Vánoční nadílka Vánoční nadílka
Vánoční akce! Daruj lepší budoucnost blízkým nebo sobě. Až +50 % zdarma na dárkové poukazy. Více informací

Diskuze: Vkládání scriptů na konci stránky

JavaScript JavaScript Vkládání scriptů na konci stránky American English version English version

Aktivity (1)
Avatar
pgarsky
Člen
Avatar
pgarsky:28. října 13:24

-

Zkusil jsem: -

Chci docílit: Zdravím,
nikde jsem na přesné vysvětlení nikde nenarazil, tak se ptám tady. Z jakého důvodu se vkládá Javascript až na konec stránky před </body> ? Proč bych ho nemohl vložit do <head></head>?

Děkuji předem za odpovědi.

Odpovědět 28. října 13:24
Pokud ti něco jde těžko, znamená to, že jdeš tou správnou cestou...
Avatar
Odpovídá na pgarsky
Matúš Petrofčík:28. října 13:53

Je to preto, aby ti javascript v tom súbore nezablokoval načítanie zvyšku stránky.

Taktiež je to lepšie pre ten javascriptový kód, pretože nemusíš implementovať kontrolu, či už je daný element načítaný a zobrazený.

https://stackoverflow.com/a/30653102

Editováno 28. října 13:55
Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
Nahoru Odpovědět  +1 28. října 13:53
obsah kocky = r^2 ... a preto vlak drnká
Avatar
pgarsky
Člen
Avatar
Odpovídá na Matúš Petrofčík
pgarsky:28. října 15:36

Je to i včetně takových scriptů jako třeba Jquery?

Nahoru Odpovědět 28. října 15:36
Pokud ti něco jde těžko, znamená to, že jdeš tou správnou cestou...
Avatar
Odpovídá na pgarsky
Matúš Petrofčík:28. října 15:43

Ano, aj ja to tak mám, viz zdroják view-source:https://www.petrofcik.eu/ kde je jquery a potom custom js súbor na konci.

Idálne je, ak sa zo všetkých javascriptov stane 1 minifikovaný súbor :)

Nahoru Odpovědět 28. října 15:43
obsah kocky = r^2 ... a preto vlak drnká
Avatar
pgarsky
Člen
Avatar
Odpovídá na Matúš Petrofčík
pgarsky:28. října 16:38

Když mám třeba postahované různé dlouhé Javascriptové aplikace, nebylo by celkem blbé je slučovat do jednoho souboru? Jak bych se v nich potom vyznal?

Nahoru Odpovědět 28. října 16:38
Pokud ti něco jde těžko, znamená to, že jdeš tou správnou cestou...
Avatar
Vladislav Ladicky:28. října 19:11

Nie je to s async a defer atribútmi už aj tak trochu jedno? Hlavne ak sa nepoužívajú staršie prehliadače ako IE9 a pod.? Lebo ja už vlastne neviem kam sa pripínajú, nechávam to na webpack.

 
Nahoru Odpovědět 28. října 19:11
Avatar
Odpovídá na Vladislav Ladicky
Matúš Petrofčík:29. října 0:44

Nechávaš to na Webpack, ale niekde ten dist generovaný Webpackom musíš nalinkovať nie?

Nahoru Odpovědět 29. října 0:44
obsah kocky = r^2 ... a preto vlak drnká
Avatar
Odpovídá na pgarsky
Matúš Petrofčík:29. října 16:38

Pre vývoj máš samozrejme viacero menších súborov (či už vlastných alebo cudzích), v ktorých sa vyznáš.

Ak ideš apku vysadiť niekam na server, tak môžeš všetky potrebné súbory poskladať do jednoho a obsah minifikovať.

Vďaka jednomu súboru sa môže stránka načítať do použiteľného stavu rýchlejšie, pretože sa sťahuje len 1 súbor a nie 5+ súborov. Minifikovanie šetrí napr. mobilné dáta.

Vo výslednom súbore sa vyznať nemusíš, ten je určený pre prehliadače.

Nahoru Odpovědět 29. října 16:38
obsah kocky = r^2 ... a preto vlak drnká
Avatar
patrik.valkovic
Šéfredaktor
Avatar
Odpovídá na Matúš Petrofčík
patrik.valkovic:29. října 16:57

No hlavně když už máš jenom jeden soubor tak ho vložíš jako defer async a je ti jedno kde jej načteš.

Nahoru Odpovědět  +1 29. října 16:57
Nikdy neumíme dost na to, abychom se nemohli něco nového naučit.
Avatar
Nahoru Odpovědět 29. října 17:32
obsah kocky = r^2 ... a preto vlak drnká
Avatar
Odpovídá na Matúš Petrofčík
Vladislav Ladicky:29. října 19:57

Tak ani na tomto si nie som istý, že ešte záleží. Myslím, že nad http2 sa to stiahne paralelne, nie jeden po druhom...

Ako som si túto otázku prečítal, uvedomil som si, že sa vlastne už dlhšiu, odkedy používam webpack s babel, cli scaffolding a pod., ani len nestarám kde a ako sa mi JS pripája. Všetko čo ma zaujíma je, čo mi povie napríklad gtmetrix. Ale kde presne mám JS pripojený ani len neskúmam...

 
Nahoru Odpovědět 29. října 19:57
Avatar
pgarsky
Člen
Avatar
pgarsky:29. října 21:53

Děkuji za všechny odpovědi :)

Nahoru Odpovědět 29. října 21:53
Pokud ti něco jde těžko, znamená to, že jdeš tou správnou cestou...
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 12 zpráv z 12.