Předvánoční slevová akce PHP týden
Pouze tento týden sleva až 80 % na PHP e-learning!
Využij předvánočních slev a získej od nás 20 % bodů zdarma! Více zde

Diskuze: Spuštění souboru přes program

Aktivity (2)
Avatar
Jiřík
Člen
Avatar
Jiřík:14. září 17:59

zdravím,
mám soubor film.avi nahraný na serveru a program např. VLC media player nainstalovaný na linux serveru a já potřebuji, abych v internetovém prohlížeči klikl na tlačítko "přehrát" (cesta k souboru film.avi) a vyskočilo by okno, které by tento soubor přes VLC media player přehrál. šlo by něco takového udělat?

díky za ifo. jiřík

Chci docílit: snažím se dosáhnout vytvořit webové stránky, které by přehrávaly, mnou nahrané, mediální soubory, přes již hotový program, který tyto soubory normáně např. ve windows přehraje. žádné konvertování a vytváření vlastního přehrávače.

 
Odpovědět
14. září 17:59
Avatar
Jaroslav Smrž
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiřík
Jaroslav Smrž:14. září 18:21

Tak to se musíš poohlédnout po nějakém pluginu, který vložíš do stránky. Např https://videojs.com

Editováno 14. září 18:22
Nahoru Odpovědět
14. září 18:21
/* Life runs on code */
Avatar
Jiřík
Člen
Avatar
Odpovídá na Jaroslav Smrž
Jiřík:14. září 18:48

děkuji, ale já opravdu potřebuji soubor přehrát přehrávačem, který mám nainstalovaný na serveru, např. VLC media player či jiný program, který dokáže přehrávat.

 
Nahoru Odpovědět
14. září 18:48
Avatar
Milan Turyna
Redaktor
Avatar
Milan Turyna:14. září 19:09

Nemůžete spustit desktop aplikaci jako web pokud jí uživatel nemá nainstalovanou v počítači, protože kdyby to šlo, tak by jistě už to někdo dělal. Není žádný způsob jak spustit aplikaci která negeneruje jiný kód než HTML v klasickém prohlížeči.

 
Nahoru Odpovědět
14. září 19:09
Avatar
Jiřík
Člen
Avatar
Odpovídá na Milan Turyna
Jiřík:14. září 19:15

však ten program se spustí právě z mého serveru. to nejde? myslel jsem, že jde všechno.

 
Nahoru Odpovědět
14. září 19:15
Avatar
Milan Turyna
Redaktor
Avatar
Milan Turyna:14. září 19:40

No máte pravdu, ale to "všechno" musí taky podporovat prohlížeč. Bez toho, sice můžete si vytvořit něco co absolutně porušuje všechny zásady prohlížeče, ale bude vám to pravděpodobně k ho*nu a musel by jste si vytvořit svůj prohlížeč na to přizpůsobený aby jste to mohl vůbec testovat, jelikož na žádném veřejném prohlížeči to nejde.. jediné co jde tak spustit program na serveru pomocí funkce shell_exec ale na nějaké ovládání můžete zapomenout, kdyby něco takového šlo, tak osobní počítače mají kolem 40 GB na disku a vše si spouští ze serverů..

Editováno 14. září 19:42
 
Nahoru Odpovědět
14. září 19:40
Avatar
Jiřík
Člen
Avatar
Odpovídá na Milan Turyna
Jiřík:14. září 19:47

to má potenciál. celkem dobrý nápad pro google či microsoft. instalovat si programy na server, místo na hdd a mít prostě windowsy a všechny programy, které se budou spouštět ze serveru místo z hdd. problém by byl pouze ten kdyby ti vypadl internet, tak si nezahraješ ani hru.

 
Nahoru Odpovědět
14. září 19:47
Avatar
Jiřík
Člen
Avatar
Odpovídá na Jiřík
Jiřík:14. září 19:52

i mobily, tablety. nikdo by už nepotřeboval tak velké HDD a paměti do mobilu apod.

 
Nahoru Odpovědět
14. září 19:52
Avatar
Milan Turyna
Redaktor
Avatar
Milan Turyna:14. září 20:00

Nemá to potencionál, kdyby měl tak již zmíněné firmy by pro to něco jistě udělali a nebylo by to jednoduché tak jak si myslíte.. berte že klasický internet má třeba 50-100 mb/s (jsou i víc, i méně ale tohle je taková "střední třída", kdyby veškerá jejich data byla na internetu, tak by byla odezva několikatisíckrát větší jak při spouštění aplikací v lokálu a to nebereme v potaz že zrovna v tu chvíli bude pracovat v počítačem pár miliard lidí (to je extrém, ale minimálně 1,5 miliardy se do toho jistě vleze) a jen ten pohled že tolik lidí bude odesílat a stahovat několik milionů GB dat se mi nelíbí a taky berte v potaz, že né všude je signál pro internet například když někdo jde na nějaký výlet do přírody nebo někam za hranice, tak tam nemusí fungovat internet (například poskytovatel si účtuje za roaming, ale nemůžeme ho zaplatit jelikož nemusíme mít mobilní signál) a někdo si tam bude chtít vyfotit fotku a dopadne to tak, že třeba i více denní tůra bude zaznamenána v povídání "Byl jsem tam, a byl jsem pak"..

 
Nahoru Odpovědět
14. září 20:00
Avatar
Jiřík
Člen
Avatar
Odpovídá na Milan Turyna
Jiřík:14. září 20:14

nemyslím si, že by to bylo jednoduché, jen bych to spíš dal firmám dell či apple a dalších tisícům co vyrábí počítače a mobily. rychlost připojení k internetu neustále poroste. já znám dny kdy se mi 2 MB stahovaly hodinu, HODINU, teď jak píšete se 10 MB (80 Mb/s připojení) stahuje sekundu, takže za deset let 10 GB za sekundu bude standard a pokrytí v této době bude 100% světa. si myslím, že to tak jednou bude, že budeme načítat programy přes internet tak jak jsem psal.

 
Nahoru Odpovědět
14. září 20:14
Tento výukový obsah pomáhají rozvíjet následující firmy, které dost možná hledají právě tebe!
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Jiřík
Daniel Vítek:14. září 20:20

Z jakého důvodu to musí být program nainstalovaný na serveru?

Pokud chceš mít webovou stránku s přehráváním videí, uděláš to snadno. Na server nahraješ video, na server nahraješ HTML s video přehrávačem (například tím, na který se odkazuje Jaroslav) a pak si jen u klienta otevřeš stránku.

Pokud chceš přehrávat přes remote VLC, nehledáš webovou aplikaci, ale terminálové služby. Pak ale u klienta nebude webový prohlížeč, ale pravděpodobně nějaký RDP klient nebo rovnou tenký klient.

Akceptované řešení
+5 Zkušeností
Řešení problému
Nahoru Odpovědět
14. září 20:20
Na síti působím už pěknou řádku let. Pokud budeš něco potřebovat, písni mi, pokusím se ti poradit :)
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Jiřík
Daniel Vítek:14. září 20:21

Tuto roli ti ale dokáže úplně bez problému splnit i jakýkoliv javascriptový přehrávač. Proč si nutně prosazuješ desktopovou aplikaci?

Nahoru Odpovědět
14. září 20:21
Na síti působím už pěknou řádku let. Pokud budeš něco potřebovat, písni mi, pokusím se ti poradit :)
Avatar
Jiřík
Člen
Avatar
Jiřík:14. září 21:08

kvůli funkcím. ale když to nejde, tak to nejde.

 
Nahoru Odpovědět
14. září 21:08
Avatar
Jaroslav Smrž
Redaktor
Avatar
Odpovídá na Jiřík
Jaroslav Smrž:14. září 21:09

Chtělo by to pochopit základní principy, jako že server je dobré zatěžovat minimálně. Proto je tu Javascript, který "přenese" náročnost na výkon na klientské PC. Zkus si na PC otevřít 1000x VLC a na všech něco přehrávat. Je to nesmysl.

Nahoru Odpovědět
14. září 21:09
/* Life runs on code */
Avatar
Daniel Vítek
Tým ITnetwork
Avatar
Odpovídá na Jiřík
Daniel Vítek:16. září 13:45

Promiň, ale tohle není argument. Co reálně potřebuješ pro přehrávání za funkce, které neumí přehrávač v Javascriptu?

Nahoru Odpovědět
16. září 13:45
Na síti působím už pěknou řádku let. Pokud budeš něco potřebovat, písni mi, pokusím se ti poradit :)
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Odpovídá na Jiřík
Peter Mlich:16. září 15:11
  • XXX Viz M. Turyna - php shell_exec nebo exec a pod, umi spustit linuxovy program. Ale vysledek funkce je string, reply. Ale, to je ti podle mne, uplne na nic.
  • To, co potrebujes ty je nejaky stream-server, ktery bude posilat streamy.
  • a aby to mohl prehravat uzivatel, potrebujes nejaky webovy-video-player. Takovy se da sehnat i free. Nebo mozna js verze.

V podstate si to vsechno muzes napsat sam. Stream server se da pouzit nejaka aplikace typu web-socket. Otevres si jeden socket pro komunikaci a druhy pro posilani dat. Data pak prijme web-socket aplikace v js. A muzes je prohrat pres google js kodek a zobrazit video uzivateli.
A nebo proste googluj. Linux video stream server, web video player.

 
Nahoru Odpovědět
16. září 15:11
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Odpovídá na Daniel Vítek
Peter Mlich:16. září 15:15

D. Vitek> "Proč si nutně prosazuješ desktopovou aplikaci?"
Mnooo. Nove web-browsery umi pouzivat grafickou kartu. Takze by meli dekodovat video treba pres ni. Jinak by to bylo pomerne pomale pres javascript. Zalezi na tom, kdo by to programoval :) Treba muj program by byl min o 10% rychlejsi :)

 
Nahoru Odpovědět
16. září 15:15
Avatar
Milan Turyna
Redaktor
Avatar
Milan Turyna:16. září 21:00

Ja si myslim ze by ti normalne mohl stacit js prehravac, je prizpusobeny pro weby, funkce muze mit naprosto stejne funkce jako VLC prehravac na desktop a jak jiz tu nekdo psal vzdy je lepsi vykon prevest na clientside jelikoz na server side by jelo vse na jednom pocitaci a predstavme si napriklad 1000 spustenych videoprehravacu, to by fakt s klasickym vykonem serveru urcite neslo.. Proto tu je na ty weby i ten javascript ktery toto efektivne resi. A jak jiz jsem psal vsechno co je klasicky v VLC na desktopu s urcitymi zkusenostmi udelat i v javascriptu a vykon a efektivnost bude porad na stejne úrovni. Jak zde pise Peter Milch novejsi prohlizece vyuzivaji i grafickou kartu, ale zatim bych tomu nedaval veskerou podporu jelikoz porad spousta prohlizeci jedou na klasice, ktera vsem krome tebe vyhovuje.. Mozna bych se jeste na tvem miste podival napriklad na github, jestli nekdo nevytvoril unofficial VLC pro weby, verim ze urcite se o to aspon nekdo pokusil a pravdepodobne i nekdl dodelal. Ale nevim to jiste. Jinak jeste k tim funkcim.. 95 procent lidí bude video vyuzivat na principu zapnout, vypnout, ztisit, dát to na hlas a pretocit na jiny čas.

 
Nahoru Odpovědět
16. září 21:00
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:17. září 8:06

1000 stremu asi neni problem, 1000 souboru se prenasi bezne na youtube, treba. Spis jde o ten format videa, aby pouzival AV1 a ne neco jineho. Proto by to mel obsluhovat spesl stream server, ktery posila kousicky ve spravnem kodeku jen za urcity interval a nehltil linku posilanim celeho souboru.
Uzivatel by treba dostal po 5 minutach 600 MB. Ale po 10 min koukani 90 min filmu by si rekl nuda a vypl to.

 
Nahoru Odpovědět
17. září 8:06
Avatar
Jirka Jr
Člen
Avatar
Odpovídá na Jiřík
Jirka Jr:22. září 21:10

dnesni prohlizece jsou hodne zabezpecene, takze tebou zadane reseni nepodporuji

nabizeji se ale dve kompromisni reseni

1. pomoci tzv. application protocolu viz treba zde
tady ale stejne nejdriv potrebujes, aby si uzivatel od tebe stahl skript, ktery stahne portable vlc a zaregistruje ho pro protokol vlc:// .... potom teprve muze zacit pomoci odkazu s timto protokolem z tveho serveru poustet filmy

11 z 10 expertu tvrdi, ze toto reseni funguje aj pro max os x a gnome na linuxu, takze s multiplatformnosti by nemel byt problem .... jen na linuxu asi nebude zadny portable vlc ... je nutne spustit instalaci balicku spravnym prikazem pro danou distribuci

2. pomoci php skriptu, ktery vygeneruje vbs/cmd/js script pro windowsy
postup je pak nasledujici:

1. uzivatel klikne na odkaz

<a href="film.php?nazev=topgun.avi">Top Gun (po stazeni skriptu poklikej a pockej na prehravani filmu)</a>

2. prohlizec zacne stahovat soubor topgun.vbs
3. uzivatel poklika topgun.vbs a ten se spusti (pokud mu to windowsy nezatrhnou :-) to pak musi ve vlastnostech souboru odblokovat spusteni)
4. topgun.vbs stahne portable vlc
5. topgun vbs nasmeruje vlc na adresu streamu, prip na http/ftp odkaz na film (doporucuju stream, na ten uzivatel nemusi cekat, nez se stahne cely soubor filmu)
6. film se zacina prehravat

analogicky by mel jit vygenerovat sh skript pro linux a mac os x .... a na linuxu opet resit compatibility hell .... ale to uz je na tobe aby ses pochlapil a sel do toho, pokud se ti takova multiplatformni megadrbacka vyplati ;-)

zaverem musim rict , ze to bude celkove megaporod pro tebe to vyrobit a nepohodlne pro uzivatele (musi v kazdem pripade vickrat klikat a cekat, az se neco delsiho provede pred prehranim)

dnesni prohlizece poskytuji html5 element <video>, se kterym umi javascriptove prehravace delat psi kusy

a pokud jeden uzivatel z tisice bude pokrocily a bude chtit s videem delat megapsi kusy, tak mu staci poskytnout odkaz, at si video stahne a pohraje si s nim .... pokrocily uzivatel vetsinou neni debil, umi nainstalovat svuj oblibeny prehravac, ma ho dobre nakonfigurovany a nema rad, kdyz mu nejaky mamlas tlaci ze svych stranek do kompu nejaky jiny prehravac

howgh!

 
Nahoru Odpovědět
22. září 21:10
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 20 zpráv z 20.