IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Příručka freelancera: 6 tipů pro efektivní time management

Svět freelancera je velmi lákavý. Zbavit se šéfa a získat svobodu. Jenže když si nedáš pozor, máš místo jednoho šéfa hned několik - své klienty. Z čerstvě nabyté svobody se rázem stává horor. Přitom to tak ale být nemusí.

Jak si udržet svou svobodu a vládu na svým dennodenním režimem? V čem tkví nejčastěji chyba? Nauč se hospodařit s časem a buď svým vlastním pánem.

Blog ITnetwork.cz

Těchto 6 jednoduchých kroků ti zaručí svobodu

Čas jsou peníze. Mozek podnikatelů vidí vlastně peníze úplně všude. Jak správně proměnit minuty práce v koruny a přitom nevypustit duši? Drž se těchto 6 kroků a nemusíš se bát.

Blog ITnetwork.cz

Stačí toto:

1. Zapomeň na TODO list

Mnoho podnikatelů nepracuje organizovaně, ale chaoticky a nazývají to intuicí. A tito 'intuitivní' pracovníci bývají často přepracovaní nebo nespolehliví.

Klíčem je totiž neplánovat úlohy, ale plánovat svůj čas. Někteří mají pocit, že TODO je nafukovací balónek a pak je celý seznam činností k ničemu, protože jej nelze splnit. Plánuj si práci do kalendáře, kde je místo omezené tvým časem.

Blog ITnetwork.cz

Doubleyoufree­lancing.com píše:

"Stanovte se svými klienty pracovní dobu, sebevědomě vysvětlete způsob, jakým pracujete a proč, a držte se toho.

Jediný způsob, jak dosáhnout svobody jako freelancer, je zavést systém a vzdělávat své klienty, jak funguje. Jinak vás vaši klienti budou nadále ovlivňovat tím, jak chtějí oni pracovat. Pamatujte si toto: Čas jsou jako peníze. Pokud jej nevyčleníte a nespravujete jako svůj rozpočet, zmizí."

Tvůj časový plán ti má pomoci. Pomoci dodržovat termíny. Umožňuje ti efektivně pracovat a také mít volný čas. Pomůže ti vytvořit si v hlavě hodiny, kdy prostě vypneš knoflík s názvem 'práce' a máš volno, regeneruješ.

Používej diáře a zapisuj si zde úkoly a schůzky a opravdu je dodržuj. Bude se ti to potom i lépe fakturovat :-)

PRO Tip: Na každý den si vytipuj nejdůležitější věc a udělej ji jako první hned po ránu místo čtení emailů.

2. Šedé zóny a požírači času

Shánění si práce je přirozená součást podnikání. Nikdy není moudré mít pouze jednoho klienta. Co už ale málokdo ví je, že tento čas je také pracovním časem. Řadí se do takzvané šedé zóny. I ty je nutné zkorigovat. Příkladem těchto zrádných 'pár minut, kdy se nevěnuji práci, ale vlastně ano', jsou třeba konferenční hovory nebo schůzky.

Faktem je, že když se necháš unést a nasmlouváš si mnoho schůzek, nemáš pak čas na skutečné zakázky. Jednoduše nemůžeš pracovat, když telefonuješ. Navíc do toho určitě volají klienti, že potřebují něco honem honem udělat a pak se neumějí ani stručně vyjádřit, nebo nemají ucelenou představu. To jsou požírači času.

Blog ITnetwork.cz

Vyhraň si do týdenního plánu pár oken na schůzky a hovory. Zkus si do toho napasovat, co nejvíce klientů. Samozřejmě, že budou volat zákazníci mimo tyto časy, ale pokus se je naučit a především vysvětlit, že když neustále telefonuješ, už prostě nemáš čas na práci. Když klienty budeš pravidelně kontaktovat ty, nebudou mít takovou potřebu se doptávat sami.

3. Máš na telefonu zapnuté notifikace?

E-mail, online konference, sociální sítě, Messenger ... Zabíjejí produktivitu. Ztrácíš díky nim čas a soustředění. Neříkej, že máš na telefonu stále zapnuté notifikace.

Omez kontrolu notifikací a korespondence na čas, který si určíš ty sám. Například po jídle. Ani pro tvé klienty nebude na škodu zamyslet se, zda je to, co po tobě chtějí, tak životně naléhavé a hodné okamžité reakce.

Vypni si notifikace na telefonu. Všechny.

Blog ITnetwork.cz

4. Pracuj jako rajče

Při práci si dělej krátké pauzy, ve kterých nemyslíš na práci. Jinak tvá práce nebude efektivní.

Můžeš vyzkoušet techniku Pomodoro, kterou vymyslel Francesco Cirillo na konci osmdesátých let. Je osvědčeným trikem mnoha freelancerů. Pracuješ 25 minut v kuse a pak si na 5 minut odpočineš. Svůj volný čas využij k odpočinku - protáhni se, uvař si kávu nebo čaj, umyj nádobí :-D Klidně se celou dobu dívej z okna. Záleží na tobě. Jediné pravidlo, které během přestávky existuje je: NEMYSLET NA PRÁCI.

Neboj se klidně vyzkoušet více technik, až narazíš na tu, která ti bude skutečně vyhovovat. Produktivita není o tom, jak dlouho pracuješ, ale jak pracuješ.

Blog ITnetwork.cz

A proč se to jmenuje Pomodoro? Protože měl Francesco kuchyňský časovač ve tvaru rajčete, když tuto techniku zkoušel během svého studia na vysoké škole.

5. Magické slovo „Ne“

Všichni chceme potěšit lidi okolo sebe, ale neměli bychom tomu obětovat své vlastní štěstí. Obvykle věci, které je třeba udělat hned, mohou chvíli počkat. Tvůj život by neměl sestávat pouze z práce. Měj chvíli volného času a užívej si života.

Pokud nemáš už čas na další zakázku, tak ho jednoduše nemáš. Nedá se nic dělat.

Existují klienti, kterým se vyplatí věnovat více péče, ale těch je skutečně málo. Zbytek si tvé nadstandardní služby ani nevšimne. Takové nechtěj. Budou tě vysávat. Tahle práce tě pravděpodobně baví, ale pokud se tvá klientela bude skládat z takových lidí, rychle tvé nadšení opadne.

Pamatuj: pracovní vztah je také vztah. A pokud nefunguje, je na místě se rozloučit.

Blog ITnetwork.cz

Po určité době už jistě budeš znát i svou cenu a zakázky si budeš moci vybírat. Zpočátku si toto může dovolit pouze málokdo. V momentě, kdy tvé jméno už bude něco znamenat a na triku budeš mít pár zajímavých zakázek, projdi si seznam klientů a udělej čistku. Věř, že zjistíš, že ti bez některých bude mnohem lépe. A možná na tom i vyděláš, doslova.

6. Dovolená není jen pro zaměstnance

Tento krok souvisí i s říkáním 'Ne'. Udělat si čas pro sebe není jen zábava a hry; je nezbytnou součástí rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem. Abys byl skutečně produktivní, potřebuješ čas na odpočinek a dobití baterie.

Blog ITnetwork.cz

Veškerá práce a žádná hra znamená sníženou kreativitu, zvýšený stres, dokonce i kognitivní poruchy. Není to žádná legrace. Pracuješ proto, abys žil, nežij proto, abys pracoval.

Naplánuj si alespoň 2 dovolené za rok. Uvidíš, jak ti to pomůže.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 2.3.2022 17:04
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity