IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Život jako ve sci-fi. Internet věcí nabírá na síle

Co si představíš pod pojmem chytré zařízení? Napadl tě smartphone nebo fitness hodinky? Pak věř, že je toho daleko víc. Od toustovačů přes vysavače nebo popelnice až po chytré boty. Takzvaný internet věcí je nastavený tak, aby dokázal propojit zdánlivě nepropojitelné, a očekává se, že jeho význam v našich životech se bude každoročně zvyšovat. Už dnes je totiž množství těchto inteligentních zařízení větší, než je celkový počet lidí na této planetě.

Jaké jsou prognózy ohledně vývoje internetu věcí na letošní rok? A která chytrá zařízení si získala největší oblibu veřejnosti?

Blog ITnetwork.cz

Zájem o internet věcí roste

Internet of things (zkratka IoT) nebo také česky internet věcí označuje síť nejrůznějších zařízení, spotřebičů, vozidel nebo třeba doplňků, které jsou pomocí technologií vzájemně propojeny, a jsou tak schopny si mezi sebou vyměňovat data.

Historie internetu věcí není příliš dlouhá. Jedno z prvních zařízení pro IoT vytvořil v roce 1990 John Romkey, když sestrojil toustovač s názvem Sunbeam Deluxe Automatic Radiant Control, který bylo možné zapínat a vypínat pomocí TCP/IP sítě.

V současnosti zájem o tato zařízení neustále stoupá. Podle IoT Analytics jejich počet vzrostl v roce 2022 meziročně o 8 % na 12,2 miliardy. I přesto se jednalo o výrazně nižší nárůst, než tomu bylo v letech před začátkem pandemie Covid-19. Odborníci se domnívají, že za zpomalením růstu stálo hlavně narušení dodavatelských řetězců. Velkým problémem byl například nedostatek čipů kvůli odstávkám továren, který se projevil především v automobilovém průmyslu.

Letos se očekává, že dojde k dalšímu nárůstu IoT zařízení, a to o zhruba 18 % na 14,4 miliardy kusů. V roce 2025 by toto číslo pak mohlo vyrůst až na neuvěřitelných 27 miliard.

Podle IoT Analytics tento rozvoj ovlivní hned několik trendů. Už v roce 2022 došlo k zásadnímu pokroku v softwarových algoritmech a hardwaru umělé inteligence. Důležitý bude také přechod od bezdrátových 2G/3G sítí k 4G/5G sítím či vývoj nových technologií na ukládání a zpracování dat, které budou méně energeticky náročné. V neposlední řadě proces ovlivní i snižující se cena čipů. Ta dále zlevní koncové produkty IoT, což by mohlo urychlit přijetí těchto zařízení širokou veřejností.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů! Kromě senzačního platu na tebe čeká i flexibilní pracovní doba, home office a mnoho dalších benefitů. Tak neváhej:

Blog ITnetwork.cz

10 nejoblíbenějších zařízení IoT

Spotřebitelský trh internetu věcí zůstává globálně velmi roztříštěný. V určitých kategoriích však můžeme najít velmi dominantní hráče. Například Google a Amazon se specializují na chytré domácí spotřebiče, Apple je zase jednička na trhu s chytrými hodinkami.

Pravidelně se také objevují mnohé inovace od velkých globálních značek i malých startupů. Například kosmetická firma L’Oréal nedávno uvedla na trh kartáč na vlasy s připojením k internetu, který při česání analyzuje typ vlasů, a podle toho následně doporučuje uživatelům produkty. Společnost Lululemonstudio pak vytvořila speciální LCD zrcadlo. To se dokáže proměnit v elegantní internetové zařízení s kamerou a reproduktory pro domácí posilování.

Letos se přitom očekává ještě větší rozmanitost produktů. Už nyní si však lidé mohou koupit chytrá zařízení téměř pro každou příležitost od žárovek přes herní konzole a kuchyňské spotřebiče až po automobily.

S výjimkou chytrých telefonů patří podle serveru Dgtl Infra mezi nejoblíbenější spotřebitelská zařízení v IoT:

  • televizory,
  • reproduktory,
  • termostaty,
  • domácí bezpečnostní systémy,
  • domácí roboti,
  • žárovky,
  • monitory spotřeby energie,
  • chytré dveřní zámky,
  • automobilové doplňky.
Blog ITnetwork.cz

Skvělé nápady mají také Češi

S několika fascinujícími zařízeními přišly také české firmy. Například společnost Turris vymyslela router, který dokáže přebytečnou energii využít k dalším činnostem. Může fungovat jako domácí server, datové úložiště NAS nebo třeba tiskový server. Dokonce má i vestavěný virtuální server.

Firma Energomonitor potom vytvořila skvělého pomocníka pro měření spotřeby energií v domácnosti. Ten je schopný majitele upozornit třeba v případě, že dojde na neobvykle vysokou spotřebu elektřiny.

Startup CleverFarm pak využívá IoT na zlepšení a zefektivnění zemědělství, například pomocí chytrého zavlažovacího systému, který se přizpůsobí aktuálním podmínkám.

Liberecký startup Hardwario se zase věnuje rozvoji sítí LPWAN, které mají dlouhý dosah a velmi nízkou spotřebu. Díky tomu umožňují odesílat data na místa bez normálního signálu nebo bez přístupu k internetu. Spolupracovali pak například na projektu Kůrovcové info, kde pomáhali sbírat data z terénu.

Blog ITnetwork.cz

Láká tě svět technologií a chtěl by ses podílet na jejich vývoji? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 8.2.2023 16:14
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity