Pouze tento týden sleva až 80 % na e-learning týkající se C# .NET
Využij akce až 80% zdarma při nákupu e-learningu. Více informací .
BF summer
Avatar
marekwre
Člen
Avatar
marekwre:13.3.2012 17:41

Fajn članok, stretol som sa aj s takouto strankou

http://billthebuddhadickens.com/page.php?23

ta koncovka (page.php?23) to znamena ze je to nejak generovane alebo co?
uz u viacerých stranok som to takto videl, no nevedel som co to znamena

alebo aj u vás

index.php?art=programovani-v-php-tutorial-dynamicke-skladani-stranek

preco to je za .php este cosi ako to funguje? na co to je dobre?

 
Odpovědět
13.3.2012 17:41
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Kit:13.3.2012 22:01

Za otazníkem mohou být parametry, které si PHP může převzít a řídit podle toho zpracování skriptu. Většinou se to skrývá pomocí Mod_Rewrite, ale není to nezbytně nutné.

Nahoru Odpovědět
13.3.2012 22:01
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Mircosoft:14.3.2012 10:12

->Marekwre: Asi úplně přesně nechápu tvůj dotaz. Věci za otazníkem jsou parametry, které zpracováváme metodou GET; co to je a jak to funguje jsem vysvětloval v prvním díle (http://www.itnetwork.cz/index.php?…) a tenhle článek ukazuje, jak se to prakticky používá.
Ohledně toho osamělého čísla za otazníkem: přiznám se, že s tímhle tvarem jsem se ještě nesetkal, normálně se parametry zapisují stylem jméno=hodnota. Zkusím to vypátrat.

 
Nahoru Odpovědět
14.3.2012 10:12
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
Kit:14.3.2012 10:27

Mircosoft: Zkus si print_r($_GET); a přijdeš na to hned.

Nahoru Odpovědět
14.3.2012 10:27
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Mircosoft:14.3.2012 10:28

Právě jsem to zkusil :). Výsledek: parametr bez hodnoty se normálně předá a bude mít hodnotu null. Čili prakticky se nám může hodit jenom na předávání logických hodnot - tím, že buď existuje nebo neexistuje (isset()==true nebo false).

 
Nahoru Odpovědět
14.3.2012 10:28
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
Kit:14.3.2012 10:42

Mircosoft: To by bylo trochu nepraktické. Jeho hodnota se dá snadno zjistit např. přes foreach. Zrovna jsem si zkusil ...?56&98&param&dal­si, funguje to perfektně. Získal jsem všechny 4 parametry.

Nahoru Odpovědět
14.3.2012 10:42
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
marekwre
Člen
Avatar
marekwre:14.3.2012 11:04

Uf,vidim ze si to budem musiet lepsie pozret, zatial dakujem za vysvetlenie, ked mi nieco nebude jasne napisem8|

 
Nahoru Odpovědět
14.3.2012 11:04
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
David Čápka:14.3.2012 11:31

Mirku, nechtěl bys z toho 1. článku vyndat ty metody předávání dat? Podle mne to stejně nikdo zpočátku nepobere, vysvětloval bych je hezky podrobně a jen tehdy, kdy jsou potřeba, ne tím stručným výčtem zezačátku, to jen zamotá lidem hlavu :)

Nahoru Odpovědět
14.3.2012 11:31
Jsem moc rád, že jsi na síti, a přeji ti top IT kariéru, ať jako zaměstnanec nebo podnikatel. Máš na to! :)
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Kit
Mircosoft:14.3.2012 13:52

Jasně, ale k čemu ti pak ty nully budou, že jo :-).

S foreach máš samozřejmě pravdu - když se použije v plném tvaru (pole as index=>hodnota), dostaneme i jména a dá se zjišťovat, které mezi nimi je a které ne.

 
Nahoru Odpovědět
14.3.2012 13:52
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Odpovídá na David Čápka
Mircosoft:14.3.2012 13:54

Vyndat ne, ale radši je nějak stručně zopakuju všude, kde se budou používat.

Původně jsem si bláhově myslel, že to lidi budou číst od začátku :D.

 
Nahoru Odpovědět
14.3.2012 13:54
Avatar
David Čápka
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
David Čápka:14.3.2012 14:01

Kit asi myslí, že použiješ klíče namísto hodnot, projedeš přes foreach $_GET a klíče budeš brát jako hodnoty, v hodnotách potom budou nully. Samozřejmě musíš počítat s tím, že tam budou správně parametry zasebou.

Je to sice podle mne nepraktické, ale zkrátíš zápis a asociativní pole degraduješ na pole indexované.

Nahoru Odpovědět
14.3.2012 14:01
Jsem moc rád, že jsi na síti, a přeji ti top IT kariéru, ať jako zaměstnanec nebo podnikatel. Máš na to! :)
Avatar
Kit
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
Kit:14.3.2012 14:34

V tom cyklu foreach můžu rovnou volat tovární metodu a ten klíč jí předat jako parametr.

Nahoru Odpovědět
14.3.2012 14:34
Vlastnosti objektů by neměly být veřejné. A to ani prostřednictvím getterů/setterů.
Avatar
Mircosoft
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mircosoft
Mircosoft:14.3.2012 18:47

Na druhý pokus, ale je to tam :).

 
Nahoru Odpovědět
14.3.2012 18:47
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 13 zpráv z 13.