Aktuálně: Postihly zákazy tvou profesi? Poptávka po ajťácích prudce roste, využij slevové akce 80% výuky zdarma!
Pouze tento týden sleva až 80 % na e-learning týkající se Pythonu
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Tomáš Brůna:19.11.2015 17:39

Ahoj,
mam menší problém :) -> při nahrávání kódu do arduina (mega 2560) program vyhodí tuto chybovou hlášku:

avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM6": Přístup byl odepřen.


avrdude: ser_drain(): read error: Neplatný popisovač.


Problém s přenosem dat na vývojovou desku (board). Na http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload naleznete další doporučení.
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
avrdude: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer

zkoušel jsem jiné počítače a výsledek se nezměnil, při nahrávání do Una mi toto nedělá.
Nemáte s tím někdo nějaké zkušenosti?

Arduino mega 2560
Windows 7 ultimate x64 bit

předem díky za každou radu :).

Odpovědět
19.11.2015 17:39
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Adam Ježek
Redaktor
Avatar
Adam Ježek:19.11.2015 17:42

Máš zvolenou správnou desku a procesor? A taky port?

Editováno 19.11.2015 17:42
Nahoru Odpovědět
19.11.2015 17:42
Počkej chvíli, poradím se s křišťálovou koulí.
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Tomáš Brůna:19.11.2015 17:48

procesor a desku jo, port je nastavený na COM6 stejně jako tady:

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 17:48
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Eldan
Člen
Avatar
Eldan:19.11.2015 17:51

Koukni v arduino ide, jestli je port doopravdy zvolený, kdyžtak ho vyklikni a zvol znova. Občas to buguje.

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 17:51
Unobfuscated executable == free source code
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Tomáš Brůna:19.11.2015 17:55

Adam Ježek zapoměl jsem dát odpovědět
Eldan
bohužel, nepomohlo. Teď to píše toto:

avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM6": Přístup byl odepřen.


avrdude: ser_drain(): read error: Neplatný popisovač.


Problém s přenosem dat na vývojovou desku (board). Na http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload naleznete další doporučení.
Nahoru Odpovědět
19.11.2015 17:55
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Adam Ježek
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Tomáš Brůna
Adam Ježek:19.11.2015 17:57

Nemáš nic pčipojenýho na pinech 0 a 1 na Arduinu?

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 17:57
Počkej chvíli, poradím se s křišťálovou koulí.
Avatar
Adam Ježek
Redaktor
Avatar
Adam Ježek:19.11.2015 18:07

A jakmile IDE přestane vypisovat compiling sketch a začne upload, zmáčkni na Arduinu reset tlačítko, co ot udělá

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 18:07
Počkej chvíli, poradím se s křišťálovou koulí.
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Tomáš Brůna:19.11.2015 18:11

na 0 a 1 nic nemám, krok 2 taky bohužel nepomohl

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 18:11
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Nahoru Odpovědět
19.11.2015 18:18
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Tomáš Brůna
Martin Dráb:19.11.2015 19:51

To vypadá, jako by k tomu portu bylo připojené něco jiného. Můžeš třeba do toho portu zapsat něco přes echo?

echo abc > \\.\COM6

Jinak, jak koukám na ten výpis z avrdude: to jako vážně zkoušejí číst/zapisovat, i když se nepovede získat přístup k tomu portu?

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 19:51
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Martin Dráb
Tomáš Brůna:19.11.2015 19:54

:D kam to mám napsat?

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 19:54
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Odpovídá na Tomáš Brůna
Michal Žůrek - misaz:19.11.2015 19:58

předpokládám, že do cmd.

 
Nahoru Odpovědět
19.11.2015 19:58
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Tomáš Brůna:19.11.2015 20:03

nejde to, takhle se v batchi zapisuje text do souboru

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 20:03
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Odpovídá na Tomáš Brůna
Michal Žůrek - misaz:19.11.2015 20:07

však ano, co to píše za chybu?

 
Nahoru Odpovědět
19.11.2015 20:07
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek - misaz
Tomáš Brůna:19.11.2015 20:09

na uvedené zařízení systém nemůže zapisovat

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 20:09
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Odpovídá na Tomáš Brůna
Michal Žůrek - misaz:19.11.2015 20:10

zapojené to máš dobře?

 
Nahoru Odpovědět
19.11.2015 20:10
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek - misaz
Tomáš Brůna:19.11.2015 20:15

zapojené není nic

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 20:15
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Odpovídá na Tomáš Brůna
Michal Žůrek - misaz:19.11.2015 20:17

tak hádej proč to napsalo tu chybu. Ten příkaz má na port COM6 poslat abc aby se vědělo jak to (ne)bude reagovat. Když ho však nemáš připojené, tak to asi moc reagovat nebude, že.

 
Nahoru Odpovědět
19.11.2015 20:17
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Tomáš Brůna
Martin Dráb:19.11.2015 20:22

Hm, pak mě napadá jen pokusit se zjistit, zda-li si opravdu nějaké zařízení neotevřelo ten port. COM port je AFAIK exkluzivní zařízení, takže k němu může mít přístup nejvýše jedna entita v každém časovém okamžiku.

Bohužel mě nenapadá moc jednoduchých způsobů, jak tohle zjistit.

  1. COM6 není pravý název toho zařízení, jedná se o symlink. Takže nejprve je třeba zjistit pravý název toho zařízení. K tomu může pomoci utilita WinObj (https://technet.microsoft.com/…/winobj.aspx). V levém okně si označ složku DosDevices (hned pod kořenem) a v pravo si najdi COM6 a zjisti si cíl toho symlinku (třetí sloupec).
  2. Pak můžeš přes Process Explorer projít všechny běžící procesy a u každého se podívat, zda-li nedrží handle na dané zařízení (v menu View je třeba v Lower Panel zapnout, že chceš Handles). Hledané handle bude typu File a jméno by mělo odpovídat jménu zařízení z předchozího kroku.
Nahoru Odpovědět
19.11.2015 20:22
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
Martin Dráb
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek - misaz
Martin Dráb:19.11.2015 20:23

Ano, měl bys tohle zkoušet s připojeným Arduinem, aby byl stav systému věrný.

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 20:23
2 + 2 = 5 for extremely large values of 2
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Žůrek - misaz
Tomáš Brůna:19.11.2015 20:27

:D Arduino připojené správně je, myslel jsem že v desce není nic :D

Nahoru Odpovědět
19.11.2015 20:27
Vi veri universum vivus vici
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Tomáš Brůna:27.4.2016 20:33

problém vyřešen - odraven převodník u arduina, programátorem to jde

Nahoru Odpovědět
27.4.2016 20:33
Vi veri universum vivus vici
Avatar
@[email protected]:12.10.2016 16:24

Máš v Arduino IDE zvolený správný programátor ?

Nahoru Odpovědět
12.10.2016 16:24
Věřím, že když je člověk zapálen pro svou práci a snaží se, tak ho úspěch nemine.
Avatar
Tomáš Brůna
Redaktor
Avatar
Odpovídá na @[email protected]
Tomáš Brůna:12.10.2016 16:29

Ano, jak jsem rekl je kaput

Nahoru Odpovědět
12.10.2016 16:29
Vi veri universum vivus vici
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 24 zpráv z 24.