Aktuálně: Postihly zákazy tvou profesi? Poptávka po ajťácích prudce roste, využij slevové akce 80% výuky zdarma!
Pouze tento týden sleva až 80 % na e-learning týkající se Pythonu
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Michal Kuba:9.8.2015 11:13

Ahoj.
Chci se pustit do nahrávání obrázků od uživatele a následující zobrazení. Pro začátek to chci zatím udělat jako jeden obrázek k inzerátu.

Mám však pár dotazů:

  • nahrávat obrázky přes PHP do SQL databáze?
  • určitě nahrávat do databáze, když mám zatím jen velikost 50 MB? Zatím mám pouhými záznamy naplněno 0.02 MB
  • ošetření proti nahrání nějakého škodlivého skriptu?

Díky moc za odpovědi, pokud by ještě hrozilo nějaké riziko nebo něco, na co jsem neupozornil, budu rád za doplnění :-)

 
Odpovědět
9.8.2015 11:13
Avatar
alfonz
Člen
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
alfonz:9.8.2015 11:18

Obyčejně se to dělá tak, že obrázky nahráváš do nějaké složky a do databáze ukládáš jen název.

Nahoru Odpovědět
9.8.2015 11:18
lmao
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na alfonz
Michal Kuba:9.8.2015 11:23

Takže na FTP obrázek?

 
Nahoru Odpovědět
9.8.2015 11:23
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Uživatel sítě :9.8.2015 11:28

Při ukládání souboru od uživatele (který nahraješ na server) si vezmeš jeho název, který přiřadíš k němu do db (avatar, apod..).

Nahoru Odpovědět
9.8.2015 11:28
Chybami se člověk učí, běžte se učit jinam!
Avatar
Dominik Klapuch:9.8.2015 12:29

Obrázek si ulož na filesystém, název souboru do databáze.
Tady máš tipy pro ukládání souborů:
http://php.net/…ded-file.php#…

Nahoru Odpovědět
9.8.2015 12:29
Kód a data patří k sobě.
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Uživatel sítě
Michal Kuba:9.8.2015 12:39

A když nemám přístup nahrávat na žádný server?

 
Nahoru Odpovědět
9.8.2015 12:39
Avatar
Ondřej Štorc
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Ondřej Štorc:9.8.2015 12:42

Na něčem ti ten web běžet musí, tudíž máš i přístup na server...

Nahoru Odpovědět
9.8.2015 12:42
Život je příliš krátký na to, abychom bezpečně odebírali USB z počítače..
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Ondřej Štorc
Michal Kuba:9.8.2015 12:46

Můžu to leda nahrávat třeba do souboru na FTP, tam a do db mám přístup..

 
Nahoru Odpovědět
9.8.2015 12:46
Avatar
Nahoru Odpovědět
9.8.2015 12:51
Chybami se člověk učí, běžte se učit jinam!
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Daniel Vítek:9.8.2015 14:13

Do souboru na FTP?

Nahoru Odpovědět
9.8.2015 14:13
Na síti působím už pěknou řádku let. Pokud budeš něco potřebovat, písni mi, pokusím se ti poradit :)
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Michal Kuba:9.8.2015 14:24

Myslel jsem do nějaké složky na FTP :D

 
Nahoru Odpovědět
9.8.2015 14:24
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Michal Kuba
Daniel Vítek:9.8.2015 15:26

No nevím jak jsi na tom s nahráváním souborů, ale klasicky se to dělá tak, že dáš do HTML form s input type file, pošleš to přes POST do PHP, v PHP si zjistíš dočasnou adresu toho souboru a pak si ho přesuneš do nějaké složky na FTP.

Pokud jej pak nějak chceš mít "propojený" s databází, můžeš si uložit název obrázku (případně cestu) do databáze a pak si vždycky vytáhnout jen ten název.

Editováno 9.8.2015 15:26
Nahoru Odpovědět
9.8.2015 15:26
Na síti působím už pěknou řádku let. Pokud budeš něco potřebovat, písni mi, pokusím se ti poradit :)
Avatar
Richard Závodný:9.8.2015 19:15

Vytvoř soubor uploadfile.php a vlož do něj toto:

<form action="" method="post" enctype="multipart/form-data">
        <input type="file" name="file">
        <input type="submit" value="Odeslat">
</form>
<?php
        if($_FILES['file']!=""){
                move_uploaded_file($_FILES['file']['tmp_name'], "obrazky/". $_FILES['file']['name']);
        }
?>

Obrázky ti to uloží do adresáře obrazky.

 
Nahoru Odpovědět
9.8.2015 19:15
Avatar
Jan Lupčík
Super redaktor
Avatar
Odpovídá na Richard Závodný
Jan Lupčík:9.8.2015 19:25

Proč tam máš to action? :D
To tam být nemusí a je tam zbytečně.

Nahoru Odpovědět
9.8.2015 19:25
TruckersMP vývojář
Avatar
Michal Kuba
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Richard Závodný
Michal Kuba:9.8.2015 19:30

Jo, to jsem tak našel na spoustě webů - W3S atd.. Spíš právě budu řešit ten problém se zápisem do DB a následně zobrazení toho obrázku k danému vypsanému inzerátu..

Ještě takovej malej dotaz - když lze kontrolovat například zda obrázek není větší jak 50kB v jednom řádku jedním příkazem, lze třeba i takto zkontrolovat rozměr obrázku, který to mít MUSÍ?

Díky :)

 
Nahoru Odpovědět
9.8.2015 19:30
Avatar
Nahoru Odpovědět
9.8.2015 20:08
Chybami se člověk učí, běžte se učit jinam!
Avatar
Odpovídá na Jan Lupčík
Richard Závodný:9.8.2015 20:19

Ano být to tam nemusí to je prostě automat. Takže to ignoruj :).

 
Nahoru Odpovědět
9.8.2015 20:19
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 17 zpráv z 17.