Halloweenská akce! Na stránce s dobitím bodů zadej dole kód STRASIDELNYCH20 a získej porci +20% bodů zdarma!
Akce končí 31.10. o půlnoci.
Avatar
mathia.davidd:26. července 13:30

Vytvorit script na virtualke ktory bude pravidelne (kazdych 10min) monitorovat zaplnenie filesystemov .
V pripade ak sa dany FS zaplni nad 80% vytvori sa file v ktorom bude zrozumitelnou formou napisane o aky FS ide a na kolko % je zaplneny.
Napr: Running out of space "/usr (87%)" on es19301a as on Wed Sep 6 07:00:01 CEST 2017
V tom istom subore by taktiez mohlo byt uvedene, aky folder/file zabera najviac miesta

Zkusil jsem:
MAX=9
USE=$(df -h | grep "/boot" | awk '{print $5}' | sed 's/%/ /')
if [ "$USE" -gt "$MAX" ]
then
mkdir (tady sa neviem pohnut )
fi

 
Odpovědět 26. července 13:30
Avatar
Peter Mlich
Člen
Avatar
Peter Mlich:26. července 14:07

U nas monitorovani resi admini programem zabbix. Monitoruji teploty, funkcnost serveru a misto na disku. Kdyz dojde k tincidentu, zasila se to na mail. V Pripade admina navic sms na mobil.

Ve tvem pripade bych to mozna resil tak, ze ten script to zkontroluje a vypise nejaky text. Pak bych to volal treba pres exec v php a zobrazoval na webove strance. Tam bych nastavil javascript setInterval, ktery by opakovane tu stranku nacital.

Linuxove prikazy moc neznam, na to bych sel pres google.
google = linux monitorovani mista na disku
df - zjisti misto
grep - vybere konkretni radek / radky
awk - vytahne sloupec
sed - nahradi % za mezeru
-gt - greater than
Cili, podle vseho by ten kod mel zjistit misto na disku a porovnat ho misto>9.
Dal bych pokracoval
echo 'Dochazi misto na disku'

Zbytek programu, pseudokod, nejak takto

iframe.php
<?php echo exec('soubor.bash'); ?>

stranka.htm
<iframe src=iframe.php id=xxx></iframe>
<script>
function yyy() {document.getElementById('xxx').src='iframe.php'}
setInterval(yyy,5000)
</script>

'vytvori sa file'
google = linux vytvoreni textoveho souboru bash (cz: 48.000 vysledku - neni preci mozne, ze tobe to naslo 0 :) )
http://www.abclinuxu.cz/…/show/370334

cat >soubor <<EOF
text
text
...
EOF
echo "Toto uložím do souboru" > /tmp/test.txt
Editováno 26. července 14:08
 
Nahoru Odpovědět  +1 26. července 14:07
Děláme co je v našich silách, aby byly zdejší diskuze co nejkvalitnější. Proto do nich také mohou přispívat pouze registrovaní členové. Pro zapojení do diskuze se přihlas. Pokud ještě nemáš účet, zaregistruj se, je to zdarma.

Zobrazeno 2 zpráv z 2.