NOVINKA - Online rekvalifikační kurz Python programátor. Oblíbená a studenty ověřená rekvalifikace - nyní i online.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Diskuze – Facebook zpřístupnil návrh jeho 360° kamery

Zpět

Upozorňujeme, že diskuze pod našimi online kurzy jsou nemoderované a primárně slouží k získávání zpětné vazby pro budoucí vylepšení kurzů. Pro studenty našich rekvalifikačních kurzů nabízíme možnost přímého kontaktu s lektory a studijním referentem pro osobní konzultace a podporu v rámci jejich studia. Toto je exkluzivní služba, která zajišťuje kvalitní a cílenou pomoc v případě jakýchkoli dotazů nebo projektů.

Komentáře
Adam Ježek
Tvůrce
Adam Ježek:27.7.2016 9:41

Kamera - 35 000. 17x -> 595 000 korun.
Čočky k bočním kamerám - 3 100 -> 46 000
Zbytek sem už línej hledat...
Přes půl milionu jenom za bednu, ze které mi vede 17 USB kabelů.
Doporučená sestava:
počítač odhadem 50 000
PCIe expansion backplane - 40 000 korun
Raid Tower - 50 000 korun
PCIe x8 Gen3 Dual Port Cable Adapter - 25 000 korun -> 50 000 korun
USB 3.0 expansion card - 4 000 korun -> 20 000 korun
SSD - 4 000 korun -> 32 000 korun
PCIe SAS adapter - 20 000 korun
Doporučené napájení mimo síť - přenosný generátor.
Sečteno podtrženo, máme to 853 000 korun POUZE za čistý HW, bez casů, kabelů a dalších "zbytečností". Z kamery mi vede 17 kabelů, které jdou do bedny jak kráva s PCIe moduly, odkud mi vede kabel do počítače, ze kterého vede kabel do Raid Toweru. Spotřeba, abych měl v kapse Temelín.

Díky tomuto kroku se můžeme těšit na více obsahu ve 360°

Hahahahahahaha­hahahahahahaha­hahahahahahaha­ha.

Zajít na Alzu a koupit si nejdražší 360 kameru - 16 000 korun. Vyvést z ní 17 kabelů a připojit k Temelí... počkat, ne, tady mi stačí telefon a pár W na napájení, s převodníkem za 200 to utáhne i powerbanka.
360° kamera od GoPro, postavená z 25 GoPro kamer - 85 000 korun.

Pokud se masivně rozšíří 360° videa, tak to rozhodně nebude díky Facebooku a jejich kameře. Obyčejnej člověk nemá nejmenší šanci si to koupit. Pokud nebudu utrácet za jídlo, nájem,... Tak s průměrným platem si to koupím asi tak za 2,5 roku.

Odpovědět
27.7.2016 9:41
Počkej chvíli, poradím se s křišťálovou koulí.

Člen
Odpovídá na Adam Ježek
:27.7.2016 11:13

O masivním rozšiřování jsem nikde nepsal. A tady jsi v ČR. V USA, kam pravděpodobně FB cílí, má každý desátý člověk roční mzdu okolo 120 000$ (a tady někde se pohybujou i platy SW engineerů, kteří tomu rozumí a vědí, jak to postavit, takže by to mohli chtít), takže jim stačí 4 měsíce (bez jídla, nájmu a zábavy) práce na to, aby si za české ceny kameru postavili.

Kamery - 15000
Čočky - 2960
GPI - 370
Kryty, díly - 20 (3D tiskárna, plast)
Lepidla, šroubováky, šroubky - každej kutil má doma, jinak cca. 50
Lunchbox computer - (900 + 250 + 350 + 50 + 700 + 100 + 60) = 2410
PCIe Expansion Enclosure - 2200
Expansion Backplane - 1700
RAID tower - 850
Computer Hardware - (700 + 2000 + 5000 + 2000 + 140 + 3500) = 13000
--
37000 = 900000CZK

Takže krom toho, že jelikož jsi něco vynechal, tak ti něco nesedělo, tak si to může každý lépe placený SW engineer v USA koupit za 4 měsíce bez jídla, nájmu a všeho ostatního. Pokud jsi fakt velkej šílenec, můžeš si na to vzít půjčku.

Když počítáš s tím, že návrh si můžeš upravit, stejně jako HW, můžeš snížit počet kamer, vyměnit je za levnější nebo ušetřit někde jinde, třeba na výpočetním výkonu, cenu můžeš masivně srazit dolů a očekávám, že se tu za chvíli objeví forky tohoto návrhu, ale upravené tak, aby to nestálo mega, 360° obsah se rozhodně rozšíří.

Takže děkuju za nekonečné hahahahahahahaha, ale jelikož nezáleží na tom, odkud 360° obsah pochází, rozhodně se rozšíří, klidně se s tebou vsadím.

BTW, k té Alze - vážně jsou dva snímače stejné jako 17? Ta kamera za 16k ti tak tak postačí na plné využití toho chabého rozlišení, co má HTC Vive nebo Oculus Rift.

Odpovědět
27.7.2016 11:13
Adam Ježek
Tvůrce
Odpovídá na
Adam Ježek:27.7.2016 12:46

Mě šlo hlavně o tu větu "Díky tomuto kroku se můžeme těšit na více obsahu ve 360°". Tahle kamera k tomu rozhodně nijak nepřispěje ani v USA. Kameru za 16k jsem uved jako příklad pro uživatele, vedle ní máš další za 85k, která má o 8 snímačů víc, a za tuhle cenu jich máš +-10.
Ceny co jsem počítal nejsou české, pochybuju, že se většina z toho, co tam mají, dá v čr vůbec koupit.

>Takže děkuju za nekonečné hahahahahahahaha, ale jelikož nezáleží na tom, odkud 360° obsah pochází, rozhodně se rozšíří, klidně se s tebou vsadím.

Samozřejmě že se rozšíří. Ale jestli se chceš o něco vsázet, tak o to, díky ČEMU se rozšíří. A tahle kamera ten důvod rozhodně nebude.

Ty článek totiž podáváš, jako kdyby to byla levná záležitost pro každého, o to mi de.

>Všechny kutily tím určitě potěšil

>Facebook kameru zveřejnil proto, aby motivoval a umožnil fanouškům moderním technologií zaznamenávat videa a fotky ve 360° ve větším množství, než činí teď.

Potěšil tím možná tak jednoho kutila ze sta. Pro motivaci fanoušků bych zvolil nějaké levnější řešení, ono taky kolik fanoušků má jeden mega na kameru?

Tohle sou prostě věty, který normálně nepoužiješ v popsání profi vybavení.

Odpovědět
27.7.2016 12:46
Počkej chvíli, poradím se s křišťálovou koulí.

Člen
Odpovídá na Adam Ježek
:27.7.2016 16:18

Máš pravdu v tom, že jsem to prezentoval jako "pro každého, kdo bude chtít". Každopádně bych nedělal ukvapené záběry, díky čemu se rozšíří. Základem může být právě tato kamera. Uvidíme v budoucnu.

Odpovědět
27.7.2016 16:18
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 4 zpráv z 4.