Využij akce až 80 % zdarma při nákupu e-learningu. Více informací.
Pouze tento týden sleva až 80 % na e-learning týkající se Pythonu
discount week 80
Avatar
Daniel Semerák:5. března 14:32

Zdravím.
Obracím se na vás s prosbou, jak ošetřím ve Form_Load neexistující SerialPort, aby mi to neházelo systémovou chybu, ale aby mi zobrazil okno, že žádný COM port není dostupný a přitom to nemělo vliv na ostatní ComboBoxy načtené ve Form_Load.
Pokud není žádný přítomný COM port, tak to rozhodí=vymaže obsah ostatních CmbBoxů načtených ve Form_Load.
Díky moc za vaše rady a tipy.
P.S. Vím, že v tom kodu mám chyby.
Používám WinForm a ne konzoli.

Zkusil jsem:

public void FrmSpravce_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            this.Location = new Point(Convert.ToInt32((Screen.PrimaryScreen.WorkingArea.Width / (double)2) - (this.Width / (double)2)),
                Convert.ToInt32((Screen.PrimaryScreen.WorkingArea.Height / (double)2) - (this.Height / (double)2)));
            TmrCasovac.Interval = 100;

            string[] ports = _SerialPort.GetPortNames();
            foreach (string portName in ports)
            {
                try
                {
                    var ComSerialPort = new _SerialPort(portName);
                    ComSerialPort.Open();
                }
                catch (Exception ex)
                {
                    MessageBox.Show(ex.Message);
                }
            }

            //_SerialPort = SerialPort.GetPortNames();
            CmbCisloPortu.Items.AddRange((object[])_SerialPort);
            TmrCasovac.Interval = 100;
            ComSerialPort.Parity = Parity.None;
            ComSerialPort.DataBits = 7;
            ComSerialPort.Handshake = Handshake.None;
            ComSerialPort.Parity = Parity.Even;
            ComSerialPort.StopBits = StopBits.One;
            ComSerialPort.Handshake = Handshake.None;
            ComSerialPort.RtsEnable = true;
            ComSerialPort.DtrEnable = true;
            CmbCisloPortu.Text = Convert.ToString(CmbCisloPortu.Items[0]);
            CmbCisloPortu.SelectedIndex = 0;

Chci docílit: Viz zadání.

 
Odpovědět
5. března 14:32
Avatar
Odpovídá na Daniel Semerák
Ondřej Šrytr:5. března 20:00

Ahoj,

jak to vypadá s polem ports? Je prázdné? Pokud ano, stačilo by vytvořit podmínku if (ports.Length > 0)...

 
Nahoru Odpovědět
5. března 20:00
Avatar
Odpovídá na Ondřej Šrytr
Daniel Semerák:6. března 5:23

AHoJ.
No, pokud mám dostupný nějaký COM port, tak program pracuje v pohodě.
Já ale potřebuji ale ošetřit to, že když si omylem zapomenu připojit čtecí kabel do USB a tím pádem nebudu mít žádný COM port, aby mi to neházelo systémovou chybu, ale aby se mi zobrazil MsgBox s chybou a hlavně, aby to neovlivnilo načtení ostatních CmbBoxů, jež definuji ve Form_Load.
Tj. když budu mít situaci, že SerialPort = null a to se mi promítne do CmbBoxu CmbSerialPort, jenže tím se mi rozhodí i načtení dalších CmbBoxů, které pak nic neukážou.

 
Nahoru Odpovědět
6. března 5:23
Avatar
Ondřej Šrytr:6. března 12:15

Takže v případě neexistujícího portu program skončí výjimkou na řádku string[] ports = _SerialPort.Get­PortNames()?

 
Nahoru Odpovědět
6. března 12:15
Avatar
Daniel Semerák:6. března 12:21

Spíše to vyhodí systémovou chybu na CmbCisloPortu­.SelectedIndex = 0; , kdy je jasné, že když je Index = null, tak žádný port se nemůže ukázat. :-(
Proto bych chtěl tohle nějak ošetřit, aby asi zřejmě přes try a catch a přes Ex, kdy se mi zobrazí MsgBox, že není dostupné/detekované žádné COM/USB zařízení.
Potřeboval bych poradit, jak mám správně napsat tento kousek kodu, aby to pasovalo do mého programu.

string[] ports = _SerialPort.GetPortNames();
            foreach (string portName in ports)
            {
                try
                {
                    var ComSerialPort = new _SerialPort(portName);
                    ComSerialPort.Open();
                }
                catch (Exception ex)
                {
                    MessageBox.Show(ex.Message);
                }
            }
 
Nahoru Odpovědět
6. března 12:21
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Ondřej Šrytr:7. března 14:36

U toho Try bloku se tedy MessageBox zobrazí? Jinak po tomto kódu již není nic ošetřené, stačilo by (jak jsem psal předtím) ověřit, zda v poli ports vůbec něco je. Pokud tam nic není, předáváš do comboBoxu prázdné pole a pak pokud chceš zvolit ručně první prvek, vyvolá to výjimku.

 
Nahoru Odpovědět
7. března 14:36
Avatar
Daniel Semerák:7. března 15:22

Problém je, že celý tento kousek kodu je špatně, ale já nevím, jak ho opravit. :-(
Jestli víš, jak opravit celou tu část, již jsem uvedl jako prve, budu moc rád.
Nevím, jak mám napsat kod, aby se mi chyba přes MsgBox zobrazila jen v případě, že není přítomný žádný port a nehodilo to hned po spuštění tu systémovou chybu ohledně neexistujícího indexu v CmbBoxu CmbCisloPortu.
S touto částí si prostě nevím rady.

 
Nahoru Odpovědět
7. března 15:22
Avatar
flotoo
Člen
Avatar
flotoo:10. března 9:53

Ahoj, něco podobného jsem dělal asi před osmi lety. Měl jsem program, kde se při spuštění programu načetly všechny dostupné COM porty do comboBoxu. Poté, co uživatel vybral požadovaný COM port, zmáčkl tlačítku Connect.

private void SearchCOMPorts()
        string[] allCOMy;
        {
            try
            {
                allCOMy = SerialPort.GetPortNames();            //Najdeme vsechny seriove porty na pocitaci
                comboBox_COMPorts.Items.Clear();                        //vyčistíme combobox
                for (int i = 0; i < allCOMy.Length; i++)                //vložení do comboboxu
                {
                    comboBox_COMPorts.Items.Add(allCOMy[i]);
                }
                comboBox_COMPorts.SelectedIndex = 0;        //vybrání prvního dostupného comu
            }
            catch (Exception ex)
            {
                MessageBox.Show(ex.Message, "Error");
            }
        }

Je to sice děláno v jiném frameworks, než děláš ty, ale princip je stejný. Snad ti to pomůže.

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
 
Nahoru Odpovědět
10. března 9:53
Avatar
Daniel Semerák:14. března 5:51

flotoo> Díky za pomoc, trochu mi to pomohlo. :-)
Jen ještě potřebuji vyřešit a ošetřit, aby, když se mi objeví tenhle mnou definovaný MsBox, aby se mi už nezobrazovalo okno se systémovou chybovou hláškou, ale rovnou se otevřel program.

 
Nahoru Odpovědět
14. března 5:51
Avatar
Daniel Semerák:15. března 9:13

Já trubka jsem to ošetřil, ale pak nížeji jsem to zapomněl smazat, takže jsem nechtěně a nevědomky tuhle část deklaroval znovu. :-D

 
Nahoru Odpovědět
15. března 9:13
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 10 zpráv z 10.