Geek tričko zdarma Geek tričko zdarma
Hledáme grafika na pohodovou brigádu v Blenderu nebo programátora na hry v PyGame. Máš zájem? Napiš nám na redakce [zavináč] itnetwork.cz!
Tričko zdarma! Stačí před dobitím bodů použít kód TRIKO15. Více informací zde
Avatar
Jan Štrobl
Člen
Avatar
Jan Štrobl:20. března 15:06

Ahoj,
jsem přesvědčený že už se to zde řešilo ale nedokázal jsem to najít. Nicméně k věci. Snažím se vytvořit vlastní bazarové stránky. To samozřejmě obnáší fakt, že kdokoliv se bude smět registrovat a následně přidat inzerát. Už to mám nějakým způsobem připravené a navržené, jediné co řeším je způsob nahrávání obrázků. Ukládat obrázky do databáze je samozřejmě nesmysl takže uvažuji o řešení, že pro každý inzerát se vytvoří složka, kam se obrázky nahrají a následně se vytáhnou na stránku. Mám "Neomezený hosting" ale stejně to budu limitovat na max. 5 obrázků.
Máte už někdo vyzkoušené podobné chování? Případně víte o nějakém již hotovém řešení? Předem díky za odpovědi.

Zkusil jsem: .

Chci docílit: .

 
Odpovědět 20. března 15:06
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:20. března 15:41

google = js multi image upload
https://colorlib.com/…oad-scripts/
https://www.dropzonejs.com/
https://www.sitepoint.com/…ile-uploads/
(treba i je tam i bootstrap priklad)

Ja bych to nahraval do jedne slozky. Souboru priradil cislo a do db si dal k nemu dalsi info (nazev, datum, user, inzerat). Navic, budes stejne potrebovat udelat mozna nahledy pro rychlejsi nacitani stranky. A nebo mozna ne. A nebo mozna budes pouzivat php kod pro zmensovani prilis velkych. Nebo by se dal pouzit js. Nebo budes potrebovat js pro orezani, .... A nebo vubec nic z toho. Soubor jako soubor. jenze do obrazku nebo videa je mozne zasit vir. Takze vlastni premena je spis bezp. opatreni.
Take je dobre si pohlidat, aby uzivatel nemohl soubor najit, link na primy soubor. Mel by jit pred php (nebo htaccess). Proc? Bud muze obrazky vykradat (v pripade seznamky ero fotek je to nezadouci). A nebo muzes mit spatne prava k souboru a pokud misto obrazku nahraje exe nebo jiny format, muze jej spustit. Coz je take nezadouci :) Bud pres web prohlizec nebo jako parazitni kod do nektereho z formularu, ktery nemas zabezpeceny.

 
Nahoru Odpovědět 20. března 15:41
Avatar
Jan Štrobl
Člen
Avatar
Odpovídá na Peter Mlich
Jan Štrobl:20. března 15:51

Dobře, většinu z toho beru. Radíš tedy udělat jednu složku a do té střílet všechny obrázky? Nebylo by lepší pro každý inzerát dát složku zvlášť ? Myslím že by to bylo minimálně efektivnější na promazávání starých inzerátů.

 
Nahoru Odpovědět 20. března 15:51
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Odpovídá na Jan Štrobl
Peter Mlich:20. března 15:59

Udelej to tak, aby to tobe vyhovovalo. Jen nabizim jiny pohled na vec. Nevtrdim, ze tve reseni je uplne spatne. Naopak, budes mit v tom poradek. Neco jako kdyz fotky k clanku ulozit do vlastni slozky.
Kdyz budes mit 100 uzivatelu, jake bude rozlozeni? 1 kus - 10x, 5 kusu 90x. Pak se to vyplati. Ale treba pruberne pro jednu fotku vytvaret adresar, ma to smysl? Muze byt, rikam, u clanku to ma smysl.
Zvlast, kdyby se rozbila db, tak mas aspon slozky a nemusis dohledavat obrazek po obrazku, k cemu patri.

 
Nahoru Odpovědět  +1 20. března 15:59
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Odpovídá na Jan Štrobl
Tomáš Novotný:21. března 6:46

Po osobních zkušenostech bych navrhoval složky. Jako dobrá praxe se mi osvědčilo do názvu složky na první místo vložit id. "Vše v jedné složce" bude jistě potřebovat řešit i názvy souborů, aby se vzájemně nepřepisovaly. To sice platí i u více složek - ale problém je tam méně akutní - někdy naopak je to žádoucí. V některých případech stojí za úvahu i členění podle rok - měsíc - inzerát... pokud s úložištěm často pracuješ tzv. "windows style", špatně se pracuje se složkou kde jsou desítky tisíc souborů.

Nahoru Odpovědět  +1 21. března 6:46
∞ ... the exact amount of possibilities how to deal with the situation ... so by calm, your solution is one of many
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Odpovídá na Tomáš Novotný
Peter Mlich:21. března 7:19

Proto se pouziva databaze, ze? :)

 
Nahoru Odpovědět 21. března 7:19
Avatar
Odpovídá na Peter Mlich
Tomáš Novotný:21. března 7:57

Řekl bych, že dost záleží na konkrétních aktuálních potřebách případně hypoteticky budoucích. Co pro jeden případ je zásadní výhoda, pro jiný je třeba absolutně nezajímavé. Osobně si tedy nemyslím, že databáze je magické zaříkávadlo na vše.

Nahoru Odpovědět 21. března 7:57
∞ ... the exact amount of possibilities how to deal with the situation ... so by calm, your solution is one of many
Avatar
Ondrej Vlach
Člen
Avatar
Ondrej Vlach:21. března 9:32

Dávat všechno do jedné složky není moc dobrý nápad. Některé filesystémy (např. ext3) to dávají dost špatně a u webhostingu si člověk nemůže být jistý co používají za fs. Navíc pokud tam člověk např. vleze přes ftp aby vyřešil manuálně nějaký problém tak se bude přenášet zbytečně velké množství dat a případný soubor se bude hledat dost blbě (nehledě na to, že předpokládám že ftp klient spadne :-D).

 
Nahoru Odpovědět 21. března 9:32
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 8 zpráv z 8.