Vánoční nadílka Vánoční nadílka
Vánoční akce! Daruj lepší budoucnost blízkým nebo sobě. Až +50 % zdarma na dárkové poukazy. Více informací
Avatar
Roman Duchoň:9. července 17:07

Ahoj,
po nějakém impulzu někde na netu jsem zkusil použít PHP soubor namísto CSS.
Funguje to fajn. :)
Např. jsem založil další soubor (styles_color­s.php), ve kterém teď snadno mohu měnit barvy v pěti řádcích. Navíc nebylo zbytí, když pak úpravu barev dělám i v jiném souboru.

Je tohle běžná praxe?
Přijde mi to šikovné...

Jen mě mate, že Netbeans to nechápe nebo nevím, kde to nastavit - aby Netbeans bral ten daný soubor PHP jako CSS - kvůli syntaxím (je to správné slovo?) a jejich zvýraznění.
Mám pak pocit, že nepostupuji správně. Tak jak je to?

Zkusil jsem: Zkoušel jsem hledat různě na internetu.
Nejshůdnější řešení jsem objevil na Stack Overflow , kde radí použití

/*
<style>
/**/

ale přijde mi to fakt jako jakýsi hack.

Chci docílit: Rád bych slyšel, jestli postupuji správně a popř. jestli někdo nemáte radu, co s tím Netbeansem.

Děkuji moc. :)

Odpovědět 9. července 17:07
RD
Avatar
David Hynek
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Roman Duchoň
David Hynek:9. července 20:55

Ja to tak pouzivam taky, clovek by si mel praci ulehcit jak jencto jde.

Nahoru Odpovědět  +1 9. července 20:55
Čím víc vím, tím víc věcí nevím.
Avatar
V-D.sk
Člen
Avatar
Odpovídá na Roman Duchoň
V-D.sk:9. července 21:08

Nemas lepsie pouzit SASS napr. ?

SASS

 
Nahoru Odpovědět  +6 9. července 21:08
Avatar
Odpovídá na V-D.sk
Michal Šmahel:9. července 21:33

Ještě doplním, že se jedná o tzv. CSS preprocesory. V jednoduchosti jsou to jakési "nadstavby" nad CSS, které umožňují využívat prvky z programování pro generování CSS (to, co nyní děláš, jen jednodušeji a s lépe značenou syntaxí apod.). Dalšími zástupci jsou např. LESS nebo Stylus.

Nahoru Odpovědět  +1 9. července 21:33
Nejdůležitější je motivace, ovšem musí být doprovázena činy.
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Mego:10. července 7:05

Nuz cssko v php je podla mna lepsie v tom, ze sa nemusis ucit nic nove (aj ked naucit sa less/sass trva pol hodiny), hlavna vyhoda je vsak v tom, ze nemusis nic kompilovat. Skoda, ze prehliadace nevedia priamo zozrat less, inak by som robil uz len to.

Akceptované řešení
+20 Zkušeností
+1 bodů
Řešení problému
Nahoru Odpovědět 10. července 7:05
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
Roman Duchoň:10. července 19:31

Děkuji Vám všem.
Pro mé potřeby se zatím spokojím s PHP.
Je třeba instalace, kompilace... A s PHP, CSS jsem ještě v začátcích. Musím postupně.
Nechci, aby to znělo jako lenost.

Nicméně vím zas o něco víc. A myslím, že se dost pravděpodobně na SASS časem soustředím více.
Nejradši bych jako akceptované řešení označil vše... :)

Nahoru Odpovědět  +3 10. července 19:31
RD
Avatar
Petr Čech
Redaktor
Avatar
Petr Čech:10. července 19:52

Tak ono SCSS je hlavně mnohem víc než možnost mít proměnné, především to umí funkce a zanoření.

Nahoru Odpovědět  +2 10. července 19:52
the cake is a lie
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Čech
Mego:11. července 22:12

Toto. V konečnom dôsledku je to aj tak stále len CSS. To zanorenie je pekné a zjednodušuje, ale niekedy mi lezie na nervy. Najmä v cudzích veciach. Neviem ako ostatní, no ja som zvyknutý si urobiť zmenu v prehliadači a potom priamo vyhladať podľa selectora (alebo riadku v súbore) priamo to, čo chcem meniť a priamo to zmeniť. V SCSS to neni možné, lebo to, čo je v SCSS na riadku 10 je v skompilovanom súbore na riadku 250. To je asi jediná škoda.

Nahoru Odpovědět 11. července 22:12
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
Petr Čech
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Mego
Petr Čech:11. července 22:57

však od toho jsou .map soubory

Nahoru Odpovědět 11. července 22:57
the cake is a lie
Avatar
Mego
Člen
Avatar
Odpovídá na Petr Čech
Mego:12. července 6:31

Su, ale nenajdes ich vsade... Navyse treba sa este potom kukat aj tam, co trosku zdrzuje.

Nahoru Odpovědět 12. července 6:31
Radšej 15 minút skôr, ako 15 sekúnd neskoro...
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:12. července 8:44

Php nevadi. Nicmene, pro kesovani je lepsi z toho php vygenerovat css soubory. vis, pak server posila soubor a nepotrebuje kvuli tomu spoustet php. Podobne pro html stranky.

V php existuje funkce header. Default byva mime-type nastaveno na text/html. Kdyz to zmenis na text/css, mozna to pomuze. A taky muzes zkusit pridat k tagu style mime type.

header("Content-type: text/css", true);
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.php">
 
Nahoru Odpovědět 12. července 8:44
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 11 zpráv z 11.