Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Zvládej nepříjemné konverzace s taktem

Konflikty na pracovišti i v soukromí se stávají. Schopnost diskutovat o problémech a obratně vést obtížné rozhovory je tedy schopnost k nezaplacení. Očekáváš, že i ty budeš čelit obtížné konverzaci s kolegou, se šéfem nebo i s někým blízkým? Projdi si naše tipy, jak s nimi komunikovat s respektem.

Proč je důležité zvládat obtížné rozhovory s taktem? Tyto strategie ti pomohou!

Blog ITnetwork.cz

Proč obtížné konverzace řešit se respektem?

Tato schopnost může všem profesionálům pomoci překonat problémy na pracovišti i jinde a najít na ně řešení. Ačkoliv můžeš mít strach postavit se danému konfliktu čelem, nemá cenu se hovoru vyhýbat. Dusno, které před ním vzniká, může snížit morálku na pracovišti a vzdálit zaměstnance od sebe navzájem.

Úspěšným zvládnutím takovýchto rozhovorů podporuješ především v práci zdravější prostředí a prohlubuješ tak vztahy se spolupracovníky.

9 tipů, jak efektivně zvládat obtížné rozhovory

Prvně je důležité zvládat emoce, opatrně volit slova a zaměřit se na hledání společně uspokojivého řešení. S ohledem na tyto zastřešující cíle ti přinášíme 9 tipů, které je třeba vzít v úvahu, když přistupuješ k obtížnému rozhovoru:

1. Nikam neutečeš

Odkládání obtížných rozhovorů může časem způsobit, že se budeš cítit ještě úzkostlivěji. Snaž se adresovat neshody co nejdříve. Navíc tak můžeš získat výhodu rozhovor vést směrem, který zvolíš, a oponent tě jen tak nepřekvapí. Máš tedy čas na přípravu. Zvaž, co chceš z rozhovoru získat a jaké strategie můžeš použít, abys tohoto výsledku dosáhl. Jen tak jej můžeš vést s jistotou.

Blog ITnetwork.cz

2. Vhodné místo pro rozhovor hraje prim

Ještě než si stanovíte čas schůzky pro vaši konverzaci, pokus se pro ni najít vhodné místo. Rozhodně je vhodné vybrat neutrální místo - například v konferenční místnosti nebo kavárně - kde se obě strany cítí dobře, ale žádná nezískává převahu. Ještě důležitější je tento krok, pokud předpokládáš, že by se rozhovor mohl vyostřit. Na veřejnosti se spíš vyhneš případné emocionální eskalaci.

Nelíbí se ti ve tvé současné práci? Chtěl bys větší výzvy a změnit prostředí? Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu na junior programátora WWW aplikací. Na jeho konci získáš osvědčení zaštítěné MŠMT a můžeš začít dobývat svět IT:

Blog ITnetwork.cz

3. Zachovej si otevřenou mysl

Je více než pravděpodobné, že do náročné diskuse vstupujete s oponentem s rozdílnými pohledy. Proto se snaž zachovat si při jednání otevřenou mysl. Můžeš si díky tomu vyslechnout vysvětlení, které ti váš společný problém objasní a pomůže vám oběma ho snadněji překonat. Nezapomeň klidně během hovoru ujistit oponenta, že rozhovor vedete s cílem dosáhnout řešení.

V momentě, kdy je řada na tobě a na vyjádření tvého názoru, buď pokud možno přímý a upřímný. Jak jsi se pokoušel ty porozumět svému oponentovi, je nyní řada na něm. Rozhodně se nenech moc přerušovat. Slušně a důrazně dej najevo, že nadešel tvůj čas mluvit. A jako jsi dal prostor druhému člověku, ty si zasloužíš stejné zacházení.

4. Zvládej své emoce

Veškeré emoce, které během obtížného rozhovoru cítíš, jsou pravděpodobně oprávněné. Je možné, že začneš pociťovat smutek, úzkost nebo hněv. Abys je mohl lépe zvládnout, je důležité si své emoce vnitřně přiznat. Tím se spíš vyhneš eskalaci diskuse. Naopak, pokud druhá osoba začne tyto emoce viditelně projevovat, pomoz jí zvládnout její emoce tím, že tyto pocity pojmenuješ a budeš projevovat vůči této osobě respekt.

5. Soustřeď se na řešení

Nikdo nechce být v rozkolu s kolegy či blízkými. Už jen to, že se rozhodnete si spolu promluvit, ukazujete vůli problém vyřešit. Ovšem někdy se během hovoru může stát, že z této cesty sejdete. Snaž se tento cíl udržet jako kotvu během celého rozhovoru a nedovol, aby diskuse sklouzla k neproduktivnímu dialogu.

Blog ITnetwork.cz

6. Mluv sám za sebe

Nikdy se nesnaž mluvit za jiné, nebo něco předpokládat či někoho obviňovat. Tím se nikam nedostanete. Pokud budeš mluvit v první osobě - tedy ‘já’, sdělíš tak pozitivně vlastní pohled na věc a vyhneš se obviňujícímu jazyku. Teď můžete relativně bezpečně překlenout do kritické diskuse bez větší hrozby nepřiměřených emočních výlevů.

Této strategii se říká ad rem a umožňuje mluvčím soustředit se na diskusi o relevantních faktech situace namísto osobních útoků. Použití vám oběma může pomoci převzít odpovědnost za svůj podíl na situaci, identifikovat, co bylo špatně, a objektivně diskutovat o případných dopadech. Zde může být partner v rozhovoru vnímavější i k tvému pohledu na věc.

7. Aktivně naslouchej

Připusť si, že můžeš mít o situaci předem utvořené představy. V rozhovoru je můžeš překonat tím, že se partnera zeptáš na jeho/její pohled a jak si danou situaci vykládá on/ona.

8. Vědět, kdy si dát pauzu

Uprostřed obtížného rozhovoru může být těžké rozpoznat, kdy si dát přestávku. Přesto, když se diskuse začne emocionálně vyhrocovat nebo se dostane do kruhu, je důležité, abys udělal krok zpět, aby sis zachoval duševní pohodu a zvážil alternativní přístupy k problému. Uvolnění prostoru od vyhrocené konverzace ti může pomoci resetovat se a připravit se na promyšlenější zapojení do dalšího postupu.

Blog ITnetwork.cz

9. Když řešení není hned na stole

Ačkoli cílem náročného rozhovoru je dojít k nějakému společnému řešení a obnovit či nastolit pozitivní pocity, ne vždy se to podaří. Někdy protistrany v rozhovoru potřebují čas, aby se emocionálně zotavily z náročné diskuse. Možná si budou muset vzájemně dát prostor, aby obnovily svůj vztah. Proto si při ukončování rozhovoru stanovte protokol, podle kterého se s druhou osobou později spojíte, abyste ji zkontrolovali a potvrdili řešení, ke kterému jste společně dospěli.

Závěrem

Všechno nakonec potřebuje především čas a dostatek prostoru, jak je popsáno v posledním bodě. Je to nejnepříjemnější fáze, kdy člověk neví na čem je. Ovšem nikdo se, po tom co se s ním jiný snažil usmířit, nemůže zlobit věčně. Takže je třeba se nakonec obrnit trpělivostí.

V případě, že přemýšlíš o změně prostředí, protože si obecně nerozumíš s kolegy ani nadřízenými, zkus IT! Nejrychleji se rozvíjející obor s nespočtem možností k růstu a zaměření. Benefity, které nikde jinde nenajdeš, můžeš získat po absolvování akreditovaného rekvalifikačního kurzu v jedné z 5 technologií. Rekvalifikuj se už od 0 Kč:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 1.8.2022 19:21
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity