tušit, kam jsi se to přihlásil na pohovor a co onen podnik živí. Provést řádný průzkum o společnosti a pracovní roli je nezbytný úkol před pohovorem. Zaměstnavatelé, kteří tě chtějí zaměstnat, potřebují, aby měl člověk základní znalosti o společnosti a jejích složkách. Vynechání řádného průzkumu o dané společnosti a tápání v době pohovoru vytváří laxní dojem. A to je přesný opak toho, co u pohovoru chceš.

Blog ITnetwork.cz

Přečti si také o cílech a vizích firmy, abys je při odpovídání na otázky mohl propojit se svými schopnostmi a stal se tak vhodným kandidátem na danou pozici.

3. Kvalifikace

Ucházet se o práci, u níž méně než polovina tvých dovedností, napsaných v životopisu, odpovídá kritériím pro danou pozici, je nemoudré. I kdyby tě přijali, vztah by to byl minimálně zpočátku napjatý. Znamenalo by pro tebe hodně práce si pozici udržet.

Měl by ses snažit hledat taková pracovní místa, která pomohou ukázat tvé silné stránky a nebudou působit tak, že jsi pro danou pracovní pozici nedostatečně kvalifikovaný. Samozřejmě pokud neprocházíš jakousi katarzí a nerozhodl jsi se obrátit svůj dosavadní život vzhůru nohama a začínáš od nuly v úplně novém oboru. Třeba i tak se ale odprezentuj, že se o danou problematiku zajímáš a máš co ukázat*. **Nikdy neříkej, že jsi danou práci ještě nikdy nedělal. To už za sebou rovnou můžeš zavřít dveře.

Druhým extrémem je být příliš kvalifikovaný pro danou pracovní pozici. Zdá se to být poněkud matoucí, ale ano. I to tě může připravit o šanci. Například vysokoškolský titul na pozici pro středoškoláky. Důvodem této 'diskriminace' je náborářův (správný) předpokládat, že je toto tvůj backup plán a odejdeš při první vhodné protinabídce.

Blog ITnetwork.cz

IT jako nový začátek

Kdy jindy, když ne teď. IT je na vzestupu jako nikdy předtím. Poptávka po programátorech je obrovská a podle serveru Techloop se jim zvýšily platy o 12 % za poslední dva roky. Rekvalifikovat se na junior programátora WWW aplikací je teď možné už za 4 měsíce. Získáš osvědčení zaštítěné MŠMT a znalosti od našich zkušených lektorů.

Blog ITnetwork.cz

4. Nezájem na sociálních sítích

Hledání práce vyžaduje proaktivního člověka, který má širokou síť kontaktů. Úspěšní uchazeči o zaměstnání nikdy nezahálejí a aktivně vytvářejí strategie hledání práce. Kontaktují své bývalé spolupracovníky, navazují nové kontakty, aby se více dozvěděli o firmě, kam se hlásí, atd.

Blog ITnetwork.cz

Díky tomuto procesu mohou narazit na nabídky, které nejsou uvedeny na webových stránkách společnosti. Kromě toho je velmi užitečné být aktivní na sociálních sítích a několika dalších webových stránkách včetně LinkedIn. Tyto platformy zvyšují konektivitu s lidmi a mohou ti přinést lepší nabídky.

Blog ITnetwork.cz

Příště

Doprobereme si další body, které ti mohou pomoci proměnit pohovory v úspěšné nové šance v novém zaměstnání.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 24.1.2022 20:10
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity