IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Strašák jménem TikTok. Proč ho zakazují?

Účet na čínské aplikaci TikTok vlastněné společností ByteDance mají v Česku téměř dva miliony lidí, na světě je to potom okolo jedné miliardy převážně mladých uživatelů. Ti na platformě sledují a sdílejí krátká videa s nejrůznějším obsahem. O TikToku se ale také mluví jako o bezpečnostní hrozbě. Situace navíc v poslední době eskaluje kvůli sílící obavě ze zneužití dat. Mnoho států i organizací proto zavádí různá opatření a zákazy, převážně na pracovních zařízeních.

Jaké hrozby aplikace představuje? A jak na obavy zareagovalo Česko?

Blog ITnetwork.cz

Strach, že data mohou skončit u Číňanů

Za těmito zákazy stojí především rostoucí obavy, že by uživatelská data mohla zneužít čínská vláda. Zákonodárci západních zemí poukazují na tamní zákony, které státu umožňují tajně vyžadovat data od společností a občanů za účelem shromažďování zpravodajských informací. Také se obávají, že by Čína mohla využít sociální síť k šíření dezinformací.

„TikTok je velmi nebezpečný, je to tikající bomba. Důkazů bylo v minulosti sebráno už dost. Argumenty, že je to špionážní nástroj, jsou plně platné. V současnosti je velké nebezpečí už jen to, že se nějaká data sbírají,“ řekl pro ČT24 datový analytik a expert na dezinformace František Vrabel.

Důvody, kvůli nimž označil i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) TikTok za hrozbu, vysvětlil jeho ředitel Lukáš Kintr. „K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců. Množství sbíraných dat a nakládání s nimi, v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice, nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu.“

Zástupci sociální sítě ale tato nařčení odmítají. „Podobná rozhodnutí byla založena na neopodstatněných obavách a jsou zdánlivě vedena širší geopolitickou situací. Zůstáváme však odhodláni spolupracovat s vládami na řešení jakýchkoli problémů,“ řekl mluvčí TikToku a dodal, že společnost začala podnikat kroky k lepší ochraně uživatelských dat Evropanů.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů! Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou novou kariéru ještě dnes:

Kde všude se TikTok zakazuje?

Některé země jako třeba Indie nebo Indonésie již aplikaci zakázaly úplně. Další státy a organizace jako třeba Belgie, Kanada, Evropská unie, nebo USA se ji potom snaží alespoň částečně omezit. Právě Bílý dům nedávno nařídil svým federálním úřadům, aby do třiceti dní odstranily TikTok ze všech vládních zařízení. V současnosti o osudu sociální sítě rozhoduje také Británie.

„Je neuvěřitelně těžké přesně pochopit, jaké výzvy tyto aplikace představují, co požadují a jak zasahují do našich životů. Proto jsem požádal Národní centrum kybernetické bezpečnosti, aby se tím zabývalo,“ odpověděl Sky News britský ministr bezpečnosti Tom Tugendhat na otázku, zda by si přál zákaz TikToku v britských vládních telefonech. Podle něj je ale potřebné se ujistit, že naše telefony jsou užitečnými nástroji, nikoliv spywarem.

NÚKIB pak označil sociální síť za hrozbu na vysoké úrovni, což znamená, že je pravděpodobná či velmi pravděpodobná. Proto aplikaci doporučuje zakázat na zařízeních, která mají přístup do systémů kritické informační infrastruktury a dalších významných informačních systémů. Organizace varuje především zájmové osoby (lidi ve vysokých politických, veřejných či rozhodovacích funkcích), aby aplikaci vůbec nepoužívali. Zvážit používání této aplikace by měla i veřejnost, která by si měla dát pozor především na obsah, jež na této síti sdílí.

Česká ministerstva už na tuto výzvu začala reagovat. Ministr vnitra Vít Rakušan například uvedl, že bude trvat na tom, aby zaměstnanci jeho ministerstva neměli nainstalovaný TikTok na žádném služebním zařízení. K omezením se pak přidává i ministerstvo zahraničí. Podle deníku E15 požadují tato omezení po svých zaměstnancích i některé české firmy, a v práci aplikaci úplně zakazují.

Používat nebo nepoužívat?

Ačkoliv třeba Kintr z NÚKIBu uvádí, že jeho varování se týká lidí ze státního i soukromého sektoru, konečné rozhodnutí ohledně užívání aplikace na soukromých zařízeních zůstává v rukou každého Čecha. Je tedy třeba zvážit všechna pro a proti. TikTok nabízí poměrně jedinečnou zábavu, otázkou ale je, zda to opravdu stojí za zmíněná rizika.

Internetová data jsou totiž často označována jako nové zlato, které čím dál více nabývá na důležitosti a hodnotě. A ačkoliv není TikTok jedinou celosvětovou sociální sítí, která sbírá naše data, je u ní dle výše popsaných informací velký potenciál na jejich zneužití.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 24.3.2023 16:57
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity