Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Proč se ženám nedaří v IT tolik jako mužům?

Proč je malé zastoupen žen v technických oborech? Dá se tomu nějak zabránit? Přináší více žen v týmu či na vedoucích pozicích nějaká pozitiva?

Proč není v technologiích žen více?

Ženy jsou v technologickém sektoru zastoupeny nedostatečně. Jsou totiž také špatně placené. Často se nedostanou na vyšší pozice a každodenně se potýkají se sexismem. Není divu, že ženy v porovnání se svými mužskými protějšky během jednoho roku z technických oborů častěji odcházejí.

Blog ITnetwork.cz

Pro holčičky růžová a panenky

Abychom mohli tento problém rozebrat, musíme se podívat na raný vývoj. Na střední škole dosahují dívky lepších známek než chlapci. Přesto se věnují informatice na univerzitní úrovni více muži. Obecně je podíl žen na přírodovědných, matematických a počítačových oborech tristní.

Blog ITnetwork.cz

Možným důvodem, proč se více dívek nevěnuje studiu matematiky a přírodním vědám, je "pinkifikace" dívek v raném věku. Hračky, oblečení a pracovní příležitosti jsou stále nabízeny na základě pohlaví. Ačkoliv jsou neustálé snahy tento historický trend zlomit. Pokud někdo říká, že chlapci mají lepší buňky na matematiku a přírodní vědy, odrazuje to mladé dívky vůbec něco v tomto oboru zkusit. A pokud už má tu odvahu jít si za svým snem, často ji společnost označuje za divnou a odsune ji někam na okraj.

Blog ITnetwork.cz

Jak to tak obyčejně bývá, Česká republika je v tomto ohledu vždy o něco pozadu za světem. Takže když už se někdo snaží se situací ve světě vypořádat, tady se o tom obvykle teprve začíná mluvit.

Proč by vůbec někdo měl chtít více žen v IT?

Podle studie španělské univerzity Castilla la Mancha bývají týmy a společenství vedené ženami kreativnější a více rozhodné. Také dosahují lepších obchodních výsledků. Podle zprávy společnosti Nominet označuje za hlavní přínosy, které by s největší pravděpodobností přineslo zaměstnávání většího počtu žen na pracovišti, lepší komunikační dovednosti, inovativní nápady a posílení morálky.

Blog ITnetwork.cz

Podnikatelská sféra začíná na tuto skutečnost reagovat. Velké podniky i osvětové organizace pomalu a vytrvale pracují na zlepšení uznání a zastoupení žen v IT.

Ke zlepšení budoucnosti žen v IT se zavázaly i některé z největších technologických společností, včetně společností Apple, Facebook, Google a Intel.

Jaké jsou změny teď a vyhlídky do budoucna?

Solidní kariérní postup

Průzkum zveřejněný na Nominet.uk provedený mezi 1 500 ženami pracujícími v technologiích ukázal, že více než polovina z nich ve věku 18 až 39 let uvádí dobré možnosti kariérního postupu. To poskytuje záblesk naděje a naznačuje, že Silicon Valley mění svůj přístup k uznávání a odměňování pracovnic.

Blog ITnetwork.cz

Jak uvedla Gillian Arnoldová, předsedkyně BCSWomen, technologický průmysl musí zdokonalit způsob hodnocení a odměňování zaměstnanců, aby se ještě více zlepšil jejich kariérní postup: "Klíčové je účinné monitorování. Když monitorujeme, pak můžeme vytvářet obchodní příležitosti a přijímat opatření. Pokud jde o budoucnost žen v IT, příštích 10 let se vše točí kolem toho, zda dokážeme ženy přilákat a udržet v IT."

Zlepšení platových podmínek

Podle průzkumu jsou rozdíly v odměňování žen a mužů v technologickém průmyslu ve skutečnosti menší než v jiných odvětvích. Velké technologické firmy se také snaží vyrovnat rozdíly v odměňování žen a mužů, například společnosti Intel a Salesforce.com se zavázaly, že budou vyplácet stejnou mzdu ženám a mužům vykonávajícím stejnou práci.

Blog ITnetwork.cz

Restart myšlení

Pro vybudování životaschopné budoucnosti žen v IT je nutná změna kultury. Arnoldová říká: "Čím více školení o nevědomých předsudcích se podaří uskutečnit, tím více můžeme odbourat institucionální bariéry bránící přijetí a postupu žen v IT."

Blog ITnetwork.cz

Velcí hráči v Silicon Valley se silně zasazují o tato školení, která mohou zabránit mužům nevidět přínos jejich kolegyň. Jde o součást širšího úsilí o prosazování další rovnosti v technologické pracovní síle, což znamená, že ženy se v budoucnu ocitnou v rozmanitějším týmu.

Nekonečné příležitosti

Díky lepšímu uznání ze strany podnikatelského sektoru mohou být možnosti pro ženy v IT průmyslu nekonečné.

Přestože jsou tyto příležitosti bohaté, budoucnost žen v technologiích závisí na schopnosti IT průmyslu inspirovat mladé ženy ke studiu informatiky a technologií po celou dobu školní docházky a následně k učňovskému a vysokoškolskému studiu těchto oborů.

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 31.8.2021 19:14
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity