NOVINKA: Získej 40 hodin praktických dovedností s AI – ZDARMA ke každému akreditovanému kurzu!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Diskuze – Lekce 24 - Arduino - Samostatný čip ATmega 328P

Zpět

Upozorňujeme, že diskuze pod našimi online kurzy jsou nemoderované a primárně slouží k získávání zpětné vazby pro budoucí vylepšení kurzů. Pro studenty našich rekvalifikačních kurzů nabízíme možnost přímého kontaktu s lektory a studijním referentem pro osobní konzultace a podporu v rámci jejich studia. Toto je exkluzivní služba, která zajišťuje kvalitní a cílenou pomoc v případě jakýchkoli dotazů nebo projektů.

Komentáře
Tomáš N.
Člen
Tomáš N.:26.9.2015 11:13

Mě to hází error při nahrávání programu do čipu :(

ERROR:

avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x1c

Jestli někdo ví co s tím tak napište děkuju.

Odpovědět
26.9.2015 11:13
Neaktivní uživatel:27.9.2015 15:48

Dortíku, více informací. Jaký čip ti nejde nahrát, jakým způsobem ho nahráváš (namísto čipu UNA, pomocí UNO, nebo pomocí převodníku USB? Má čip bootloader?), třeba i přidej schéma a fotky. Právě jsem po dni marného snažení rozběhal nahrávání atmega328 přes USB převodník včetně předchozího vypalování bootloaderu pomocí UNO a čipu na breadboardu, takže vím, jaké je to často martýrium a zoufalství. Nakonec jsem chybu našel ve špatně zapojeném tlačítku u pinu Reset (vím, nemuselo tam být, ale bylo a trvale přizemňovalo Reset). Nicméně je dobře, že tam bylo, skvěle mne to vyškolilo. :-)

Odpovědět
27.9.2015 15:48
Neaktivní uživatelský účet
Tomáš N.
Člen
Odpovídá na Neaktivní uživatel
Tomáš N.:27.9.2015 19:19

Vše jsem dělal podle tutoriálu, programoval jsem ATmega328P-PU, který jsem si koupil na gme bez nahraného bootloaderu.

MŮJ POSTUP:

1. Přidal jsem si do Arduino IDE čip ATmega328
  2. Nahrál jsem do Arduina ArduinoISP
  3. Připojil jsem čip podle obrázku jak připojit čip do Arduina UNA
  4. V Tools->Boards jsem zvolil ATmega328 a v Tools -> Programmer jsem zvolil Arduino as ISP
  5. Dal jsem burn bootloader a po 9 sekundách bylo hotovo už to mě přišlo divný, když v článku bylo napsáno několik minut.
  6. Vyndal jsem čip z Arduina a propojil TX na TX | RX na RX | 5V na +V
  7. Nahrál jsem kód a najednou error:
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x1c
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x1c

To je vše jestli budeš mít nějakou radu tak budu rád.
Předem všem děkuji za odpověď ;)

Odpovědět
27.9.2015 19:19
Odpovídá na Tomáš N.
Neaktivní uživatel:28.9.2015 4:47

Jak to tak čtu, máš s čipem propojenou i zem? Píše to chybu synchronizace Já zatím vždy programoval bootloader do atmega328 s ext.krystalem 16MHz, takže jsem volil v IDE volbu "Arduino Duemilanove or Diecimila". Nahrávání bootloaderu mi ale trvalo taky krátce, zhruba těch 10 sekund, nakonec to napsalo konec nahrávání, tak doufám, že to bylo OK, že se před přehráním bootloaderu nemusí provádět vysokonapěťové mazání. Pro nahrání programu do atmega328 jsem nevyndaval čip z UNA, ale na breadboardu postavil základ a připojil k němu "jednodolarový" převodník z Číny USB na UART. Takže jsem to dělal trochu jinak, než ty. Měl bych ale otázku - využiješ nahraný bootloader? Stará se o to, abys mohl čip programovat přes UART (skrze signály TxD a RxD). Nebylo by pro tebe jednodušší nahrát pomocí UNA do atmega328 přímo program?

Odpovědět
28.9.2015 4:47
Tomáš N.
Člen
Tomáš N.:28.9.2015 16:14

No jsem začátečník, nejsem žádnej borec. Ale ta tvoje poslední věta:
Nebylo by pro tebe jednodušší nahrát pomocí UNA do atmega328 přímo program?
Bohužel ale nevím jak. Zkoušel jsem všechno....

Odpovědět
28.9.2015 16:14
Odpovídá na Tomáš N.
Neaktivní uživatel:28.9.2015 16:25

TX a RX zapojíš opačně, (TX--RX a RX--TX), protože:
TX == odesílání dat, RX == příjem dat.

Takže z TX, kde se data odesílají, musí vždy jít signál do RX, kde se data přijímají.

Odpovědět
28.9.2015 16:25
Tomáš N.
Člen
Tomáš N.:28.9.2015 17:36

Tohle to napíše při nahrávání:

avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x1c

Odpovědět
28.9.2015 17:36
Neaktivní uživatel:28.9.2015 17:37

Jirko, pokud programuješ atmega pomocí UNA bez čipu, tak se signály neprohazují. Tímto způsobem využíváš převodník USB-UART v UNU a je to to stejné, jako bys namísto originálního "UNO čipu" vložil svůj.

Odpovědět
28.9.2015 17:37
Odpovídá na Tomáš N.
Neaktivní uživatel:28.9.2015 17:46

Co znamená kód 1C netuším, ale jde o to, že počítač nekomunikuje s atmega čipem. Důvodů může být spousta. V tomto případě bych to viděl na špatně nahraný bootloader, ale je to jen odhad. Mi jde spíše o to, že bootloader v tvém případě možná není potřeba. Zkus do atmega328 pomocí UNA (dle zapojení pro nahrávání bootloaderu) nahrát program a nikoliv bootloader. Pokud se ti to podaří, program se hned rozběhne, netřeba ani měnit zapojení. Ale jsem v tomto začátečník, rád se nechám poučit někým znalým, pokud radím špatně. Také můžeš zkusit vložit do UNA svůj čip namísto originálního. Pokud je bootloader nahraný správně, budeš s UNEM moci normálně pracovat.

Odpovědět
28.9.2015 17:46
Odpovídá na Tomáš N.
Neaktivní uživatel:28.9.2015 17:54

Aha, tak to asi budeš potřebovat připojit z UNA do ATMegy resetovací signál, nedávno se to tu řešilo:

http://www.itnetwork.cz/…7782_image_0

Já mám ATMega připojený přes RS232 (diskuze výše) a před nahráním musím manuálně mačkat tlačítko, připojené na resetovací pin, jinak mi to taky nejde.

Neaktivní uživatel Pardon, nějak jsem vypustil, že Dortík používá připojení přes UNO.

Odpovědět
28.9.2015 17:54
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 10 zpráv z 64.