Black Friday Black Friday
Black Friday výprodej! Až 80 % extra bodů zdarma! Více informací zde
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
pcrewik:30. srpna 17:40

Ahojte,
zacinam s tvorbou webu. Mam otazku ako vyvyjaju skuseni designeri/ programatori?
(chcem responzivnu stranku s cca 30 podstrankami)

  1. Ako zabezpecit ze kostra webstranky bude rovnaka u vsetkych podstranok. Co ak casom pride poziadavka na zmenu napr. v "meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">"

Kedze to budem robit v textovom editore budem musiet kazdu z tych 30 podstranok rucne editovat. To mi pride overkill. Je na to nejake riesenie?

  1. Programujete vestko rucne (samozrejme pouzijem bootstrap a podobne) ale myslim ci kazdu zemnu webu robite v textovom editore alebo pouzivate na to na 50% wysiwyg a na 50% rucne editujete?
  2. Ak budem pouzivat napr. visualstudio code ake rozsirenia by ste mi odporucili?

Dakujem!

Editováno 30. srpna 17:41
 
Odpovědět 30. srpna 17:40
Avatar
David Jančík
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na pcrewik
David Jančík:30. srpna 18:11

Doporučuji naučit se nějaký jazyk pro tvorbu dynamických webových aplikací. Tam pak dáš statickou šablonu a dynamickou část (to co se bude na stránce měnit) budeš do té statické generovat. Začít můžeš zde: https://www.itnetwork.cz/php nebo zde: https://www.itnetwork.cz/csharp/asp-net
Informace o zmíněných programovacích jazycích nalezneš zde: https://www.itnetwork.cz/…ace-programy

Nahoru Odpovědět  +6 30. srpna 18:11
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
ivanp
Člen
Avatar
Odpovídá na pcrewik
ivanp:30. srpna 19:15
  1. Použiješ jazyk ktorý ti umožní vytvárať dynamické webové aplikácie. Vytvoríš si jeden súbor a includneš ho do ostatných. Neskôr keď zmeníš tento jeden tak sa zmena prejaví na ostatných.
  2. Napr. Auto-close tag , Auto-rename tag a ešte ma napadá Visual Studio Key Map
 
Nahoru Odpovědět 30. srpna 19:15
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
pcrewik:30. srpna 19:20

A nie je zase overkill pouzit jazyk na dynamicke webove aplikacie pre povedzme 30 podstranok ktore aj tak povacsine maju roznu strukturu (na jednej podstranke budu texty na druhej videa na tretej fotogaleria ....)?
Ake jazyky na dynamicku tvorbu by ste navrhli?

Nebolo by vhodnejsie potom mozno pouzit nieco na staticke generovanie webstranok ako je napr. jekyll?
(prosim neberte to v zlom snazim sa len diskutovat, vdaka :-) )

 
Nahoru Odpovědět 30. srpna 19:20
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
pcrewik:30. srpna 19:25

A este mam otazku, robit to tak ze by som sa snazil udrziavat tychto povedzme 30 podstranok ako jednotlive .html subory je hlupost a nemalo by sa to takto robit? Alebo sa to aj takto moze robit? Vdaka

Editováno 30. srpna 19:26
 
Nahoru Odpovědět 30. srpna 19:25
Avatar
David Jančík
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na pcrewik
David Jančík:30. srpna 19:28

Pravděpodobně budeš do budoucna chtít i nějakou administraci, abys byl schopen jednoduše editovat texty online z libovolného zařízení a další věci. Na začátek ti stačí opravdu málo řádků kódu, které ti velmi usnadní práci. Přišlo by mi overkill spravovat byť i 3 html stránky samostatně. Pravděpodobnost, že něco zapomenes změnit nebo změní špatně v dalších dvou je tak vysoká a problémů ti pak může vniknout opravdu hodně, že se to určitě nevyplatí.
Ptal si se, jak se to v praxi dělá a toto je z mého pohledu nejpoužívanější a zároveň nejjednodušší řešení. Všechny informace nalezneš v zaslaných odkazech, stačí rozkliknout a pročíst. V kurzu jsou pak i cvičení kde si vše vyzkoušíš prakticky. Pro tvoje potřeby stačí pouhé základy, které se naučíš za chvilku.

Nahoru Odpovědět  +1 30. srpna 19:28
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
Odpovídá na David Jančík
pcrewik:30. srpna 19:49

Dakujem David. Administracia je fajn len uz mi to pride vazne overkill nebodaj koli tomu riesit databazu uzivatelov a podobne. Preto by som skorej isiel do statickeho generovania stranok. Nepotrebujem editovat webstranku z celeho sveta. Alebo potom je uz mozno rozumnejsie pouzit wordpress?
Len toto vsetko (staticke generovanie/ dynamcike stranky) mi pridu neskutocny overkill. Predsa hostingy poskytuju uplne standardne staticke uploadovanie stranky bez nejakeho serveru na ktorom by bezal wordpress ako potom tyto pouzivatelia tvoria svoje stranky?
Napr. stranka softpoint.tech ako bola vygenerovana, co by ste na to pouzili?

Editováno 30. srpna 19:52
 
Nahoru Odpovědět 30. srpna 19:49
Avatar
Jenkings
Redaktor
Avatar
Odpovídá na pcrewik
Jenkings:30. srpna 21:28

Pro kvalitní webovou stránku prostě nastudovat HTML,CSS,JS,P­HP,SQL(MySQL,Ma­riaDB)

Nahoru Odpovědět  -1 30. srpna 21:28
Největší časovou náročnost má výpočet časové náročnosti..
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
Odpovídá na Jenkings
pcrewik:30. srpna 21:35

Jenkings vazim si radu, ale musim nesuhlasit. Dnesny svet je o velkom nozstve technologii z ktorych je potrebne spravne vybrat. Zit v tom ze potrebujem php a sql je uplne mimo pokial chcem jednoduchu stranku. Navyse je to len zbytocne bezpecnostne riziko.

Zatial to vyhrava Jekyll na ten ucel co spominam.

 
Nahoru Odpovědět  -2 30. srpna 21:35
Avatar
David Jančík
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na pcrewik
David Jančík:30. srpna 21:55

Napsat v php příkaz include mi nepřijde jako overkill a ohledně administrace jsem to psal jako vyhlídku do budoucna. Chtěl si vědět, jak se to v praxi dělá a jaké je nejjednodušší řešení. Svoje jsme ti k tomu řekli a dodal jsem ti i příklady a odkazy na kompletní manuály, které si jsi schopen do týdne přečíst a naučit.
WordPress a další redakční systémy je sice fajn, ale dělat si pro něj vlastní šablonu je podle mě overkill, pokud jsi začátečník a máš takovéto jednoduché požadavky.

Nahoru Odpovědět  +2 30. srpna 21:55
Čím více času dostaneš, tím méně ho máš.
Avatar
Odpovídá na pcrewik
Vladislav Ladicky:30. srpna 22:27

Nie je Jekyll, vlastne aj ostatné JAM stack based generátory statických stránok, založený na Markdowne? Lebo mne zas príde ako "overkill" aby som sa kvôli tomu učil "nový jazyk". Nepoteší ani pregenerovávanie celého webu s každou úpravou stránky, ani drahší webhosting, ani komplikovanejšia správa takého webu. Na to, čo píšeš, mi stále pripadá najvhodnejší Wordpress.

 
Nahoru Odpovědět  +1 30. srpna 22:27
Avatar
Šimon Raichl
Redaktor
Avatar
Odpovídá na pcrewik
Šimon Raichl:31. srpna 0:11

Na to co ty popisuješ se používají šablonovací systémy, např. Latte v kombinaci s Nette nebo třeba PUG.

 
Nahoru Odpovědět 31. srpna 0:11
Avatar
Odpovídá na pcrewik
Michal Haňáček:31. srpna 6:56

Ja vlastně ani nechápu o co tady v tom tématu jde. Jestli jsem to pochopil správně, tak ty jsi se ptal na to co by jsi měl použít, kluci ti radí a ty jim vysvětluješ proč to tak dělat nebudeš :-D ... zábavné.

Nahoru Odpovědět  +5 31. srpna 6:56
Každé rozhodnutí a každý krok v životě nás někam posune. Bohužel jen některé nás posouvají dopředu.
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:31. srpna 8:44

Studium viz Jenkings (PHP nebo asp nebo Javu nebo jiny serverovy jazyk).

Pro 30 stranek lze pouzit PHP.

--- stranka.php ---
<?php include 'inc/hlavicka.htm'; ?>
<div> nejaky text nebo html kod </div>
<?php include 'inc/paticka.htm'; ?>

Dneska se resi stranky pomoci cms, napr wordpress, drupal, joomla, docuwiki. Jsou ruzna vicemene free cms, pro eshop, realitku, inzerci, seznamku, clanky, ... Jejich zabezpeceni proti hackerum je pomerne slabe a obsahuji spoustu chyb. Ale muzes mit za 5 minut v provozu cms a jen nastavit nejaka hodnoty a hrat si s css nebo muze 14 dni a vice programovat jednoduche cms. Jen cast zadavani uzivatelu a nastavovat prava zabere polovinu casu. Bezpecnost tveho cms bude asi 30% tech free. Ale u tech free se chyby zverejnuji. Takze, pokud hacker zjisti verzi a typ cerejneho cms, neni problem najit googlem nekolik bezpecnostnich hrozeb.
Cms maji obvykle v sobe vizualni editor, treba ckeditor nebo jiny. Tez se nekdo drbal s programem pro editaci 14 dni, mesice, a venoval jej pak zadarmo vsem.

Nektere hostingy nabizeji predinstalovany wordpress. Jine jen registraci stranky do wordpresu, ale tam nemuzes pak moc sahat do nastaveni. A jsou i ruzne blogovaci servery, ktere se daji pro stranky vyuzit, opet omezene moznosti pro vzhled, treba. Ale zas malo prace. Registrujes se a uz delas webky.

Jo, to php muzes pouzit i pro generovani html souboru, prikaz fopen, fwrite, fclose. Pro nacitani misto include je treba pouzit file_get_contents
php.net/file_get_con­tents

Editováno 31. srpna 8:45
 
Nahoru Odpovědět  +1 31. srpna 8:44
Avatar
Honza Bittner
Šupák
Avatar
Honza Bittner:31. srpna 9:19

TL;DR pokud se nechceš zabývat serverem nebo chceš využít např. GitHub pages, jdi po statických generátorech jako Jekyll. Pokud ti server nevadí nebo i do budoucna plánuješ nějaké dynamické prvky, administraci, whatever, jdi po nějakém serverovém jazyku, jako např. asi nejvíce používané (což neznamená, že je to dobrá technologie) PHP, alespoň na úrovni těch importů. Pokud do budoucna plánuješ administraci atp., jdi k tomu ještě do nějakého frameworku, nebo alespoň tvoř v duchu nějaké architektury, např. MVC.

Nahoru Odpovědět  +3 31. srpna 9:19
Milovník Dartu. Student FIT ČVUT. Sleduj mě na https://twitter.com/tenhobi a ptej se na cokoli na https://github.com/...
Avatar
David Hynek
Redaktor
Avatar
Odpovídá na pcrewik
David Hynek:31. srpna 17:38

Jestli je vse overkill, tak co zkusit navrat do praveku webu a zapojit do akce ramecky, tedy frame a mozna si nekde na smetaku nalezt program Frontpage.

Ne vazne, jako vse i tvorba stranek predpoklada nejake znalosti. Nechces-li se to ucit, tak si stranky nech udelat.

Nahoru Odpovědět  +1 31. srpna 17:38
Čím víc vím, tím víc věcí nevím.
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
Odpovídá na David Hynek
pcrewik:31. srpna 18:01

Som vcelku sklamany s nazormi. Potom na co existuju desiatky static web page generatorov? Ja nemam na mysli overkill v zmysle naucit sa to robit.

 
Nahoru Odpovědět 31. srpna 18:01
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
Odpovídá na Vladislav Ladicky
pcrewik:31. srpna 18:04

Neviem co ti na toto povedat, vsetko co si napisal je zle. Vies vobec co je jekyll? Nieje pravdou nahodou opak ze mas hosting daleko lacnejsi ako ked mas php alebo ASP.NET alebo wordpress? Jekyll sa da pouzivat aj s minimalnym pouzivanim markdownu (co som zistil az po tom ako som zalozil vobec toto vlakno).

 
Nahoru Odpovědět 31. srpna 18:04
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
Odpovídá na Michal Haňáček
pcrewik:31. srpna 18:06

Chcel som diskusiu, beres to moc osobne chlape 8-) .

 
Nahoru Odpovědět 31. srpna 18:06
Avatar
Odpovídá na Honza Bittner
Matúš Petrofčík:31. srpna 18:48

...asi nejvíce používané (což neznamená, že je to dobrá technologie) PHP...

:D :D :D ty provokatér

Nahoru Odpovědět  +4 31. srpna 18:48
obsah kocky = r^2 ... a preto vlak drnká
Avatar
David Hynek
Redaktor
Avatar
Odpovídá na pcrewik
David Hynek:31. srpna 18:56

asi jsi nepochopil k cemu jsou zdejsi diskuse, tady se resi konkretni problemy.

Jinak jsem take zacinal ve Frontpage. Pak jsem si psal svoje stranky a take jsem narazil na problem, jak v html spravovat 30 stranek. Pak sem poznal co umi PHP. A soucasna pata verze stranek je propojenim vseho co umim. A nebude trvat dlouho a budu pripravovat sestou verzy, protoze jak jdou roky je stale vice a vice novinek a figlu, jak stranky udelat lepe.

Jestli cekas ze je to snadne, tak to se nedockas.

Nahoru Odpovědět 31. srpna 18:56
Čím víc vím, tím víc věcí nevím.
Avatar
Martin Petrovaj
Překladatel
Avatar
Martin Petrovaj:31. srpna 19:12

Ak chceš silou mocou použiť nejaký static web page generator, pretože si lenivý / máš odpor k / myslíš si, že použiť nejaký programovací jazyk na webe ti extrémne predraží hosting, tak go ahead :-)

V prvom príspevku si napísal

zacinam s tvorbou webu. Mam otazku ako vyvyjaju skuseni designeri/ programatori?

Odpovedalo ti na to dosť ľudí, každý pridal svoj názor a pokúsil sa ti poradiť. Ak ti niektorá z odpovedí pomohla a odniesol si si z tejto diskusie niečo, tak super. Ak ti to nič nedalo (príp. nemáš žiaden zámer zamyslieť sa nad názormi a argumentami ostatných, aj nad tými svojimi), tak bohužiaľ neviem, načo si zakladal toto vlákno. A presviedčať nás o výhodách písania oddelených HTML súborov pre statický web v roku 2018 nás nemusíš, aj tak sa ti to z veľa veľmi dobrých dôvodov nepodarí ;-)

Nahoru Odpovědět  +3 31. srpna 19:12
if (this.motto == "") { throw new NotImplementedException(); }
Avatar
Odpovídá na pcrewik
Michal Haňáček:31. srpna 19:35

Pleteš se, mě je to úplně putna ;-) .

Chtěl jsem ti tady ještě něco připsat, ale Martin Petrovaj vystihl přesně to co jsem chtěl napsat. Přeju hodně zdaru, ať už s výběrem, nebo s následnou realizací nápadu/ů :-) .

Nahoru Odpovědět  -1 31. srpna 19:35
Každé rozhodnutí a každý krok v životě nás někam posune. Bohužel jen některé nás posouvají dopředu.
Avatar
pcrewik
Člen
Avatar
pcrewik:31. srpna 19:47

Vdaka chlapi

 
Nahoru Odpovědět 31. srpna 19:47
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:3. září 8:47

Martin Petrovaj - Static web generator pro 30 stranek neni spatny napad. Uz jsem psal, ze to muze vygenerovat do html souboru. Ono se to take lepe kesuje. Nevola se pak php a primo posila html. Pokud jde o rychlost, treba. Samozrejme rychlost zalezi take na dalsich okolnostech, jak moc dobre umi to html udelat :)

David Hynek - frame, iframe jsou funkcni technologie, pomerne pouzitelna. Samozrejme, dneska je jina doba a musis je pouzit jinym zpusobem. Takze muzes stranky generovat javascriptem. Viz neco jako dokuWiki. Tam to ale myslim delaji pres php. Nicmene, maji tam nahled stranky, tak by to slo predelat.
Tu framovou verzi jsem zkousel na svoji webce, bohuzel jsem prisel pred rokem o data ve slozce www. Mel jsem stranku link na menu.htm + s obsahem a na konci vlozeny iframe, ktery pak donacital menu, hlavicku, paticku. Cili, docilil bych temer min. html kod. Jedine minus, ze stranka se zobrazovala prebliknutim s plain-text, nez se nacetly styly a dalsi. Ten problem jsem neresil, ale urcite bych na neco prisel :) Mezitim se objevili technologie jako css grid a podobne.

 
Nahoru Odpovědět  -1 3. září 8:47
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 25 zpráv z 25.