IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Tímto způsobem si udržíš IT kariéru na vrcholu

Technologický průmysl se mění stejně rychle, jako roste. Každých několik měsíců je software aktualizován na novou verzi, nebo je aktualizován a znovu uveden na trh nový hardware. Z toho důvodu musí každý IT profesionál zajistit své dovednosti do budoucna, aby zůstal na špičce. Musí se neustále učit novým věcem a vyvíjet se spolu s vývojem technologií. Dnes se dozvíš, jak si svou kariéru udržet na vrcholu.

Blog ITnetwork.cz

Nové příležitosti

Rozvoj technologií na pracovišti zvýšil poptávku po IT odbornících. Stále více společností hledá technické odborníky s bohatými zkušenostmi v oblasti programování, ukládání dat, vývoje webových stránek a dalších podobných dovedností. Zcela nově nabízené pracovní pozice jsou například v oblasti kybernetické bezpečnosti, cloudových technologií atd.

Blog ITnetwork.cz

Na co se zaměřit, aby tvá kariéra v oboru trvala tak dlouho, jak si budeš přát?

Sleduj vývoj technologií

Aby ses lépe sžil se změnami, je dobré jim jít už raději naproti, než čekat, až tě doběhnou. Dostatek času na získání zkušeností ti dá sebejistotu a více prostoru dělat chyby, které během učení každý dělá. V momentě, kdy nové digitální trendy definují odvětví, už se od tebe očekává, že jsi master.

Blog ITnetwork.cz

Všichni vývojáři webových stránek, programátoři, technici a další IT odborníci by proto měli s předstihem sledovat vývoj technologií. Patří sem i nové digitální strategie, které přispívají k dlouhodobým cílům udržitelnosti. Například technologický pokrok v oblasti robotiky a umělé inteligence (AI) pomohl společnostem snížit možnost lidské chyby a zvýšit efektivitu úkolů.

Změna jako výzva

Musíš být připraven na změny, které budoucnost přinese, v případě, že ti na tvé kariéře záleží. V oblasti IT navíc změny znamenají nové výzvy, které je třeba překonat.

Blog ITnetwork.cz

Stále pracuj na svých schopnostech

Pro lidi pracující v odvětví IT a technologií jsou určité dovednosti velmi důležité. Pomůže ti to zajistit si budoucnost v oboru. Mezi klíčové dovednosti v oblasti IT patří programování, správa databází, komunikace, řešení problémů a rozhodování. Ale můžeš pracovat i na svých obchodních či manažerských schopnostech... Meze se vlastnímu rozvoji nekladou. A čím více budeš umět, tím užitečnější svému zaměstnavateli budeš.

Certifikáty a organizace

Správné příležitosti k rozvoji mohou obohatit tvé znalosti v oboru a pomoci udržet tvé dovednosti na požadované úrovni. Mohou to být například certifikace na světové úrovni: CompTIA A+, Microsoft Technology Association (MTA), Cisco Certified Network Associate (CCNA) atd. Ty ti pomohou udržovat znalosti IT aplikací čerstvé a aktuální.

Blog ITnetwork.cz

Spolu s tím se můžeš zapojit do různých organizací jako IT profesionál. Díky nim můžeš navazovat kontakty a můžeš se učit od jiných IT profesionálů. Můžeme jmenovat například The Association of Information Technology Professionals, The Institute of Electrical and Electronics Engineers, Information Security Systems Association či ITnetwork. Správná kombinace certifikací a organizací vám tedy může pomoci zajistit budoucnost vašich dovedností v oblasti IT.

Rekvalifikace

Jedním z těchto osvědčení, kterým můžeš začít první krok v IT, je rekvalifikace. Díky tomuto kombinovanému kurzu zaštítěném MŠMT, získáš za 4 měsíce znalosti junior programátora WWW aplikací v technologii, kterou si vybereš. Nečekej a začni ještě dnes.

Digitální stopa

V současné době náboráři věnují čas tomu, aby prošli digitální stopu uchazeče. Zahrnuje všechny veřejně přístupné profily na sociálních sítích, odběry novinek, historii nákupů atd. Tato tvá historie hraje důležitou roli při určování pravého kandidáta na zaměstnání.

Blog ITnetwork.cz

Proto by sis v této digitální éře, kdy jsou komentáře, obrázky a příspěvky každého člověka viditelné všem, měl zachovat čistou digitální stopu a chladnou hlavu.

Rozhazuj sítě zeširoka

Nejrychlejší způsob získání důvěryhodnosti v IT je navázání kontaktů mezi IT profesionály. Rozvíjej kontakty v oboru a jednoho dne ti to může velmi dobře posloužit. Taková dobrá reference na tvou adresu jen tak ze stromu nespadne. Můžeš tím získat dokonce i přítele či díky komunikaci s lidmi podobných zájmů zvýšit své sebevědomí.

Blog ITnetwork.cz

Nejčastěji se tak děje na LinkedIn.

Mysli na globální úrovni

Bez ohledu na polohu mohou totiž technologie zasáhnout jednotlivce na celé planetě. Technologie tedy mohou ovlivnit kohokoli a kdekoli, dokud uživatelé udržují internetové připojení a komunikační prostředky.

Uvědomění si dosahu technologií a jejich limitů znamená udržovat si globální myšlení. Jinak řečeno, budeš myslet na stromy a také na celý les.

Blog ITnetwork.cz

Navíc se může stát, že v budoucnu budeš jednoduše potřebovat pohled někoho zvenčí. A pomůže ti tak rozvinout tvůj byznys i za hranice našeho malého rybníčku. Kontakty se vyplácí navazovat i za hranicemi.

Jak si zajistit svou budoucnost v IT (ve zkratce)?

Práce na sobě či práce na komunikačních dovednostech ti může pomoci zajistit si budoucnost v oboru technologií. Změny jsou nevyhnutelné a v IT to platí 10násobně. Odvětví IT a technologií má jednoduše tendenci zaznamenávat změny z hlediska růstu častěji. A tyto změny a růsty jsou doprovázeny spoustou výzev. Proto je třeba tyto výzvy přijmout a vyvíjet se spolu s těmito změnami, aby si člověk zajistil budoucnost v oboru.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 17.12.2021 13:44
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity