IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Diskuze: Problém s lokální databází c#.NET

V předchozím kvízu, Test znalostí C# .NET online, jsme si ověřili nabyté zkušenosti z kurzu.

Aktivity
Avatar
Martin Havelka:8.2.2019 20:08

Ahoj všichni,
pokouším se programovat jednoduchou databázovou aplikaci. Jedná se o klasický zápis a čtení z lokálního databázového souboru. Narazil jsem ale na problém, pokud se aplikaci pokouším spustit na jiném pc… logicky vyhodí tunu výjimek že se nemůže k databázi připojit.

Zkusil jsem: Už jsem zkoušel odstranit z aplikace data source té databáze která je uložena s konkrétní cestou v mém pc a program napsat tak, aby pracoval jen s databází v aktuální složce, ze které je program spuštěn ale bez úspěchu.
Hádám že to budě nějaká banální chyba a pokouším se to řešit nesmyslnou cestou, nicméně s prací s databázemi jsem naprostý začátečník. Prosím tedy aby mě někdo zkušenější pomohl :-)
Předem díky za odpovědi ;-)

Chci docílit: Snažím se dosáhnout plné funkčnosti a přenosnosti aplikace. :-D

 
Odpovědět
8.2.2019 20:08
Avatar
d4rkw34v3r
Tvůrce
Avatar
 
Nahoru Odpovědět
8.2.2019 20:31
Avatar
Odpovídá na Martin Havelka
Michal Štěpánek:8.2.2019 21:49

Mám pocit, že localDB neumí fungovat bez nainstalovaného sql expres... Bez toho umělo fungovat sql CE, ale myslím, že to už není podporováno...
Další problém může být v právech, pokud máš ten program v Program Files, tam standardně není povolen zápis...
Zkusil bych tu DB dát třeba do ProgramData, popř. pokud tam není moc dat zkusil bych zapisovat do souboru, třeba do XML...

Nahoru Odpovědět
8.2.2019 21:49
Nikdy neříkej nahlas, že to nejde. Vždycky se totiž najde blbec, který to neví a udělá to...
Avatar
vajkuba1234
Člen
Avatar
Odpovídá na Martin Havelka
vajkuba1234:9.2.2019 6:55

Procti si toto a nasmeruje te to:

https://stackoverflow.com/questions/1833640/connection-string-with-relative-path-to-the-database-file
Nahoru Odpovědět
9.2.2019 6:55
No hope, no future, JUST WAR!
Avatar
Ghst
Člen
Avatar
Ghst:11.2.2019 19:50

Ahoj, chybí ti v PC nainstalovaná SQLLocalDB a nakonfigurovana... jak distribuuješ aplikaci?

  1. pokud si to dáš do požadavků, při instalaci programu se SQLLocalDB sama nainstaluje
  2. pokud přetáhneš přeložený projekt, tak máš smolíka a musís ručně, zda třeba návod...

    Getting Started with SQL Server 2017 Express LocalDB

PS: věnuj pozornost příkazům v CMD ke konci stránky, a občas dělá potíže i rozdílná verze.

 
Nahoru Odpovědět
11.2.2019 19:50
Avatar
Odpovídá na Ghst
Martin Havelka:12.2.2019 19:29

Asi to celé špatně chápu. Já si na cílový pc potřebuju nainstalovat službu z výše uvedeného tutoriálu, jen aby umožnila mému programu připojit se na .mdf databázový soubor? Ten článek chápu spíš jako vytvoření nové databáze na lokálním serveru, ale já se jen připojuji na již existující soubor ve složce společné s aplikací.
Myslel jsem si že pokud nastavím v aplikaci connection string pevně, na existující soubor ve složce programu, tak to bude fungovat :-S

 
Nahoru Odpovědět
12.2.2019 19:29
Avatar
vajkuba1234
Člen
Avatar
Odpovídá na Martin Havelka
vajkuba1234:13.2.2019 5:54

Hele, v cem je konkretne problem?

Mas nejakou app s localDb a chces, aby aplikace hledala db v te same slozce, ano?
Proste v connection stringu rekni, ze soubor ma hledat ve slozce s aplikaci.

Nebo je problem v necem jinem? V cem?

Nahoru Odpovědět
13.2.2019 5:54
No hope, no future, JUST WAR!
Avatar
Odpovídá na vajkuba1234
Martin Havelka:13.2.2019 6:42

Tohle přesně v connection stringu mám, ale stejně se mi při spuštění zobrazí spoustu vyjímek a program nefunguje správně. Do databáze nelze nic přidávat a dokonce, což mě překvapuje a nedává smysl... při načtení hlavního formu mám v programu aby se do combo boxů načetlo několik možností, když ale program spustím i přes vyjímky, nejen že nejde nic přidávat ale combo boxy jsou prázdné. :-?

 
Nahoru Odpovědět
13.2.2019 6:42
Avatar
Martin Havelka:13.2.2019 6:49

Tohle je konkrétní text výjimky:

 
Nahoru Odpovědět
13.2.2019 6:49
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 9 zpráv z 9.