IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Bývalý dělník Jaromír dnes programuje v JavaScriptu

Jaromír roky pracoval jako řadový dělník, už od malička ale toužil dělat s počítači. Když pak kvůli zdravotním problémům zůstal doma, rozhodl se si svůj dávný sen splnit a přihlásil se na rekvalifikační kurz JavaScript. Ještě před dokončením studia se mu pak podařilo získat práci programátora, která ho baví a naplňuje.

Proč si vybral zrovna kurz JavaScriptu? A jak se mu dařilo skloubit práci s rekvalifikací?

Blog ITnetwork.cz

Teď nebo nikdy!

Kdy tě poprvé napadlo, že by ses chtěl věnovat IT?

Je to takový můj celoživotní sen. Už od malička jsem se rád vrtal v počítačích, a proto jsem nad IT uvažoval ještě před nástupem na střední. Bohužel v blízkosti mého bydliště byla pouze jedna škola se zaměřením na informatiku, na kterou bylo kvůli požadovanému průměru známek velmi těžké se dostat. Proto jsem od tohoto nápadu upustil a šel studovat průmyslovku.

Co jsi tedy dělal po škole?

Přes šest let jsem pracoval ve Škodovce jako řadový dělník. Kvůli zranění ze sportu jsem však musel na operaci zad, což přerušilo mou tehdejší kariéru. Po tomto zákroku jsem byl hodně doma a měl tak čas přehodnotit svůj dosavadní život. V tu chvíli mě znovu napadlo zkusit IT a řekl jsem si, buď teď anebo nikdy!

Proč ses rozhodl pro rekvalifikaci?

Nejprve jsem přemýšlel nad vysokou školou, nicméně brzy jsem to přehodnotil, studium je totiž na dlouho. Byl jsem navíc zvyklý na nějaký životní standard a příjem, což by bylo velmi těžké skloubit dohromady. Proto jsem hledal nějaký rekvalifikační kurz v češtině.

Co tě zaujalo na ITnetwork?

Kurz jsem si hledal na internetu podle doporučení, díky čemuž jsem našel právě ITnetwork. Kromě velmi slušných recenzí se mi líbilo i zpracování stránky a studijních materiálů, takže jsem neváhal.

Výběr jazyka neponechal náhodě

Proč sis si vybral zrovna JavaScript?

V odvětví IT mám spoustu kamarádů, mezi kterými jsem se před rekvalifikací poptal na to, co je teď nejvíce žádané a perspektivní. Hodně ohlasů mi tehdy přišlo právě na JavaScript s tím, že pak nebudu mít nouzi o dobře placenou a tvůrčí práci. Díval jsem se proto na pracovní nabídky poblíž mého bydliště a nalezl jsem převážně programátory v JavaScriptu. Tak jsem do toho šel a nyní určitě nelituju.

Jaké byly začátky kurzu?

Bylo to super, dokonce se mi to místy zdálo až moc lehké. 🙂 Vyloženě mě třeba bavilo, když jsme se ze začátku učili HTML a CSS, člověk totiž hned viděl výsledky své práce. Občas jsem měl trochu strach z prezenčních školení v Praze, ale nakonec to bylo taky fajn.

Blog ITnetwork.cz

Jaký dojem jsi měl ze samotného JavaScriptu?

S ním už to bylo těžší. Základy byly ještě v pohodě, ale v objektově orientovaném programování jsem pak začal hodně plavat. Dokonce jsem si v jednu chvíli říkal, že kurz asi nezvládnu dokončit. Nicméně kolegové z ITnetwork mi tehdy vyšli hodně vstříc a posunuli mi termíny různých školení i zkoušky, abych měl čas se vše postupně doučit. A v závěru to zas tak těžké nebylo, jen jsem prostě potřeboval více času.

Kolegové z ITnetwork mi vyšli hodně vstříc a posunuli mi termíny různých školení i zkoušky, abych měl čas se vše postupně doučit.

Co se ti na kurzu nejvíce líbilo?

Přístup vašich kolegů, byli moc hodní. Když člověk potřeboval poradit, tak si na něj vždycky našli čas. ITnetwork má navíc skvěle zpracované podklady na internetu, které doteď občas využívám. V naprosté většině případů tam najdu to, co potřebuji.

Zajímá tě svět technologií a chtěl by ses naučit programovat? Přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů. Kromě bezkonkurenčního platu na tebe čeká také home office, flexibilita a mnoho dalších benefitů. Nakopni svou kariéru ještě dnes:

Ještě před dokončením kurzu získal vysněnou práci

Pracoval jsi během kurzu?

Ano, ale až ke konci. Když už jsem se cítil v jazyku a ve svých vědomostech jistější, ozval jsem se kamarádům z jedné IT firmy v Letohradu, kteří zrovna hledali nového programátora. Chtěli si mě nejprve proklepnout, tak jsem dostal test. Překvapilo mě, jak dobrý pocit jsem z něj měl a kolik jsem toho věděl.

Nakonec mě přijali a já jsem tedy do firmy ihned nastoupil. Bylo to trochu komplikované, protože jsem se zrovna učil na závěrečnou zkoušku, kterou jsem si musel odložit. Vše jsem ale v pohodě zvládl.

Kde pracuješ?

Ve firmě Coalsoft, která se specializuje na poradenství v oblasti cloudových SAP technologií, vývoj SAPUI5 aplikací a implementace integrací v rámci SAP Integration Suite. Ačkoli je to malá firma může se opřít o silné reference nejen nadnárodních firem. V kolektivu máme skvělé lidi, kteří mají svou práci rádi, dělají ji naplno a trávíme spolu volný čas i mimo pracovní aktivity.

Čemu se v práci věnuješ ty?

Jako SAPUI5 developer je mou hlavní rolí vytvářet a upravovat uživatelská rozhraní pro SAP aplikace. To může zahrnovat vytváření nových obrazovek, formulářů, dialogů, tabulek a dalších prvků UI. Mojí prací je také zajistit, aby UI bylo kompatibilní s různými zařízeními, jako jsou počítače, tablety nebo mobilní telefony. Dostanu se tedy do praxe přesně s tím, co jsem se učil, i když ve velmi odlišném měřítku. Zatímco dřív jsem pracoval s kódy o 200 řádcích, nyní jich je 3500! Vyznat se v tom je někdy docela těžké, ale baví mě to a každý den se učím něco nového.

Když jsme končili kurz, říkali nám, že se staneme programátory až tak po třech, čtyřech letech praxe. Nyní už chápu proč. 🙂 Jsem ale velmi spokojený a chci v IT i v Coalsoftu zůstat. Na rozdíl od korporátu si zde totiž člověk nepřipadá pouze jako číslo, ale jako skutečně platný člen týmu.

Máš nějaký svůj programátorský sen?

Zatím asi nemám. Chtěl bych si ten jazyk nejdřív pořádně osvojit, abych pak mohl časem pracovat bez problémů na home office. Můj sen je totiž hodně cestovat, třeba po Americe nebo jižní Asii a při tom zároveň programovat.

Doporučil bys ITnetwork ostatním?

Rozhodně ano, už jsem vás i pár lidem doporučil a dva bývalé kolegy ze Škodovky jsem dokonce inspiroval k rekvalifikaci. Já jsem s kurzem naprosto spokojený, dalo mi to přesně to, co jsem potřeboval k získání práce.

Já jsem s kurzem naprosto spokojený, dalo mi to přesně to, co jsem potřeboval k získání práce.

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 19.5.2023 9:13
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity