IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

7 důvodů proč milovat C#

Nasměruj se k úspěchu s nejoblíbenějším jazykem programátorské komunity a jedním z nejžádanějších jazyků na trhu práce. Přečti si 7 důvodů v čem je tak výjimečný a proč se ti vyplatí se ho naučit.

1. Syntaxe je jednoduchá i pro začátečníky

Oproti C a C++, které jsou notoricky známé svou složitostí, je C# mnohem snazší na naučení i pro úplné začátečníky. Někteří věří, že je to především díky faktu, že je oproti jiným jazykům výrazně mladší a modernější. A také tím, že všechny důležité související technologie jsou spravovány Microsoftem, který dohlíží na to, že do sebe celý ekosystém perfektně zapadá. Výborná čitelnost, rozložení a funkcionalita C# dopomáhá i porozumění programování jako celku.

Blog ITnetwork.cz

C# je také bezpečným jazykem. Nízkoúrovňové jazyky jako jazyk C nebo C++ provedou jakoukoliv instrukci, kterou dokáží zkompilovat, do puntíku. I takovou, která může vážně poškodit operační systém.

Stará se i o paměť. Automaticky uvolňuje místo pro nové kódy a zbavuje se starých neužitečných dat. Nemusíte se už patlat s alokací a de-alokací paměti.

2. Made in Microsoft - Velká komunita

Zrodil se jako vysokoúrovňový jazyk ve společnosti Microsoft v roce 2000 a je nástupcem jazyků Java a C++. Ovšem s tím rozdílem, že Microsoft do něj investoval mnoho prostředků, aby měl rozsáhlou sadu knihoven, přehlednou dokumentaci a jeho použití bylo co nejpříjemnější. Nemluvě o jeho univerzálnosti - lze snadno vyvíjet pro počítače a mobilní zařízení všech platforem.

Blog ITnetwork.cz

Byl navržen, aby se stal hlavním jazykem .NET frameworku. C# je díky tomu jedním z oficiálních jazyků pro vývoj systému Windows. A po vylepšení o .NET Core lze C# použít i pro vytváření aplikací pro macOS, Linux a dokonce Raspberry Pi. S dalšími frameworky i pro iOS, Android, Xbox a další.

Více než 20 let Microsoft pracuje opravdu intenzivně na jeho zdokonalování a neustále přidává nové funkce. C# může například používat výkonnou knihovnu LINQ, určenou pro řízení datových struktur a objektů na vysoké úrovni.

Blog ITnetwork.cz

A nesmíme zapomenout Visual Studio. Jedná se o vyspělé vývojové prostředí pro všechny typy aplikací. Jo a bylo vytvořeno v C#.

Microsoft sám dbá, aby všechna vylepšení byla dobře zdokumentována a vysvětlena. V oceánu internetu je vedle toho i velká skupina lidí, která tento jazyk zbožňuje a sama se ujímá zbloudilých duší, aby našly cestu ke svému cíli. Například ITnetwork. Najdeš tu kompletní C# .NET kurzy pro úplné začátečníky, ale i pro otřelé zkušené odborníky.

Blog ITnetwork.cz

V případě, naprosto nepravděpodobné možnosti, že nenajdeš odpověď u nás, strýček Google běží na pomoc. Stačí napsat, jaký máš problém a okamžitě se na tebe vyvalí obrovské množství rad a návodů, jak postupovat. Velká výhoda oproti jiným jazykům je, že jsou většinou přesně dané postupy a knihovny, které lze ihned použít, aniž by se laik musel rozhodovat, které řešení, je to správné. Díky tomu lze u C# najít funkční odpověď na svůj problém velmi rychle.

3. Žádaný a platově zajímavý

Další důvod, proč mít rád C# je ten, že je 5. nejpopulárnějším jazykem programátorů po celém světě (podle webu Stack Overflow).

Průměrný plat:

  • 79 000 Kč měsíčně v České republice (zdroj: platy.cz)
  • $ 57 000 ročně celosvětově (zdroj: Stack Overflow)
  • $ 110 000 ročně v USA (zdroj: Stack Overflow)

Výjimkou nejsou ani korporátní platy až 140 000 Kč měsíčně.

Studium C# ti může proplatit i úřad práce:

V České republice je poptávka po programátorech C# veliká. Ať už si otevřeš jakoukoliv stránku nabízející volné pozice, najdeš hned několik stránek inzerátů, obsahujících heslo C#. Pokud se rozhodneš stát se C# programátorem, nebudeš mít o nabídky nouzi.

4. Vytvoř software pro všechno

Windows dominuje na trhu operačních systémů osobních počítačů, ale není všude. Proto společnost Microsoft představila .NET Core jako zjednodušenou open source verzi rozhraní .NET Frameworku. Instalace je snadná, zadarmo a umožňuje vývoj napříč platformami. To znamená, že každý vývojář může vytvářet aplikace pro weby a s Xamarin pro mobilní zařízení Apple a Android.

Blog ITnetwork.cz

5. Web - ASP.NET Core

ASP.NET je druhý největší back-end framework na internetu. ASP.NET je aplikační služba společnosti Microsoft používaná na programování dynamických webových stránek a C# je jeho "mateřština".

Jako programátor C# budeš pracovat s ASP.NET frameworkem a vytvářet webová rozhraní API (Application Program Interfaces), která budou dynamicky sloužit uživatelům tvých webových stránek.

Blog ITnetwork.cz

Nejnovější verze - ASP.NET Core umožňuje ještě větší flexibilitu při vývoji webových stránek, protože může běžet na jakékoliv platformě. Místo vytváření back-endu v systému Windows pro server se systémem Windows, můžeš nyní vyvíjet webové stránky ASP.NET Core MVC (Model View Controller) v systému MacOS nebo Linux, a to pro jakýkoli server.

V C# jsou naprogramované například tyto weby:

  • Microsoft (překvapivě)
  • DELL
  • Stack Overflow
  • Wild Tangent
  • Diply.com
  • iDnes.cz
  • zive.cz
  • daneelektronicky.cz

6. Aplikace Android a iOS

Pokud někdo dříve chtěl vytvořit aplikaci pro Android, musel umět Javu. A pro vývoj systému iOS ještě musel ovládat Swift nebo Objective-C. Takže odvážný vývojář, který nechtěl dělat kompromisy, musel umět dva odlišné programovací jazyky. Tedy do doby než se na scéně objevil Xamarin .

Blog ITnetwork.cz
Blog ITnetwork.cz

V Xamarinu můžeš napsat kód v C# a kompilovat ho pro iOS i pro Android, čímž se velmi usnadní updaty! A jakmile je tvá appka funkční, můžeš si i navrhnout grafické uživatelské rozhraní pro každou platformu zvlášť.

7. Unity - Tvoř hry

Pro neznalé vysvětlím, a pak si to můžeš vyzkoušet v našem Kurzu Unity3D . Jedná se o multiplatformní herní engine. Používá se pro vývoj her pro PC, konzole, mobily a web. Zde je C# skutečnou hvězdou. Tedy v kombinaci s Unreal Engine, který je zdarma přístupný pro malé vývojáře.

Hry naprogramované v C#, které možná znáš:

  • Escape from Tarkov
  • Cities: Skylines
  • HearthStone
  • Rust
  • Firewatch
Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 15.6.2021 19:46
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity