C/C++ week November Black Friday
Black Friday je tu! Využij jedinečnou příležitost a získej až 80 % znalostí navíc zdarma! Více zde
Pouze tento týden sleva až 80 % na e-learning týkající se C/C++

Diskuze: Debug NetBeans vs IDEA

Aktivity (2)
Avatar
Lubor Pešek
Člen
Avatar
Lubor Pešek:4. září 9:42

Nejde mi vyhodnocení virtuálního výsledku v IDEI v debug modu.

Zkusil jsem: google s nejrůznějšími sousloví. Problém je, že problém dokáži popsat, ale ne pojmenovat

Chci docílit: Zdravíčko,

v NetBeanech jsem objevil skvělou featuru, na kterou jsem si velmi rychle zvykl. Problém je, že netuším, jak to přesně pojmenovat (co jsem zkoušel, tak nic takového to nevyhledalo).
O co jde:
Pokud spustím v NetBeanech aplikaci v debug modu a program se zastaví na breakpointů, tak já můžu osvítit následující příkaz a pokud na tento řádek najedu myškou, tak mi NetBeany vyhodnotí, jaký může být výsledek - viz obrázek 1.

Potom se s tím dá pracovat v debugu tak, že tím osvícením v podstatě virtuálně simuluji vstupní hodnoty (kupříkladu v tomto případě, jako je na obrázku, tak když odentruju řádek 11, napíšu na nový prázdný řádek 11 něco ve smyslu:

b = "4";

Pak označím celý řádek 11, najedu na něj myškou, tak potom mi řádek 12 vyhodnotí správné hodnoty (virtuálně) viz obrázek 2.

No a jedná se mi o to, jak se taková featura jmenuje a hlavně jak tohle použít v IDEI. Víte to někdo?
PS: Samozřejmě, že v tomto ukázkovém příkladě je to směšné a zbytečné, ale když to používám v chodu aplikačního serveru, tak mi to značně ulehčuje práci. Nemusím neustále restartovávat apache jen kvůli tomu, že jsem třeba na něco zapomněl a nebo řeším běhovou chybu.

Odpovědět
4. září 9:42
Existují dva způsoby, jak vyřešit problém. Za prvé vyhoďte počítač z okna. Za druhé vyhoďte okna z počítače.
Avatar
Lubor Pešek
Člen
Avatar
Lubor Pešek:4. září 11:26

Tak se mi to podařilo najít. Prosím o uzavřeního tohoto vlákna (abych si nedával zbaběle bodíky sám sobě:) )

FYI: pro ty, které by zajímala odpověď, tak se to jmenuje Evaluate Expression
Funkce, kterou jsem hledal, tak je o jedno tlačítko manuálnější, ale jinak to funguje stejně.
Takže odpověď, kterou jsem hledal a která vás může inspirovat:
Nastavte si nejdřív shortcut v IDEI (jak se nastavují klávesové zkratky si najděte, to dá i moje mamča). Vyhledejte si shortcut pro Quick Evaluate Expression. Já osobně jsem si ho nastavil na F2 (dobré kvůli blízkému escape). No a nyní mi to funguje stejně, ovšem vždy když řádek osvítím, tak musím zmáčknout F2 a pak Esc... A tím se mi v debug modu i přepíší virtuální hodnoty.
Ještě mám problém s tím, že bohužel i tu špatnou virtuální hodnotu, která může nastat, tak zapíše do logu, jako kdyby ta chyba skutečně nastala... Což je nežádoucí, ale to je už otázka někde v nastavení.
Ještě je velmi důležité, aby to fungovalo, tak nastavit:
Settings -> Build, Execution, Deployment -> Debugger -> Data Views
A v tomto okně zaškrtnout položku: Show value tooltip on code selection !!

Editováno 4. září 11:26
Nahoru Odpovědět
4. září 11:26
Existují dva způsoby, jak vyřešit problém. Za prvé vyhoďte počítač z okna. Za druhé vyhoďte okna z počítače.
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Odpovídá na Lubor Pešek
Matúš Olejník:4. září 12:10

Ahoj, ja dosť často využívam ALT + F8 (Evaluate Expression), kde si potom môžeš aj upravovať kód a evaluovat ho. Nemusíš mať kód ani vysvietený stačí ak máš kurzor na správnom mieste.

Alebo ALT + klik na nejaký výraz ti ho tiež priamo vyhodnotí :)

Nahoru Odpovědět
4. září 12:10
/* I am not sure why this works but it fixes the problem */
Avatar
Lubor Pešek
Člen
Avatar
Odpovídá na Matúš Olejník
Lubor Pešek:4. září 12:52

Jj tyto finty jsem už takhle našel - ale já zmiňoval hlavně to, co jsem sám požadoval:) Je fakt, že v těch netbeanech jsem si na to strašně rychle zvykl. Je to tam o něco lépe řešené, než v IDEI (což mě štve:D)

Nahoru Odpovědět
4. září 12:52
Existují dva způsoby, jak vyřešit problém. Za prvé vyhoďte počítač z okna. Za druhé vyhoďte okna z počítače.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 4 zpráv z 4.