Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Příručka freelancera: V IT vyrosteš i během krize

Podle nepříjemného zdražování a sílícímu strachu lidí z propuštění, směřujeme nejspíš k další krizi. Mnoho lidí přichází o práci, nebo se sami rozhodli zkusit podnikání. Pokud jsi zaměstnaný v IT, krize se tě asi kvůli letitému nedostatku odborníků příliš nedotkne. A pokud podnikáš jako freelancer v IT, máš dokonce příležitost rozšířit své portfolio zákazníků o nové firmy. Jak se mohou v této době nováčci či zkušení podnikatelé udržet nebo dokonce v tomto období vzkvétat?

Blog ITnetwork.cz

Jsou freelanceři více ohrožení krizí než velké společnosti?

Nezřídka se stává, že si lidé na volné noze myslí, že je od krachu vždy dělí jen 1 chybějící faktura či 1 klíčový klient. Že jejich podnikání je postaveno na domečku z karet. Takže je pochopitelné, když se finance velkých firem ztenčují a hrozí, že budou propouštět, pravděpodobně začneš i ty pochybovat o své budoucnosti.

Pravda o režijních nákladech - Provoz firem se zaměstnanci je opravdu drahý.

Lidé na volné noze to mají docela snadné. Mnoho z nich pracuje z domova, a pokud ne, platí pár stovek až tisíc měsíčně v coworkingovém prostoru.

Fixní náklady se skládají z:

  1. peněz, které potřebují na zaplacení osobních účtů
  2. předplatného nebo poplatků za software nebo služby, které potřebují k tomu, aby mohli podnikat, jako je fakturační software atd.

Většina firem má vysoké režijní náklady. Menší firmy mají pravděpodobně půjčky nebo úvěry, které musejí splácet. A kdykoli tyto společnosti začnou buď pochybovat o své životaschopnosti, nebo materiálně pocítí dopady krize, začnou snižovat výdaje. A nejčastěji výdajem číslo 1, které podniky omezují, jsou jeho lidé.

Blog ITnetwork.cz

Zaměstnance nabrat a zase propustit

Podniky jsou složité stroje s mnoha pohyblivými částmi. Tyto stroje byly často konstruovány za pochodu: "Poptávka stoupla, tak jsme přijali nové zaměstnance." Někdy se stane, že se firma ocitne v situaci, kdy má webového designéra na plný úvazek, ale ve skutečnosti tohoto člověka (nebo oddělení) na plný úvazek nepotřebuje, aby splnila všechny své potřeby v oblasti designu.

Jako externista budeš levnější

Pro mnoho malých firem je nucené snižování počtu zaměstnanců východiskem, jak přežít další den a pokusit se outsourcovat práci na externí dodavatele. Ty jako tento externí pracovník můžeš nabídnout víc a za lepší cenu. Když chytře zkombinuješ cit pro podnikání a své dovednosti/zku­šenosti, můžeš se prosadit jako osoba, která nejenže odvede práci, ale také ji vykoná levněji. Posuneš se tak od pouhého vyplňování mezer - "teď potřebujete designéra, já jsem designér" - k pozici spolehlivého a výkonného partnera nejen v krizi.

Jaké další dovednosti a zkušenosti můžeš zkombinovat se svými základními odbornými znalostmi, abys byl pro ustarané firmy, které procházejí hromadou interních zmatků, mnohem lákavější volbou?

Pokud pracuješ v IT a nevěnuješ se programování, tak je to chyba. Znalost kódu se hodí ke všemu, co v IT můžeš dělat. Díky tomu se vystřelíš do úplně jiné platební kategorie a pro klienty budeš na roztrhání. Začni s naším akreditovaným rekvalifikačním kurzem a vybuduj si solidní základ, který můžeš dál rozvíjet. Za 4 měsíce získáš osvědčení zaštítěné MŠMT a můžeš si kurz nechat proplatit Úřadem práce:

Blog ITnetwork.cz

Ukaž, co umíš

Lidé jsou nákladní. Přesněji zaměstnanci na plný úvazek jsou nákladní. Mnozí jistě přinášejí své firmě velikou hodnotu, ale když si je společnost nemůže dovolit... Pokud můžeš přijít a ukázat potenciálnímu klientovi, jak se vecpat mezi 0 Kč a tím, co platil zaměstnanci, který byl odejit, pak mu určitě vytrhneš trn z paty. A dáš mu také najevo, že chápeš, že prochází těžkým přechodným obdobím a rozumíš, že se snaží šetřit prostředky.

Je dvojnásob výhodné si tě najmout, pokud můžeš ke svým základním dovednostem přidat více podslužeb. Například když poskytuješ konzultace ohledně marketingu, zapojíš automatizace v softwaru pro e-mailový marketing, pomůžeš s e-mailovými texty a obsahem, oživíš vstupní stránky díky alespoň minimální znalosti JavaScriptu. Budeš tak schopen toho hodně spojit do pěkného balíčku za pevnou cenu.

Je obzvlášť důležité, abys tento čas využil k rozšíření svých dovedností a obchodního rozhledu.

Blog ITnetwork.cz

Když je krize, tak…

Ani během finanční krize nejsou úplně všechny dveře napevno zavřené a existují cesty, jak se rozvíjet.

Pracuj z domova

Konzultace na dálku nejsou snadné. Ovšem práce na dálku je, díky pandemii, dostupnější a žádanější. Pokud firma propustí například interního designéra, je pravděpodobnější než kdy jindy, že bude chtít dříve nebo později najmout externího projektového designéra-odborníka na e-mailový marketing na dálku.

Rozšiřuj povědomí o svých službách

Sociální média jsou tvůj kamarád a měl bys je respektovat. Více aktuálních diskusí se odehrává na sociálních sítích - Které společnosti se potýkají s problémy? Kdo potřebuje vaši pomoc? Jaký je stav trhu, na který se zaměřuješ?

Nyní je fantastická doba začít psát nebo vytvářet video/audio obsah, kterým odprezentuješ své odborné znalosti. Zapoj se do co nejvíce online konverzací a neboj se vytvářet kvalitní a podrobné materiály a odkazuj na ně, kdykoli a kdekoli to má smysl.

Blog ITnetwork.cz

Rozvíjej se, i když vše okolo stagnuje

Už to sice bylo řečeno, ale pojďme si to v této kapitole třikrát podtrhnout. Práce na dálku je nyní životaschopnější a legitimnější. Pandemie také přinesla novou generaci nezávislých, ziskových a všestranných konzultantů a programátorů, kteří svým klientům přinášejí skvělé výsledky.

Proto by nikdo neměl promarnit svou příležitost a v době, kdy firmy hledají externisty, by měl využít svůj čas k dalšímu posunu. Jak se můžeš stát designérem, vývojářem softwaru nebo se jinak přidat do světa IT? Rozhodně je prvním skvělým krokem rekvalifikace na Junior programátora WWW aplikací. Díky tomu získáš nekonečno příležitostí:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 6.9.2022 18:56
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity