Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Z fabriky za počítač - Rekvalifikace Jiřího na programátora

Jiřího programování zajímalo a snažil se osvojit si programovací jazyk sám. Po několika nezdařených pokusech objevil ITnetwork a absolvoval rekvalifikační kurz junior programátor WWW aplikací, který mu proplatil Úřad práce. Nyní vyvíjí aplikace v pardubické IT firmě. Předtím pracoval ve strojírenství a vystřídal mnoho zaměstnavatelů. Jako dítě totiž utrpěl velmi komplikované zranění, které ho ovlivňovalo celý život. Proto se Jiří vrátil ke své původní myšlence, práci programátora s flexibilnějšími podmínkami a dobrým uplatněním na trhu, si našel ještě před závěrečnou zkouškou. Navíc si může splnit svůj dávný sen - vytvořit vlastní hru.

Jak si po 25 letech zkušeností ve strojírenství sháněl práci jako junior programátor? Jaký je jeho osvědčený postup žádání o práci, když vystřídal už mnoho zaměstnavatelů?

Blog ITnetwork.cz

Vymetač fabrik programátorem

Můžeš mi, Jirko, krátce o sobě něco říct? Jestli tvoje cesta vůbec vedla k IT nějak přímo nebo oklikou?

Jsem strojní mechanik - obráběč kovů. K tomu mám maturitu z informatiky a výpočetní techniky. Většinu profesního života jsem strávil tedy jako technik kvality. Teď ve 40 letech jsem musel podstoupit poměrně vážnou operaci nohy. Jako malý kluk jsem utrpěl tříštivé zlomeniny nohy při autonehodě a důsledky jsem si nesl pak neustále. To mě donutilo změnit profesi. Rozhodl jsem se, že se rekvalifikuji na programátora.

Předtím jsem měl zkušenosti jen s HTML a tak podobně.

O jak vážné zranění šlo?

Když mi bylo 12 let, srazilo mě nákladní auto a měl jsem roztříštěnou nohu od kotníku až k prstům. Špatně to srůstalo a tak jsem opakovaně chodil na operace, které nohu měly spravit alespoň tak, abych mohl chodit. Bolesti a potíže ale přetrvávaly.

Mohl jsi při nějakém svém minulém zaměstnání sedět?

Tím, že jsem byl takový ‚vymetač’ fabrik, tak jsem většinu času trávil na nohou. Ale nikdy jsem to nevyužíval ve smyslu zdravotního omezení a podobně. Když se ale stav nohy zhoršoval tak, že mi hrozilo trvalé zranění, donutilo mě to k přehodnocení kariéry.

To by mě nenapadlo, že tvá cesta k programování povede přes úraz.

Je pravda, že jsem hrál od malička hry a programování jsem se pokoušel naučit několikrát sám. Vždy jsem se nakonec zasekl a toto úsilí vzdal. Neměl jsem čas ani energii pokračovat dál. Díky tomuto kurzu jsem se donutil, že to prostě musím dokončit. A ono se to povedlo.

Je pravda, že jsem hrál od malička hry a programování jsem se pokoušel naučit několikrát sám. Vždy jsem se nakonec zasekl a toto úsilí vzdal. Neměl jsem čas ani energii pokračovat dál. Díky tomuto kurzu jsem se donutil, že to prostě musím dokončit. A ono se to povedlo.

Jak jsi se dozvěděl o ITnetworku?

Našel jsem si vás sám na internetu. Především mě zaujalo to, že se jednalo o akreditovaný kurz Ministerstvem školství.

A jak probíhalo schvalování úřadem?

Tím, že jsem byl na malém Úřadu práce, tak po mně chtěli opravdu hodně podkladů, aby mi kurz vůbec schválili. Dělal jsem jakousi analýzu trhu, abych jim ukázal, že o pozici junior programátora je zájem. Dále jsem oslovoval firmy už dopředu s tím, zda by mě po kurzu zaměstnali. Moje manželka mi pomohla vytvořit (doložit) podnikatelský záměr. Po kurzu jsem měl také stanovenou lhůtu, ve které jsem si musel najít práci, jinak bych jim musel zaplatit celý kurz a navíc ještě pokutu.

Blog ITnetwork.cz

Rekvalifikace mě donutila překonat překážky

Jak bys popsal začátky kurzu?

Začínali jsme HTML, které jsem víceméně znal. Obecně bych řekl, že témata, která jsem znal, jsem využil k tomu, abych se věnoval těžším modulům. Nahnal jsem tím čas.

Pomohlo ti, že jsi byl doma a mohl se studiu věnovat naplno?

Rozhodně. Dokázal jsem nad tím strávit 8 až 10 hodin denně. Od pondělka do neděle a pořád jsem se učil. Dělal jsem si zápisky do sešitu, ačkoliv mi lektoři doporučovali, abych si spíš dělal komentáře do kódu. To mi ale nevyhovovalo. Nakonec jsem měl oproti lidem, kteří pracovali a věnovali se rodině, velkou výhodu.

Líbil se ti koncept kurzu a přístup lektora?

Víceméně ano. Věděl jsem, že většina práce bude na mně, protože se jedná především o samostudium. Lekce jsou na ITnetwork poměrně pěkně poskládané a srozumitelné a učilo se mi z materiálů dobře. Vlastně jsem ani potom moc nevyužíval konzultací s lektory. Snažil jsem se vždycky problém, když jsem nějaký měl, vyřešit sám. Nedostatek času mě motivoval, že musím jít pořád dopředu. Později jsem se k těmto zásekům vrátil a zjistil, že už to problém není a znám řešení. To byl ten bod, ve kterém jsem vždycky předtím skončil.

Lekce jsou na ITnetwork poměrně pěkně poskládané a srozumitelné a učilo se mi z materiálů dobře. Vlastně jsem ani potom moc nevyužíval konzultací s lektory. Snažil jsem se vždycky problém, když jsem nějaký měl, vyřešit sám. Nedostatek času mě motivoval, že musím jít pořád dopředu... To byl ten bod, ve kterém jsem vždycky předtím skončil.

Co se ti na kurzu líbilo nejvíce a je něco, co bys vylepšil?

Nejvíc se mi asi líbilo, jak jsou lekce poskládané a jak jsou napsané.

Co pro tebe bylo těžké, případně nejtěžší a co jednoduché, případně nejjednodušší z celého kurzu?

Nejjednodušší bych řekl byl C# .NET samotný. Přestože to bylo nejobsáhlejší téma, tak mě dost bavilo. Nejtěžší pro mě byly databáze, nikoli proto, že by byly samy o sobě těžké. Považuji je za takové nutné zlo a látka mne moc nebavila.

Co byl tvůj hnací motor?

Nenašel bych uplatnění, kdybych si rekvalifikaci nedokončil. Navíc jsem měl od Úřadu podmínky nastaveny tak, že jsem opravdu nechtěl skončit. A opravdu jsem si sám přál, kvůli sobě, dotáhnout kurz do konce.

Nenašel bych uplatnění, kdybych si rekvalifikaci nedokončil. Navíc jsem měl od Úřadu podmínky nastaveny tak, že jsem opravdu nechtěl skončit. A opravdu jsem si sám přál, kvůli sobě, dotáhnout kurz do konce.

Blog ITnetwork.cz

Splnil kurz tvé očekávání?

Ano. Naučil jsem se potřebné základy a nyní se v práci učím novou technologii, kterou zde používají. Mým snem bylo už od mala umět programovat a vytvořit vlastní hru. Až se v práci zaučím a budu mít prostor, tak bych se k tvorbě hry ve volném čase rád vrátil.

Doporučil bys ITnetwork, ať už na rekvalifikaci nebo samotné kurzy, dál?

Určitě doporučil. S rekvalifikací jsem byl velmi spokojen. Kdo si potřebuje rozšířit vědomosti, tak bych doporučil ITnetwork. Nejdůležitější je si uvědomit, že největší část kurzu je věnovaná samostudiu, e-learning je opravdu kvalitní. A to je potom doplněno o prezenční školení. Stavba těch kurzů je fakt pěkně udělaná.

S rekvalifikací jsem byl velmi spokojen. Kdo si potřebuje rozšířit vědomosti, tak bych doporučil ITnetwork.

'Ozvalo se mi 100 % firem.'

Chceš se vzdělávat dál?

Vzhledem k tomu, jak rychle se technologie vyvíjejí, nemám ani na výběr. Budu se učit vlastně do konce profesního života.

A v práci jsi nic speciálního a nového nepotřeboval?

Díky tomu, že pracuji s ASP .NET je pro mne adaptace na Blazor určitě mnohem snazší. Mám v tomto ohledu z kurzu dobrý základ. Taky i trochu štěstí, že jsem se uplatnil tam, kde využiji technologii, která byla na kurzu mým hlavním zaměřením.

Jinak mě uchvátil JavaScript a přál bych si svou hru jednou napsat právě v něm. Že by se mohla spustit v prohlížeči a také je silně podporován Microsoftem a Googlem. To mi přijde super.

A jaké byly tvoje myšlenky po ukončení kurzu?

Já si našel práci už před závěrečnou zkouškou. Takže jsem se postupně s předstihem seznamoval ještě s Blazor. Čili jsem byl v klidu.

Já si našel práci už před závěrečnou zkouškou.

Kde a jak sis sháněl práci?

Ve shánění práce nejsem žádný nováček, už mám vybudovaný systém. Abych pravdu řekl, vystřídal jsem za svou pětadvacetiletou kariéru opravdu hodně zaměstnání a procestoval tak celou republiku.

Dřív jsem to dělal tak, že jsem napsal poměrně krátký životopis – nikdo nechce číst román. Místo všech míst, kde jsem kdy pracoval, že mám 10 let praxe v oboru kvalita a 10 let někde jinde, například. Poté jsem napsal průvodní dopis, ve kterém jsem se samozřejmě vychválil. Nakonec jsem sháněl inzeráty na klasických pracovních serverech. Napsal jsem klidně 40 emailů denně a ve strojírenství se mi zhruba 10 % ozvalo zpět a z toho 2–3 denně mi firmy dali termín na pohovor.

Probíhalo to stejně i u junior programátora?

Ne. Na jaře jsem poslal 18 emailů s tím, že zatím nic neumím, ale za půl roku budu začátečník. Z těch 18 firem se mi asi 12 ozvalo do 24 hodin. Většinou mi napsali, že hledají někoho zkušenějšího. Asi 3 z těch 12 firem mi rovnou poslaly nějaké úkoly, které jsem měl splnit a prokázat své znalosti. Během následujících 3 dnů se mi ozval i ten zbytek. Dostalo se mi odpovědí ze 100 % firem. Sice z nich tehdy nedopadla žádná nabídka, ale i tak jsem byl překvapen. Během kurzu jsem oslovil dalších 5 firem, z toho mě 1 pozvala rovnou na pohovor a ti mě nakonec přijali.

Nechtěl jsi přesto zkusit herní vývoj?

Koketoval jsem s tou myšlenkou. Hlásil jsem se na testera do jedné herní firmy, ale to nakonec nedopadlo. Dostal jsem za úkol zpracovat bug reporty. Ještě jsem to tehdy neuměl. A shodou okolností týden na to jsme testování a zápis bugů probírali na prezenčním školení. Takže jsem ihned věděl, že jsem to napsal úplně špatně.

Zkusil jsem to pak ještě podruhé do Bohemia Interactive Studio, které tvoří tréninkové programy pro americkou a britskou armádu.

To musel být snad celý pohovor v angličtině.

Ony byly všechny pohovory alespoň zčásti v angličtině. Řekl bych, že tak z poloviny. Svoji angličtinu jsem si osvojil díky sledování Monty Pythons a dalších filmů, seriálů i her v původním znění. Nemám problém s porozuměním, ale anglické věty skládám v českém slovosledu.

Jak probíhal pohovor do tvé nynější firmy a jak ses na něj připravoval?

Nepřipravoval jsem se nijak hekticky. Opakoval jsem vždy nějaká témata, která byla za úkol k závěrečné zkoušce. A také jsem dokončoval závěrečný projekt, což byla aplikace. Naštěstí nejsem už při svých zkušenostech žádný trémista. Pohovor byl dvoukolový. Šel jsem přes personální agenturu.

Přímo na schůzce jsem se setkal s majitelem firmy a šéfem programátorů. Asi čtvrt hodiny se mě ptali pouze anglicky a já dokázal odpovídat. Potom jsme přešli do češtiny a konečně mě zpovídali, co umím a co od dané pozice čekám. Asi jsem udělal dobrý dojem, protože jsme si hned plácli a žádné druhé kolo jsem už podstupovat nemusel.

Máš možnost pracovat z domova?

Zatím jsem ve zkušební době, kdy si vše osvojuji a učím se, tak ne. Ale později budu mít možnost alespoň částečně jít na home office. Nicméně nemám nejmenší problém dojet do kanceláře, když stejně každé ráno jezdím se synem do školy a pak ho zase vyzvedávám. Další věc je, že pracuji na firemním počítači s drahým softwarem, který doma nemohu používat.

Žádný znalostní test, nebo část aplikace ze závěrečného projektu jsi jim ukazovat nemusel?

Odevzdal jsem ji na GitHub a poslal jim odkaz, ale nevím, jestli si ji prohlédli. Mají totiž svoje vlastní rozhraní, nebo vlastní repozitáře mimo GitHub.

Pomohli ti vědomosti z kurzu k získání práce?

Rozhodně ano. Tím, že jsem nyní měl nad sebou bič a musel překonat svou ‚nepřekonatelnou‘ fázi, dosáhl jsem něčeho, co jsem si přál už delší dobu. A nemůžu si zpětně vynachválit, že jsem měl na všechno čas a mohl se učení věnovat celé léto. Z legrace jsem používal časomíru při učení a vyšlo mi, že jsem učení věnoval 700 hodin. Takže 300 hodin měsíčně jako v práci.

Tím, že jsem nyní měl nad sebou bič a musel překonat svou ‚nepřekonatelnou‘ fázi, dosáhl jsem něčeho, co jsem si přál už delší dobu. A nemůžu si zpětně vynachválit, že jsem měl na všechno čas a mohl se učení věnovat celé léto.

Takže ty podmínky od Úřadu práce jsi vnímal jako pozitivní motivací?

Někteří kolegové, se kterými jsem se na školení bavil, mi popisovali, že na větších ÚP téměř nic neřešili a od uchazečů ani nic moc nevyžadovali. Já si tu dotaci musel zasloužit a to víc jsem si ji vážil.

Využíváš v práci zkušenosti nabyté v kurzu a vracíš se k výukovým materiálům ITnetwork?

Ano a ano. Vracím se především k modulům, které jsem třeba v základním kurzu neměl a dokoupil jsem si je. Také se doučuji všechny věci, které po mně v práci chtějí a jsou pro ně třeba dost specifické.

A přemýšlíš o absolvování dalšího kurzu?

Sháním si pořád další informace, ale nějaký kurz ve smyslu školení teď ani ne. Není čas.

Jak bys motivoval někoho, kdo se teprve rozhoduje ohledně rekvalifikace a nemůže se tzv. rozhoupat?

Myslím, že každý by to měl sám v sobě cítit, pokud je třeba nespokojený, že chce změnu nebo ne. A když někdo něco chce, tak by to měl zkusit určitě za každou cenu. Já jsem to vyřešil tak, že jsem si nedal jiné východisko, než dokončit rekvalifikaci. Žádná zadní vrátka.

Myslím, že každý by to měl sám v sobě cítit, pokud je třeba nespokojený, že chce změnu nebo ne. A když někdo něco chce, tak by to měl zkusit určitě za každou cenu. Já jsem to vyřešil tak, že jsem si nedal jiné východisko než dokončit rekvalifikaci. Žádná zadní vrátka.

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 19.10.2022 12:45
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity