Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Z telekomunikací Leoš vyhořel. Dnes vyvíjí pro Unicorn

Leoš byl 7 let obchoďákem. Pak, jak sám říká, trošku vyhořel. Začal hledat úplně nový obor a měl docela kliku. Díky rodinnému známému, který pracuje v IT, nemusel hledat dlouho. Přemluvit na ajťáka se nechal téměř hned.

Dnes pracuje pro Unicorn. Proč skončil s obchodem? Jak si tuto práci našel? Jak se mu povedlo zvládnout pohovor, který byl pro nováčka v oboru opravdu oříškem?

Ani jsem se [při shánění práce] nemusel nijak zvlášť snažit. Byl jsem obklopen kvanty reklam s novými pracovními nabídkami. Předtím, než jsem se jim vůbec stihl ozvat a poslat životopis, kontaktoval mě známý z Unicornu, že mi u nich může zařídit pohovor. S tím jsem samozřejmě souhlasil a počítal i s možností, že když mě vezmou, budu se učit za pochodu.

Blog ITnetwork.cz

Vyhoření jako nový kariérní začátek

Co se ti stalo, že jsi vyhořel u původního zaměstnání?

Pracoval jsem v telekomunikacích u T-mobilu asi 3 nebo 4 roky. Začínal jsem přímo na infolince. To znamenalo, že ačkoliv lidé volali mně s žádostí například o změnu SIM karty, mým hlavním úkolem bylo jim nabízet další služby a produkty

Rozhodl jsem se, že raději půjdu na pobočku, kde alespoň nebudu muset předstírat, že mi primárně jde o péči o zákazníka, ale je to 100% prodej. To jsem dělal ještě dalšího 1,5 roku. Polovinu času ovšem u konkurence, Vodafonu, kteří si mě přetáhli k sobě. Ani to ovšem nepomohlo. 

Nakonec jsem se rozhodl, že bych na sebe byl rád pyšný za něco jiného, než že umím nějaké babičce vyměnit SIM kartu. 

Kam tedy tvoje cesta vedla dál?

Ozval se mi známý/ředitel jedné firmy, že by chtěl prodejce průmyslové techniky - kompresory, chlazení apod. Po roce jsem zjistil, že to nebyly telekomunikace, co mě tak 'žralo', ale obchod obecně. Především to, že se každý měsíc člověk žene za nějakým cílem, na jehož konci není cílová páska, ale další startovní čára. Je to ubíjející. Navíc se stále potýkat s přetvářkou a lhaním. Nebylo to pro mě. 

Jaké jsi měl, či stále máš, představy o své další profesi?

Chtěl jsem pracovat s lidmi, ideálně s vlastními. Kdybych se časem dostal do stavu, kdy bych mohl částečně programovat a řídit nějaký tým, bylo by to úplně nejlepší.

Jaké je tvé vzdělání?

Na střední jsem šel na obchodku. Pokračoval jsem na 2 roky na práva do Bratislavy na dálkové studium, abych mohl pracovat. Protože to pro mě bylo finančně neúnosné, studium jsem pozastavil. 

Když jsem hledal, co bych mohl studovat dál, řekl jsem si, že raději něco, co mě baví. Tím je sport. Dálkově a zadarmo jsem vystudoval bakalářský obor na Masarykově univerzitě. Doufal jsem, že se tomu budu moci věnovat, ale pak přišel Covid. Místo nových pracovních míst byli lidé ve sportu často propouštěni.

A to mě přivedlo na myšlenku změnit obor úplně a přeorientovat se na něco absolutně jiného. A naučit se toho, pokud možno, co nejvíc. 

Není ti to třeba líto?

Tohle je první práce, které jsem ochoten obětovat opravdu hodně. Věnuji jí denně klidně 90 % času a chci ji dělat opravdu dobře. 

Tohle je první práce, které jsem ochoten obětovat opravdu hodně. Věnuji jí denně klidně 90 % času a chci ji dělat opravdu dobře.

Blog ITnetwork.cz

'Explain like I am 5' Aneb začátky rekvalifikace

Jak jsi si tedy našel kurzy ITnetwork?

To už si přesně nepamatuji. Buď jsem si je vyhledal sám, nebo na mě vykoukla na sociálních sítích reklama. Rozhodoval jsem se mezi 2 možnostmi. Jeden kurz byl právě od ITnetworku a druhý od jiné společnosti. ITnetwork mi vyhovoval lépe časově a navíc je kurzem akreditovaným, který lze proplatit Úřadem práce. Takže jsem se rozhodl pro něj. Po 4 měsících jsem se rekvalifikoval. 

Ty jsi si nechal kurz proplatit Úřadem práce?

Ano. Probíhalo to celkem v pohodě. Na začátku se všichni tvářili, že je musím přesvědčovat o tom, jak moc se chci vzdělat. Ale nakonec jsem měl spíš dojem, že šlo o nezbytnou byrokracii (překvapivě) a nikomu nezáleželo na tom, jestli mluvím pravdu. Takže mi to schválili.

Jaké byly začátky kurzu?

Já jsem na začátku kurzu odjel na 3 týdny na dovolenou. Takže v mém případě to bylo volnější :-) Ale samozřejmě jsem byl kvůli tomu pozadu. Musel jsem se snažit o něco více. Díky tomu, že si věci musím představit a ideálně k něčemu přirovnat z reálného světa, to bylo trochu složitější. Na to sedí nádherný anglický termín. 'Explain like I am 5.' Ve chvíli, kdy přirovnání v tomto duchu chybělo, měl jsem potíže. 

HTML bylo jednoduché a motivující, protože člověk hned vidí výsledky své práce. Je dobře, že je hned na začátku na rozjezd.

Nakonec jsem všechny dohnal.

S čím jsi měl potíže?

S Javou - Ternární výrazy, Lambda, Streamy. Dost jsem se zasekával. Myslím, že jsem jí věnoval 4x více času. Ale to byl spíš můj problém. Když chci něčemu rozumět, čtu si to tolikrát, až jsem schopen to odrecitovat ze spaní. Pro mě neexistuje chápat jen na půl.

OOP mi také dělalo potíže. Myslím, že obojí mi zabralo 70 - 80 % času učení. 

Pak ještě JavaScript. Ani ne proto, že by to bylo tak strašně moc složité, ale už se blížila zkouška a neměl jsem moc čas věnovat mu dostatek pozornosti. Takže JS mě ještě straší, že ho neumím perfektně.

Takže by se dalo říct, že jsem především bojoval s časem :D

Proč myslíš, že to tak máš?

Svým způsobem proto, že mám rád svůj klid. Chci být schopen svou práci odvést dobře, jednoduše a efektivně. Aby to bylo možné, musím své práci rozumět. Nechci si totiž nosit pracovní problémy v hlavě domů a stresovat se ve svém volnu. Minimálně ne na každodenní úrovni. 

... mám rád svůj klid. Chci být schopen svou práci odvést dobře, jednoduše a efektivně. Aby to bylo možné, musím své práci rozumět. Nechci si totiž nosit pracovní problémy v hlavě domů a stresovat se ve svém volnu. Minimálně ne na každodenní úrovni.

Co naopak bylo jednoduché?

HTML, Datové typy a Java Základy, SQL.

Jaká byla tvá motivace?

Za každou cenu jsem potřeboval utéct z oboru. Ale zároveň jsem potřeboval nějakou klasifikaci, abych tak mohl dělat zajímavou práci. Potřeboval jsem jednoduše práci, kde se přemýšlí a co mi časem vydělá pěkné peníze. Peníze jsou, bohužel, hlavním hybatelem světa. Ať chceme nebo ne. Také jsem si chtěl sám sobě dokázat, že se můžu naučit cokoliv. 

Líbil se ti koncept kurzu a přístup lektora?

Rozhodně ano. Nebyl jsem největším příznivcem dojíždění. 

Doporučil bych ještě třeba nějaké online setkání studentů, ne nutně s lektorem. Ale kdyby to bylo s lektorem, tak třeba po 2 či 3 lidech. 

Jinak lektoři byli fakt super. Snažili se pomoci opravdu všem a vysvětlit vše tak, aby tomu porozuměl i obyčejný člověk, kterým jsem na začátku rekvalifikace byl. 

Blog ITnetwork.cz

Hatchery a další kurzy

To zní, jako že s tím máš už nějaké zkušenosti.

Něco podobného máme v Unicornu v jejich akademii - Hatchery. Odevzdáváme zde různé úkoly. Na začátku dne se setkáváme v rámci týmu všichni. Každý zde má prostor probrat s čím si nevěděl rady. Někteří mají více jak 10leté zkušenosti a pracují na evolučních algoritmech. A já se naučil, jak dělat smyčku. Oproti němu jsem křovák, co hází kamením. 

Většinu času tedy nic moc řešit před ostatními nechci. Ale nedávno se stala unikátní věc. Já a další 2 lidé jsme se zasekli na identickém místě. Lektor si nás svolal všechny dohromady (jindy s ním řešíme takové věci po jednom) a více méně nemusel nijak zasahovat. Tím, že jsme byli 3 tupci se stejným problémem, nebáli jsme se říct nahlas své myšlenkové pochody, protože už jsme za tupce byli. Spolupracovali jsme, navazovali myšlenky všech do jednoho řetězce a nakonec jsme společnými silami problém vyřešili. Přišli jsme na to sami.

Jak ti vyhovují materiály od Unicorn?

Musím říct, že než jsem se s nimi setkal, měl jsem trochu tendence kritizovat ITnetwork, že některé materiály neobsahovaly dostatek příkladů a přirovnání. Tehdy jsem byl na začátku a ještě jsem programování moc nerozuměl. Dnes na to vzpomínám a říkám si, že to bylo úplně jiné kafe. :-) 

Tady se učíme jen pojmy a ne, jak ty pojmy třeba fungují a co dělají. Až teď jsem získal perspektivu a musím říct, že autoři ITnetwork materiálů odvedli fakt dobrou práci. I pro blbce. :-)

Až teď jsem získal perspektivu a musím říct, že autoři ITnetwork materiálů odvedli fakt dobrou práci. I pro blbce :-)

Splnil kurz tvé očekávání?

Řekl bych, že ano. Dostal jsem díky němu svou dnešní práci. Moje požadavky od kurzu byly: abych byl dostatečně vzdělaný ucházet se u pohovoru o programátorskou práci a získat ji. To se mi také splnilo. 

Chceš se vzdělávat ještě dál?

Samozřejmě. Mám teď mnoho materiálů od Unicornu, abych mohl pracovat s jejich frameworkem. Tím vším se musím co nejdřív prokousat. Je totiž nesmírně komplikovaný a především pro ty, co se s ním dosud nesetkali, je to peklo :D Ale chci vše potřebné umět. Chci být schopen své práci rozumět, abych ji mohl mít rád a cítil se v ní pohodlně. Musím to prostě umět. 

Proto se chci vzdělávat i dál.

Jak jsi se cítil po zkoušce z rekvalifikace?

Měl jsem radost, že už to mám za sebou a nemusím se stresovat nějakým testem. Vzal jsem si asi 2 nebo 3 týdny volna. Měl jsem také skvělý pocit, že umím něco nového. Přestal jsem být, těmito nově nabitými znalostmi, závislý na obchodu jako na jediném východisku zaměstnání. Mám díky rekvalifikaci větší rozhled.

Měl jsem také skvělý pocit, že umím něco nového. Přestal jsem být, těmito nově nabitými znalostmi, závislý na obchodu jako na jediném východisku zaměstnání. Mám díky rekvalifikaci větší rozhled.

Když si nová práce najde tebe...

Kde jsi si sháněl práci?

Ani jsem se nemusel nijak zvlášť snažit. Byl jsem obklopen kvanty reklam s novými pracovními nabídkami. Předtím, než jsem se jim vůbec stihl ozvat a poslat životopis, kontaktoval mě známý z Unicornu, že mi u nich může zařídit pohovor. S tím jsem samozřejmě souhlasil a počítal i s možností, že když mě vezmou, budu se učit za pochodu. 

Jak probíhal pohovor?

Jestli si dobře pamatuji, byl 2 či 3kolový. Prvním kolem jsem prošel ještě během rekvalifikace. Tehdy jsem ale nic moc neuměl a asi jsem jejich testem neprošel, protože mi řekli, že za pár měsíců jim začíná Hatchery a po čase se mi ozvou ohledně dalšího testu. Daleko náročnějšího. 

Ve 2. kole jsem měl docela štěstí, protože se mě ptali na to, co mě učili v ITnetworku - různé interface a OOP vytváření instancí a dokonce vysvětlit rozdíly mezi objektem a instancí. Od základů se šlo do čím dál větších podrobností. Pak přišel na přestřel JS. Tam jsem nic neřekl, ale to jim nevadilo. Že mě vše následně doučí. 

Pak mě čekal slibovaný test. Ukazoval jsem ho známému z IT a říkal, že by měl problémy projít. 

Doporučil bys rekvalifikaci někomu, kdo o ní přemýšlí?

Rozhodně. Díky rekvalifikaci od ITnetwork mám dnes práci. ITnetwork rohodně doporučuji.

Díky rekvalifikaci od ITnetwork mám dnes práci. ITnetwork rohodně doporučuji.

Jak ti pomohly znalosti z kurzu při pohovoru?

Krom samozřejmého (že bez kurzu bych se o tuto pracovní pozici nemohl vůbec ucházet) stojí za zmínku to, že mě pochválili. Některé mé znalosti byly lepší než u leckterých vysokoškoláků z oboru. Takže tady je vidět, že ITnetwork nedělá vůbec špatnou práci. A školství naopak dělá dost mizernou práci, když ani za 4 nebo 5 let nestihnou naučit studenty některé základní věci. 

Také se jim líbilo, když jsem jim své odpovědi vysvětloval na příkladu, který byl použit na kurzu. Myslím, že právě to, že jsem to dokázal k něčemu připodobnit, na ně udělalo dojem, že tomu pravděpodobně nějak rozumím. 

Blog ITnetwork.cz

Pracuješ teď na nějakém projektu?

Stále jsem na Hatchery.

Hatchery není jen pro nováčky v IT, ale funguje jako seznamování s unikátním frameworkem Unicornu, který je postaven především na Reactu. Tudíž se zde vyskytují i lidé s léty zkušeností v programování. Já jsem se s Reactem moc v kurzu nesetkal. I zkušení kolegové říkají, že právě proto, že s Reactem pracovali, tuší, o co jde. Jinak by byli pravděpodobně ztracení (jako já). 

Takže mimo mě, jsou zde ještě další 2 kluci s minimálními zkušenostmi. Říkáme si Tragédi. Snažíme se dobíhat za kolonou tak, abychom je alespoň viděli. Zatím se nám to daří.

Na konci Hatchery musíme vypracovat 1 velký projekt jako výstup celého seznamování a učení. Front-end i Back-end. Front-end mi teď dělá potíže, jelikož je pro mě většina nová. 

Takže Javu či znalosti Javy využíváš?

Bohužel zatím ne. Vše se více méně točí kolem JS a především Reactu. Naštěstí mám jako jeden z mála přiřazen už projekt a zde už budu pracovat s Javou. 

Vracíš se k materiálům ITnetwork?

Zatím jenom párkrát. Probírali jsme doteď, co se krylo s rekvalifikačním kurzem, základy JS a malilinko Javy. Dokonce jsem si koupil i nějaký e-learning. Už si přesně nepamatuji, co to bylo, ale potřeboval jsem lepší vysvětlení, než co bylo napsáno v materiálech Unicornu. 

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 28.3.2022 19:22
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity