IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.
Mezi 13:00 až cca 16:00 proběhne odstávka sítě z důvodu aktualizace. Web bude po celou dobu nedostupný.

Příručka freelancera: Známe tajemství úspěšných začátků

Máš zájem podnikat v IT? Víš, co za tím stojí? Jaké jsou výhody freelancerování a na co si dát pozor? Známe tajemství úspěšných "na volné noze" a sepsali jsme je pro tebe do několika bodů.

Tento článek je prvním dílem seriálu, ve kterém se budeme věnovat podnikatelskému světu IT freelancerů.

Blog ITnetwork.cz

Co znamená být freelancerem?

Freelancer je nezávislý profesionál, který přímo nabízí své služby zákazníkům. Obchod tedy probíhá bez prostředníka, jakým bývají například agentury.

Nejčastěji se jedná o podnikatele s živnostenským listem (OSVČ) či přímo právnické osoby (společnost). Vyřízení živnostenského oprávnění je poměrně snadné a je popsáno v kurzu Podnikání v IT nejen pro OSVČ.

Začněme hádankou:

Které profese, se kterými se setkáváme od útlého mládí, jsou dokonalými příklady a také průkopníky moderního freelancerování?

(Malá nápověda - nepatří do oboru IT.)

Odpověď:

Jsou to především umělci. Herci, malíři, spisovatelé, zpěváci, sochaři, atd. Ti všichni prodávají svůj um klientům přímo. Podepisují smlouvy na každý nový projekt. Shánějí si projekty (film), či se snaží svým výtvorům najít zákazníka (prodávají lístky na představení).

Blog ITnetwork.cz

Co tedy můžeme dělat jako freelanceři?

V seznamu níže jsou především takové profese, které, pokud možno, nějak souvisejí s IT:

  • Tvorba a design webových stránek
  • Vývoj mobilních aplikací
  • Softwarový vývoj
  • Grafický design
  • Logistika
  • Překladatelství
  • PR a marketing
  • Účetnictví
  • Další...

Výhody freelancerování

Podnikání přináší člověku svobodu. Sám si rozhoduje o svých zakázkách a také zákaznících. Kdy a kde bude na nasmlouvaných projektech pracovat. Kolik si za ně řekne peněz. Rozhoduje si o vlastní dovolené. Nikdo mu nediktuje, s kým má spolupracovat.

Když je řeč o penězích, určit si vlastní cenu je poměrně složitý úkol, ale malou inspiraci uvádí server mBlue.cz. Ajťáci, tedy programátoři a vývojáři, si průměrně vydělají jako freelanceři 4 000 - 8 000 Kč/den. Samozřejmě záleží, kolik umíš programovacích jazyků a jaké máš zkušenosti. Dopracovat se můžeš i na 10 000 Kč/den.

Úskalí freelancerování

Na druhou stranu musí mít freelancer poměrně silný hnací motor nebo parťáka, který ho do práce sem tam popožene. Podnikatel byl měl být také trochu organizovaný a měl by si umět třídit a dávkovat úkoly tak, aby zvládl dlouhý maraton zakázek. Často se totiž stává, že pracuje hned na několika projektech najednou.

Temnou stránkou každého podnikání je nejistota příjmů a zakázek. Když onemocní, nebo si vezme dovolenou, vypadne mu příjem. Chce to tedy mít stále nějakou rezervu. Musí být také neustále v kontaktu s klienty a starat se o velkou část administrativy, pokud nechce platit někoho dalšího.

A to nejdůležitější: musí umět komunikovat se zákazníky a musí se umět dobře prodat.

Freelancer na částečný úvazek

Lidé, kteří si ponechají svá zaměstnání a tzv. bokem si přivydělávají různými projekty, mají očividnou výhodu. Jejich náklady na “přežití” pokrývá pravidelná měsíční výplata. Nemusí tak těžce přemýšlet o tom, jak cenu nastavit, aby přilákali zákazníky a zároveň měli na základní poplatky. Pokud ji naopak přestřelí, jednoduše ji mohou přizpůsobit a nejsou tedy životně závislí na kontinuálním přívalu dalších zakázek.

Blog ITnetwork.cz

Jak se stát odborníkem na IT?

Chceš se stát ajťákem, ale nevíš jak na to? Slyšíš všude, jak mají dobré platy a pracují z domova a ty toho chceš také dosáhnout? Máme pro tebe řešení. Než aby sis sháněl informace o programování od začátku sám, můžeš se rekvalifikovat.

Získáš kompletní vzdělání v oblasti IT junior programátor a certifikát dokazující, že tvé znalosti jsou srovnatelné se středoškolskými. Certifikát je zaštítěn MŠMT a tak máš jistotu, že kurzy nabízené zprostředkovatelem, například ITnetworkem, byly podrobeny přísnému schvalovacímu procesu.

Blog ITnetwork.cz

Tajemství úspěšných freelancerů?

Co mají úspěšní podnikatelé na volné noze podle serveru doubleyourfre­elancing.com společné?

Jsou svým vlastním produktem

Usnadňují rovnocennou výměnu hodnot. Peníze přicházejí, obchodní hodnota odchází. Obě strany jsou rovnocennými podniky, které mají svá práva a povinnosti vůči tomu druhému.

Freelanceři pomáhají určit, zda má pro obě společnosti smysl spolupracovat. Řídí strukturu a účel schůzek, kde se projednává pokrok projektu.

Nehoní se nezbytně za dalšími a dalšími zakázkami, ale dokáží se soustředit.

Namísto toho, aby vystřelili do etheru nějaký návrh a modlili se, aby to nějak vyšlo, ti nejúspěšnější freelanceři stanoví své ceny, napíší solidní návrhy a účtují si to, co si zaslouží.

Blog ITnetwork.cz

Chemie musí fungovat i v obchodních vztazích

Freelanceři vědí, že jsou placeni za to, aby udělali pro své klienty přesně to, co potřebují, i když to není součástí původní poptávky. Jakožto odborníci svého oboru často vidí a předpokládají zvraty, o kterých zákazník nemá nejmenší tušení. Jsou zde od toho, aby poskytli služby all-inclusive.

Soustředí se na výsledek a společně s klientem určují, jakou cestou se budou ubírat (tj. jaký projekt je třeba dokončit), aby se dostali úspěšně až do finále.

Návrhy proto shrnují celou problematiku, které zákazník čelí: Nic není zatajeno a vše je srozumitelně vysvětleno.

Blog ITnetwork.cz

Neúnavně se zaměřují na růst

Nejúspěšnější freelanceři vždy pracují na svém produktu a podnikání jako celku. Neustále investují do svého vzdělání a zajímají se o novinky.

Čas, který si na práci vyhradí, je nedotknutelný.

Vědí, že podnikání je maraton. Svou klientelu si budují pomalu a pracují na vzájemném pevném pracovním poutu.

Blog ITnetwork.cz

Příště

Rozebereme si, jak si stanovit svou cenu. Kdy je vhodné ji snížit a jak citlivě zdražovat?

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 7.11.2021 17:38
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity