IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Z ekonoma Jakuba se stal programátor s business zaměřením

Tentokrát jsem si povídala s naším studentem Jakubem Černým. Ten vystudoval VŠE v 90. letech a v ekonomice zůstal až do roku 2019. Tehdy sám odešel a nedlouho potom svět zachvátila koronavirová krize, během které Jakub nemohl najít uplatnění na trhu práce. Zkušený, vzdělaný a přesto... Tehdy to bral jako znamení a začal se zajímat o rekvalifikaci. Jak sám zdůrazňuje, našel si všechny informace a dokumenty sám. Proč opustil původní zaměstnání? Co ho vůbec zavedlo k IT a podělil se i o nějaké rady během rozhovoru?

Jak to všechno začalo?

Blog ITnetwork.cz

Ahoj, Jakube. Pověz mi nejdřív něco o sobě. Co máš vystudováno za školu?

Vystudoval jsem VŠE v devadesátých letech se zaměřením na finanční řízení podniku a podnikové finance. Už během školy jsem pracoval a živil jsem se tím do roku 2019.

Kde jsi naposledy pracoval?

Pracoval jsem v bance. Před vypuknutím koronaviru jsem dal výpověď. Pak jsem neměl žádnou práci. Tak jsem si řekl že to zkusím v IT, protože o ně byl velký zájem a v podstatě ani během toho koronaviru tam nedošlo k nějakým výkyvům.

Proč jsi odtamtud odešel a jak dlouho jsi tam vůbec byl?

No, odešel jsem na konci roku 2019 a strávil jsem tam posledních 17 let. Nějak jsem cítil, že už mi nic to zaměstnání nedává a já jim vlastně taky ne. Další impuls k odchodu byl, že nastoupil nový pan vedoucí, se kterým jsem si už tak nerozuměl jako s tím předchozím.

Cítil jsem, že mi moje zaměstnání nic nedává a já jim vlastně taky ne. Strávil jsem tam posledních 17 let.

Nový obor - IT

Přemýšlel jsi od začátku o rekvalifikaci nebo tě k tomu něco donutilo?

Nejdřív jsem se snažil najít práci ve svém oboru, ale vůbec si mi to nedařilo. S největší pravděpodobností za tím byl koronavirus. Ten mi udělal hodně tlustou čáru přes rozpočet a opravdu hodně zahýbal s trhem práce. Vůbec se nekonaly osobní pohovory a udělat na někoho dojem pomocí telefonu není jednoduché. Rozeslal jsem dohromady asi 50 životopisů včetně motivačních dopisů a skoro nikdo mi neodpověděl. Jestli jsem byl překvalifikovaný, nebo už pro ně neperspektivní z pohledu věku... Nevím. Takže tak jsem se rozhodl zkusit to v novém oboru.

A tím novým oborem bylo IT...

Přesně. Chtěl jsem si rozšířit nějak svoje obzory, protože jsem se k tomu předtím nikdy nedostal. Hrozně mě zajímalo, jaký to je programovat. Něco si prostě vytvořit. Třeba webovou stránku. Vidím v IT velký potenciál. Každá firma by dneska měla mít nějakou stránku a kontakt s klienty nebo dávat o sobě vědět informace okolnímu světu. Pokud nic podobného nemá, tak to má potom docela těžké. Navíc byla poptávka po programátorech dost velká i během pandemie.

Jak jsi narazil na ITnetwork?

Na ITnetwork jsem narazil, když jsem si hledal rekvalifikační kurzy. Prostě na internetu. Našel jsem i nějaké komerční, ale byly dost nákladné a spíše pro pokročilé ajťáky. Taky neměly akreditaci od MŠMT a vypadalo to, že to nebylo ani v češtině.

Blog ITnetwork.cz

Proplacení rekvalifikace Úřadem práce

Jak probíhalo schvalování žádosti Úřadem práce?

Úřad práce mi tehdy s ničím nepomohl, když jsem se o to začal zajímat. Naopak mě ta paní za přepážkou dokonce odrazovala. Že je to složité a tak. Tyhle věci mě ale nikdy neodradí. Našel jsem si příslušný formulář, za pomoci ITnetworku, a poslal jsem jim ho. Jakmile ho totiž pošlete úřad má povinnost se k tomu vyjádřit. Nakonec se mi ozvali z krajské pobočky ÚP přibližně dva týdny poté a pozvali si mě na pohovor.

O čem jste se bavili?

Probírali jsme mou profesi a jestli jsem skutečně vyčerpal všechny možnosti na trhu práce. Taky chtěli vědět, co plánuji po rekvalifikaci. Musel jsem to mít všechno zdokumentované a především mít příslib práce. Sehnal jsem ho naštěstí od kamaráda, který mi ho napsal a vytisknul na hlavičkovém papíru. Pak zasedla nějaká komise na úřadu a ta mi ten rekvalifikační kurz schválila.

Buldočí povaha

Měl jsi potíže ještě s něčím?

Mimo schvalovacího procesu asi s učivem. Bojoval jsem hlavně s tím, jak zvládnout dopoledne. Děti vytěžovaly počítače. Nemohl jsem nic dělat. Jenom čekat. Teprve odpoledne jsem se tím začal postupně prokousávat.

Ze začátku jsem s učivem fakt bojoval. Ale já se prostě jen tak nevzdávám. Mám buldočí povahu. Několikrát jsem si postěžoval Michalovi (rekvalifikační specialista ITnetwork.cz), jak je to hrozný (směje se). Ten mě pokaždé podpořil a třeba mi i řekl, abych něco přeskočil a vrátil se k tomu později. Postupně jsem do toho pronikal. Zprvu pro mě byl problém porozumět tomu jazyku, kterým je e-learning napsaný. Bylo to pro mě úplně nové a některé kurzy jsem musel přečíst několikrát úplně celé, než jsem to pochopil. Nakonec jsem zvládl všechno a byl připuštěn k rekvalifikační zkoušce.

Co bys řekl, že v kurzu bylo nejtěžší?

Nejtěžší pro mě bylo asi OOP. To jsem četl určitě alespoň třikrát.

Jaká byla tvá motivace to překonat?

Já jsem to prostě chtěl úspěšně dodělat. Říkal jsem si, že když ten kurz začnu, tak ho taky dokončím. Ale samozřejmě byly tam momenty, kdy jsem se na to chtěl vykašlat. Nebudu zase lhát.

Když jsem ten kurz začal, tak ho taky dokončím. Prostě jsem to chtěl dodělat. Ale byly tam momenty, kdy jsem se na to chtěl vykašlat.

Konec dobrý...

Splnil kurz tvé očekávání?

Určitě splnil moje očekávání. Základy mám, ale je přede mnou ještě dlouhá cesta. Úplně sám bych asi vytvořit krásný web nebo e-shop teď ještě nedokázal. Ale v tom, abych měl nějaké povědomí o programování, to ano. Musím to teď třeba rok intenzivně rozvíjet.

Na IT se mi také líbí, že je tam mnoho cest a způsobů, jak se dál vzdělávat. Je to velmi dynamický obor a samy firmy investují mnoho peněz ročně do různých školení.

Co plánuješ do budoucna?

V bance jsme často říkali: Business is IT. IT is business. Jedno bez druhého nemůže fungovat. A protože mám k ekonomice blízko, tak bych se rád vydal touto cestou.

Doporučil bys ITnetwork dál?

Rozhodně mi pomohl k úspěšnému zvládnutí zkoušky. Měl jsem čas se všemu dostatečně věnovat. Myslím, že absolventi ITnetworku mají lepší základ než v jiných kurzech. Já si rozhodně myslím, že jsem se tady naučil víc, než bych získal jinde.

Myslím, že absolventi ITnetworku mají lepší základ než v jiných kurzech. Já si rozhodně myslím, že jsem se tady naučil víc, než bych získal jinde.

Další zajímavé články:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 9.8.2021 19:40
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity