Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Večeře už letí! Wing testuje doručovací drony

Čekání na kurýra s jídlem se někdy může zdát jako věčnost, obzvlášť když skrz aplikaci vidíš, že se zřejmě zasekl v dopravní zácpě. Společnost Wing proto přichází s inovativním řešením, které by mohlo připomínat scénu ze sci-fi filmu – donášku jídla pomocí dronů. Očekávají přitom, že jejich síťové propojení umožní do půlky příštího roku doručení milionů objednávek. Spolu s mnoha dalšími firmami tak Wing přispívá k tvorbě budoucnosti, v níž některé pracovníky vystřídají roboti.

Jak síť doručování zboží pomocí bezpilotních letounů funguje? A s jakými problémy se systém potýká?

Blog ITnetwork.cz

Místo kurýra přiletí dron

Firma Wing, která je stejně jako třeba Google dceřinou společností Alphabet, nedávno představila svou vizi budoucnosti. Její vedení doufá, že během následujícího roku dokáže zprovoznit síť doručovacích dronů, jež budou schopné vyřídit miliony objednávek. Jak vysvětluje generální ředitel Wing Adam Woodworth pro BBC, jejich doručovací systém bude vypadat „spíše jako efektivní datová síť než tradiční dopravní systém“.

Doposud se tato technologie testovala v australském Loganu, kde tyto bezpilotní letouny doručovaly až tisíc nejrůznějších balíků denně. Nyní společnost zahájila také zkušební provoz v Lusku na dublinském předměstí. „Rozvážíme hlavně potraviny, hotová jídla a kávu,“ popisuje Woodworth nejčastější sortiment.

Podobnou technologii v poslední době vyvíjí také společnost Amazon. „Příslib doručování drony dlouho působil jako sci-fi, téměř deset let ale pracujeme na tom, aby se tento sen stal skutečností,“ vysvětluje ve své zprávě americká firma. Ta plánuje letos testovat nový systém v kalifornském městě Lockeford, zpětná vazba od tamních zákazníků má pak Amazonu pomoci se zkvalitněním služby.

Jak řídit nebe plné dronů?

V současnosti Wing spolu s několika dalšími firmami jedná s ministrem dopravy a Úřadem pro civilní letectví o regulacích, které by umožnily doručování pomocí bezpilotních letounů také v Británii. Podobně pak Amazon spolupracuje s Federálním úřadem pro letectví a místními úředníky v Lockefordu na získání povolení k provádění této služby.

Někteří odborníci ale poukazují na možné problémy. Například doktor Steve Wright z Východoanglické univerzity naznačuje, že bychom se na doručovací systém dronů měli dívat z větší perspektivy. „Hlavní otázkou, kterou teď řešíme, jsou regulace. Další výzvou pak bude způsob, jakým zvládneme řídit tento obrovský počet robotů,“ vysvětluje Wright.

Wing má však připravený sofistikovaný systém, který by si měl s tímto problémem poradit. Jejich doručovací síť se skládá ze tří základních hardwarových prvků:

  • Doručovací drony.
  • Podložky, kde drony startují, přistávají a dobíjejí si baterie.
  • Automatické nakladače sloužící firmám pro sběr balíků.

Právě pomocí těchto prvků se mohou drony zvedat, přistávat i nabíjet jakýmkoliv způsobem, který bude dávat systému největší smysl. Místo toho, aby létaly z jedné základny k zákazníkům a zpět, budou hledat co nejefektivnější řešení. „Když dron doručí balík zákazníkovi, může se místo toho, aby se vrátil na svou původní přistávací plochu, vydat na jakoukoliv jinou blízkou,“ vysvětlil Woodworth. Systém se tak dokáže přizpůsobit třeba aktuálně zvýšené poptávce v některé oblasti.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů a skvělý plat. Nikdy není pozdě začít:

Dalším často zmiňovaným problémem je pak schopnost těchto malých autonomních letadel odhalit překážky. Algoritmy Amazonu proto využívají rozmanitou sadu technologií pro detekci objektů. „Pomocí tohoto systému dokáže náš dron rozpoznat statický objekt ve své dráze, například komín. Zvládne také detekovat pohybující se objekty na obzoru, jako třeba jiná letadla, která mohou být pro člověka těžko viditelná. Pokud jsou identifikovány překážky, zařízení automaticky změní kurz, aby se jim bezpečně vyhnulo,“ vysvětluje Amazon ve své zprávě.

Pomůže služba skutečně se zvýšením komfortu?

Lidé se v kontextu doručovacích dronů obávají především hluku. Například v testovacím městě Loganu zaznamenali hned několik stížností. Společnost proto investovala „hodně práce do toho, aby bylo letadlo tak tiché, jak jen může být“, říká Woodworth. Zároveň je jejich systém navržený, aby zabránil vytváření „dronových dálnic“, kde by každý let procházel tou samou trasou.

Otázkou je také cena za tuto službu. Ačkoliv je v současnosti v testovacím režimu pro zákazníky zdarma, předpokládá se její navýšení. Firma nicméně zatím nezveřejnila, kolik by mohla stát.

Doručovací síť společnosti Wing by měla začít fungovat od příštího roku. „Očekáváme, že v létě 2024 bude náš systém schopen zvládnout miliony dodávek pro miliony spotřebitelů. Náklady na dodání budou přitom nižší, než jakých by šlo dosáhnout při doručování malých balíků pozemní dopravou,“ zakončil Woodworth.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 15.3.2023 11:26
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity