Python týden Geek tričko zdarma
Tričko zdarma! Stačí před dobitím bodů použít kód TRIKO15. Více informací zde
Pouze tento sleva až 80% na kurzy Python
Avatar
Martin Ošťádal:18.12.2018 19:47

Zdravíčko, měl bych jeden dotaz. Pracuji pro jednu firmu a nadřízený má pár vizí, které by chtěl uskutečnit. Jedna z nich je předělání celé (nebo aspoň část) firemní webové stránky. Bohužel tyto stránky jsou naprogramované programovacím jazykem VBScript, který je kompatibilní s Internet Explorerem. Ale jelikož je v plánu upgrade všech zařízení, tak by to moc nelícovalo. :) Také načítání některých údajů uložených v databázi je moc pomalé. Zajímá mě jenom, jestli by bylo možné je předělat v PHP jazyce. Předem moc děkuji za Vaše názory. :)

Chci docílit: Zrychlení načítání dat z databází a vzhledová úprava.

Odpovědět 18.12.2018 19:47
Jednoduchost je nekonečná dokonalost.
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:19.12.2018 8:04

Ve VBScript jsem nic nedelal. Obecne, PHP je pomale. FB a jini delaji rychle veci pres cecko. Cili, VBScript by mohl byt asi tak stejne pouzitelny jako php

Duvody, proc je to pomale, muzou byt tyto:

  • spatne zvolena db (na jakem sql to mas postavene?)
  • spatne napsany sql prikaz
  • spatne nastavene indexy v sql tabulce nebo zadne
  • spatny zpusob vykreslovani stranky (v php existuje prikaz 'ob_start', ktery posle uzivateli stranku, az kdyz je hotova; v opacnem pripade posila cast stranky pri kazdem prikazu 'echo', coz strasne zpomaluje vykreslovani tabulky treba jen o 100 radcich)
  • vyuzivas kesovani? Vygenerovat stranky do souboru a ty pak na serveru kesovat, pokud to u dane stranky je mozne. Pripadne casti stranek. Treba, nema smysl pro 1000 uzivatelu pro prohlizeni generovat pokazde stejnou tabulku s produkty, html kod stranky. Kdyz se to edituje treba jednou za 3 dny.

Cili, nemyslim si, ze php to nejak vyrazne ovlivni. Ale muzes to zkusit.
Muzes udelat to, ze si v php udelas miniprogram, ktery bude resit prave to generovani souboru, zkontroluje datumy, existenci souboru a kdyz je treba obnovit, tak zavola ten VBScript, ktery uz mas.

Editováno 19.12.2018 8:06
 
Nahoru Odpovědět 19.12.2018 8:04
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:19.12.2018 8:08

Zkus pridat odkazy na nektere stranky, ktere nevyzaduji prihlaseni. Treba by mohl byt jeste problem v kodu te stranky, jestli tam mas nejake pomale js nebo obri obrazky a tak.

 
Nahoru Odpovědět 19.12.2018 8:08
Avatar
Martin Ošťádal:19.12.2018 8:20

O obrázky nejde, spíše jde o to, že data, co se generují z databáze, se načítají hrozně pomalu, trvá to něco málo přes minutu. Jinak všechny databáze jsou dělané v Microsoft Access, takže podle mě bude tam zakopaný pes. Podle mě by stačilo zvolit nejvíce vhodné SQL a bylo by to vyřešeno, jen teď netuším, které by bylo dobré. :D

Nahoru Odpovědět 19.12.2018 8:20
Jednoduchost je nekonečná dokonalost.
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:20.12.2018 8:02

google = Microsoft Access index
Pokud mas nekde seznam sql prikazu, tak pro vsechny sloupce, ktere pouzivas ve WHERE udelej indexy (pokud nejsou). To by mohlo vyrazne pomoci.
Pokud tam indexy mas, pak zkus zvazit nejakou uspornejsi variantu, index na prvni 3 pismena a ne cele slovo.
Pokud ani to nepomuze, pak je treba upravit sql dotazy (obvykle spatne zvolene group nebo join).
Sak, zkus najit ty nejpomalejsi dotazy a dej to sem.

Samozrejme je mozne, ze zpusob, jak tvuj program funguje, neumoznuje rychlejsi praci. Ze tam neustale probiha vymena informaci, cteni, zapis, mazani.
Potom bych zvazil pomocne offline tabulky (kopie aktualnich) jenom pro cteni pro pripady, ze lidi nezajimaji aktualni data. Bud se da udelat o pulnoci klon a nebo se tomu tusim rika VIEW. Nepouzivam, neporadim moc.

google = microsoft access query speed
http://www.fmsinc.com/tpapers/faster/
https://stackify.com/…low-queries/
5 Ways to Find Slow Queries - zminka o jakemsi 'dynamic management views' a 'application performance management' a dalsi 3

 
Nahoru Odpovědět 20.12.2018 8:02
Avatar
Martin Ošťádal:20.12.2018 9:39

Oukej, konečně už vím, jak to celé funguje, když tak budu experimentovat se vším možným a uvidí se, času mám na to dost :) jinak ještě jednou moc děkuji

Editováno 20.12.2018 9:40
Nahoru Odpovědět 20.12.2018 9:39
Jednoduchost je nekonečná dokonalost.
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 6 zpráv z 6.