IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Víme, proč tvá předsevzetí selhala. Jak uspět v roce 2022?

Novoroční předsevzetí jsou stará asi jako lidstvo samo. Mají hlubší význam, než jen přestat kouřit nebo shodit pár kilo. Ačkoliv podle statistik by se mohlo zdát, že předsevzetí jsou jen fraška, existují metody, jak je dodržet. Jak konečně svůj život změnit k lepšímu a dosáhnout svých cílů v roce 2022? Potíž je stále ve stejných chybách a my víme, jaké to jsou.

Jsou programátoři stejně nepoučitelní ve svých předsevzetích? A co si nejčastěji vytyčí za své cíle?

Blog ITnetwork.cz

Kde se předsevzetí vzala?

Jak tento prapodivný zvyk slibů do nového roku vznikl? Vychází, jako mnoho dalších pravidelně se opakujících se lidských činností, z náboženství.

Několik jednoduchých historických příkladů

Tento zvyk nás provází už celá staletí:

  • Římané slibovali Janusovi, bohu začátků, že se mu odvděčí za jeho dobrou vůli a splatí své dluhy.
  • Ve středověku rytíři skládali 'paví slib' na konci Vánoc, čímž potvrdili svůj závazek k rytířství.
  • Křesťané se modlí a obnovují smlouvu s Bohem.
  • Židé se retrospektivně dívají na svůj uplynulý rok, aby si do nového vytyčili cíle, co na sobě mohou zlepšit.
Blog ITnetwork.cz

Kolem a kolem bereme všichni nový rok, a především Nový rok, jako nový začátek. Nepopsanou kapitolu nezatíženou chybami a prohřešky z minulého roku. Ačkoliv náš život není rozdělen na takové kapitoly, psychologický význam jako takový je nedocenitelný.

Jaká je úspěšnost předsevzetí?

Většina z nás určitě nebude mít problém vyjmenovat hned několik neúspěšných pokusů o změnu ve spojitosti s Novým rokem. Některé studie a statistiky nepřinášejí zrovna povzbudivé výsledky ohledně novoročních předsevzetí. Psychologové a sociologové ovšem vědí, proč tomu tak každoročně je. A většinou se jedná o stále stejné chyby.

Nejdříve nějaká čísla.

Studie Richarda Wisemana z Bristolské univerzity z roku 2007, do které se zapojilo 3000 lidí, ukázala, že 88 % těch, kteří si dávají novoroční předsevzetí, selže, navzdory skutečnosti, že 52 % účastníků studie bylo na začátku přesvědčeno o úspěchu.

To vypadá tak povzbudivě, že je s podivem, že to každý rok mnoho lidí zkouší znovu a znovu. Někteří jsou úspěšnější než jiní.

Jsou vývojáři úspěšnější v plnění předsevzetí?

Jelikož samotné programování je velký a dlouhodobý závazek, je nasnadě myslet si, že ano. Ale důkazy k tomu zatím žádné nemáme... 😁

Pravdou je, že každý vývojář je nakonec jen člověk a lidé dělají chyby. Pojďme se podívat, na co by se měl každý programátor sám sebe zeptat, než si své předsevzetí napíše do svého deníčku.

Skutečně mi na tom záleží?

Pokud se rozhodnu věnovat machine learningu, měl bych číst stohy paperů každý den. Pokud mi jejich čtení způsobuje bolení hlavy, únavu a neskutečně mě to otravuje, jak to asi dopadne...

Pravděpodobně by samotná výchozí motivace měla být opravdu velmi silná a novoroční předsevzetí představuje pouze datum, od kdy tuto vášeň začnu hýčkat.

Blog ITnetwork.cz

Určitě někdo namítne, že ono předsevzetí potom postrádá smysl. Nepostrádá. Důvod, proč už druhý týden v lednu "kopeme hrobeček" pro svá předsevzetí, je, že jsme je neměli čím živit. Nebyla zde vášeň, nadšení, motivace. Pokud ji člověk postrádá, nemůže se něčemu intenzivně věnovat ani měsíc, natož celý rok.

Věřím si?

Jednou z možností, jak si být jistý, že své rozhodnutí jen tak nevezmu zpátky, je podělit se o něj s jinými. Je to poměrně dobrý nástroj, který může být hodným sluhou, ale zlým pánem. Všichni totiž uvidí, jak na sobě pracuješ, ale případně i tvé neúspěchy. To se samozřejmě stává. Pravděpodobně je to znamení, že své cíle vybíráš lehkomyslněji. Navenek můžeš vypadat jako flink. A to je dost nespravedlivé, když se snažíš na sobě pracovat.

Pro začátek je možná lepší stanovit si nějaký jednoduchý soukromý cíl.

Blog ITnetwork.cz

Samozřejmě je jedno, co si o tobě společnost myslí. Ale dnes si potencionální zaměstnavatelé větších firem proklepávají své uchazeče poměrně důkladně. Dokonce i to, co sdílejí na sociálních sítích.

Pokud potřebuješ parťáka, který tě bude 'kontrolovat', obrať se raději na kamaráda nebo člena rodiny. Pozitivní tlak na sobě stále ucítíš, ale důsledky nebudou tak dalekosáhlé.

Jak na udržitelná předsevzetí v roce 2022?

A konečně si řekneme nejčastější chyby, kterých se lidé každoročně dopouštějí. Vezmi si z nich ponaučení i ty a změň svůj život.

Zkrať to

Rok je velmi dlouhá doba. A tato představa může být už od začátku demotivující. Zkus pro začátek zkrátit čas na 2 měsíce. Jelikož ti má předsevzetí přinést trvalou pozitivní změnu ve tvém životě, nekaž to tím, že si v hlavě podepíšeš příliš dlouhý závazek.

Dobří vývojáři se snaží každý rok naučit nové nástroje, aby se stále zlepšovali. A také jde o to, aby se jim tento zvyk - stále se něco učit - stal přirozeným. Abys každý den počítal s nějakým časem, který věnuješ učení.

Stanov si datum, kvůli kterému nebudeš muset celý kalendář obrátit naruby, abys ho našel. Třeba do jara.

Blog ITnetwork.cz

Začni programovat

Potřebuješ programování naučit úplně od začátku, protože jsi slyšel, kolik vývojáři vydělávají? Za 4 měsíce z tebe uděláme junior programátora WWW aplikací. Pod vedením zkušených lektorů získáš středoškolské znalosti a osvědčení zaštítěné MŠMT. Programátorů je velmi málo a trh se o ně krvavě pere. Přidej se k nim** pracuj klidně i z pohodlí domova**.

Blog ITnetwork.cz

Rutina

Zkus vymyslet způsob, jak své předsevzetí zakomponovat do každého dne tak, aby se na něj nedalo jen tak zapomenout ani se mu vyhnout. Všichni se na konci dne cítíme unavení a je to často naše výmluva, proč něco nedělat.

Programování samozřejmě není výjimkou. Třeba ti pomůže toto:

Denně si nastav připomenutí. Vyber si takový čas, kdy se ještě cítíš, že ti stačí jen půl litru kávy a ne celý bazén. Na tento čas si zablokuj přístup k rušivým elementům - Messenger, WhatsApp, apod., aby ses mohl pořádně soustředit. Klidně stačí zpočátku krátký čas. Postupně ho můžeš prodlužovat, až budeš spokojen.

Vybuduj si takový Pavlovův reflex, kdy budeš plnit své předsevzetí bez přemýšlení.

Blog ITnetwork.cz

Závěrem

Ať jsi se rozhodl změnit letos cokoliv, ber předsevzetí s nadsázkou. Je to možnost, jak si pomoci dosáhnout různých cílů. Pokud ti tvé plány ovšem způsobují záchvaty paniky, nemá cenu se jimi trápit. Navíc leden nemá patent na nová předsevzetí a můžeš si je určit kdykoliv během roku (znovu 😉).

Bonus: Velmi neobvyklá předsevzetí ze světa

Přinášíme několik velmi netradičních předsevzetí, která se objevila na sociálních sítích. Poznáš se v nich i ty? 😂

  • Přestat používat kočku jako výmluvu proč nehledám přítele.
  • Ukončit neustálé labužírování chleba s máslem ke KAŽDÉMU JÍDLU.
  • Už nikdy omylem nenachytat svého tátu, jak myje koupelnu nahý.
  • Méně chlupaté bradavky a více chlupů v podpaždí. (Toto předsevzetí pochází až z roku 2013.)

A pak Real Buzz uvedl seznam 10 předsevzetí, která už nezdvihají obočí ke stropu, ale na seznamech lidí se objevují zřídka:

  • Vyfotit se na pěti zajímavých místech.
  • Naučit se slušný party trik.
  • Pokořit rekord.
  • Navázat každý měsíc nové přátelství.
  • Milovat své tělo.
  • Naučit se něco, co jsme se v dětství nenaučili.
  • Vyzkoušet každý týden nové jídlo.
  • Udělat něco neobvyklého.
  • Vyřešit finanční starosti.
  • Udělat každý den někomu radost.
Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 17.1.2022 20:30
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity