Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Tester? Co že budeš na této pracovní pozici dělat? II.

V předchozím díle Tester? Co že budeš na této pracovní pozici dělat? I. jsme si popsali, proč je tester důležitým článkem ve vývoji softwaru (a mnoha dalších produktů a služeb na trhu - to ovšem v tomto článku nepokryjeme). Tentokrát bychom si popsali, jak, proč a co tester zaznamenává. A jak moc je tato dokumentace důležitá.

Co znamená termín testovací případ? Jaký je rozdíl mezi testovacím plánem a strategií? Co znamená QA dokumentace?

Blog ITnetwork.cz

Jak vypadá QA testovací dokumentace?

Quality Assurance označuje všechny záležitosti související se zajištěním výsledné kvality aplikace. Testovací dokumentace zahrnuje veškeré soubory, které obsahují informace o strategii testovacího týmu, jeho postupu, metrikách a dosažených výsledcích. Nevypadá to jako velká zábava a upřímně... Existují určitě záživnější činnosti, ale dobrý tester zaznamenává vše. Díky tomu totiž může ušetřit firmě peníze a sobě čas.

Účely dokumentace?

  • odstraňuješ tím nejistotu jakýchkoliv testovacích aktivit - je velmi podrobná a specifická
  • pomáháš nastavit testovací prostředí - uchováváš totiž údaje o použitém hardwaru, automatizovaných nástrojích, frameworcích a podrobně, popisuješ funkčnost produktu
  • nabízíš větší přehled o procesu testování - umožňuješ kdykoliv zkontrolovat hmatatelný výsledek testování
  • pomáháš analyzovat efektivitu testování - můžeš navrhnout i optimalizace
  • umožňuješ vlastníkům produktů a obchodním manažerům ušetřit čas a peníze tím, že znovu použiješ ověřené a úspěšné postupy
Blog ITnetwork.cz

Co všechno tester zaznamenává?

Kdybychom to měli hodně zjednodušit, slouží ke dvěma hlavním účelům. Za prvé poskytuje testerům spolehlivé údaje pro plánování a provádění testů. Zadruhé informuje připojené účastníky projektu (vývojový tým, designéry, marketing) a vlastníky produktu o tom, jak vše probíhá a jestli už si mohou kupovat šampáňo, že už se finišuje.

Testovací plány x Testovací strategie

Plán testování je dokument, ve kterém přesně definuješ přístup, rozsah a náročnost testování produktu.

Strategie testování je obecnější soubor pokynů nebo protokolů, ve kterých vysvětluješ, proč jsi si vybral ten či onen test a určuješ, jak by měl být test proveden.

Testovací data

To jsou data, která testeři zadávají do softwaru, aby ověřili určité funkce a jejich výstupy. Příkladem takových dat mohou být falešné uživatelské profily, statistiky, mediální obsah, podobně jako soubory, které by do hotového řešení nahrál koncový uživatel.

Zajímá tě IT, ale nejsi si jistý, zda je to to pravé pro tebe? Oťukej si obor jako tester a nauč se vše potřebné z online materiálů - e-learningů. Pokud tě více láká programování a chceš začít budovat solidní kariéru co nejdřív, rekvalifikuj se a za 4 měsíce můžeš na svůj první pohovor.

Blog ITnetwork.cz

Testovací scénáře a případy = Test scenario, test case

Testovací scénář je soubor případů (= test case), které na sebe logicky navazují. Může jít o scénář tvorby objednávky. Abys ji vytvořil, musíš, jako zákazník, provést několik kroků. Například: vyplnit fakturační údaje, uvést adresu doručení a vybrat platbu.

Zprávy o chybách

Do zpráv zaznamenáváš zde nově vzniklé chyby a jejich opravy.

Zprávy bys měl psát stručně a zaměřuj se na nabídku konkrétních řešení.

Blog ITnetwork.cz

Souhrnná zpráva o testech

V souhrnné zprávě uvedeš závěrečné výsledky testů a zjištění, které se předkládají zúčastněným stranám. Tyto dokumenty shromažďují informace o výsledcích testů a mohou popisovat buď celý projekt nebo konkrétní část funkce.

Často se jsou tyto zprávy sdíleny externě. Přístup k nim mohou mít i neajťáci. Používej lidský jazyk, prosím.

Chceš být tester nebo junior programátor?

Blog ITnetwork.cz

Závěrem

Tester není jen nudné zapisování a klikání. Jelikož je mnoho typů testerů (počítačových či mobilních her, aut, telefonů,...) máš velmi širokou nabídku zaměření. Vyber si, co tě zajímá a využij testerskou pozici jako odrazový můstek i ty. Můžeš si tak ohmatat, jestli tě zrovna to či ono odvětví doopravdy láká natolik, abys investoval další čas a peníze do vybrušování svých schopností a znalostí.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 23.3.2022 10:08
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity