Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Z horníka programátorem? Nikdy není pozdě na změnu!

Všechno se mění – svět, technologie, společnost – a tyto změny mají samozřejmě dopad na každého jednotlivce. Z dnešního pohledu nám přijde přirozené, že některá dříve rozšířená povolání dnes již téměř neexistují. Nové profese naopak vznikají, a to hlavně s rozvojem technologií.

Co je však zásadní pro současnost? Vývoj neustále zrychluje a změny přichází ve stále častějším taktu. Dnes je už běžné, že člověk za svůj život několikrát změní pracovní pozici, zaměstnavatele nebo dokonce celý obor.

Dokument Nová šichta míří do kin

Ruční kamera sleduje velmi zblízka každodenní život čtyřicátníka Tomáše Hisema. Cesta od fárání až k programování v PHP není bez problémů, ale Tomáš všem ukazuje, že když se chce, tak to jde.

Blog ITnetwork.cz

Vyrovnává se s předsudky jako například, že je tento obor jen pro mladé lidi, nebo že se nikdy nevyrovná čerstvým absolventům vysoké školy. Nefalšovaný Ostravák je bezprostřední, sdílný a nenuceně zábavný. Sám říká, že vydržel a nelituje.

Jde o velmi intimní a časosběrný portrét, který sleduje epickou odyseu obyčejného člověka.

Máte na to také!

Podívejte se na ukázku z dokumentu, jak vypadala Tomášova původní práce:

Jak se naučit programovat bez předchozích zkušeností?

Změna práce a rekvalifikace na úplně nový obor je velký krok do neznáma. Nejste však zdaleka první, kdo se touhle cestou vydal. Na příběhu Tomáše je krásně vidět, jak se můžete stát programátorem i po dvaceti letech na šachtě!

Může se programovat naučit úplně každý?

Ano, samozřejmě. Tedy – abychom to uvedli na pravou míru – každý, kdo chce a nevzdá se po prvním neúspěchu. Programování je trochu jako jízda na kole. Nejprve párkrát spadneš, ale jakmile na to přijdeš, nic tě nezastaví a dál už se budeš jen zlepšovat. Důležité je, věnovat se učení pravidelně a neustále si vše zkoušet na praktických cvičeních.

Ocenění

Dokument Nová šichta odstartoval 24.ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava 2020. Kvůli koronaviru se festival přesunul do online prostředí, takže diváci nakonec o nic nepřišli. Snímek byl zařazen hned do dvou soutěžních sekcí festivalu, domácí i mezinárodní. Získal ocenění Nejlepší český dokumentární film 2020 a cenu Silver eye, kterou udílí Institut dokumentárního filmu nejlepším dokumentárním filmům z East Silver Marketu.

Celovečerní debut šestadvacetiletého Andrše si název vypůjčil z rekvalifikačního programu pro ostravské horníky, které v roce 2017 zavření dolu Paskov připravilo o práci. Pro svůj dokument si vybral jednoho z propuštěných zaměstnanců dolu Paskov, Tomáše Hisema, se kterým spolupracoval již na dřívějším krátkometrážním filmu Poslední šichta Tomáše Hisema, a za kterou obdržel obdržel Zvláštní uznání v sekci Česká radost na MFDF Jihlava 2017.

Premiéru bude mít dokument 20.května 2021, tak se nezapomeňte podívat.

Tomáš o svém úspěchu mluví mimo jiné i v tomto videu:

Za jak dlouho se naučím programovat, když začínám úplně od nuly?

Tahle otázka běží hlavou asi každému, kdo se rozhodl začít s programováním -

Za jak dlouho se naučím programovat?

Má cenu začínat tak pozdě?

Do jisté míry to závisí na tom, kudy se za svým cílem vydáte. Můžete zkusit rozklíčovat návodné skripty z internetu a zkoušet řešit konkrétní problémy sami. Můžete si koupit tištěnou příručku a nastudovat si ji stránku po stránce.

Také se můžete zapsat na naše online kurzy pro začátečníky a získat ucelené informace ve stravitelné podobě. Výhodou výuky pomocí efektivně uspořádaného kurzu pro danou profesi prověřeným předchozími absolventy je, že se můžete plně rekvalifikovat již za několik měsíců. Důležité je nevzdat se, protože poptávka po ajťácích a jejich platové ohodnocení neustále roste!

Více informací z oboru


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Niky Vítková 18.2.2021 15:50
Avatar
.
Aktivity