Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Hry, na které stojí za to si vzpomenout. Znáš je všechny?

Pamatuješ si, jaké byly první počítačové hry, se kterými ses setkal? Měl jsi raději střílečky, nebo spíše něco klidnějšího? A je hraní počítačových her tvým koníčkem dodnes? Užij si trochu nostalgie a inspiruj se naším seznamem starých, ale přesto skvělých her, které si můžeš zahrát třeba právě nyní, během dnů vánočního volna.

Blog ITnetwork.cz

Na světě je skoro 1,8 miliardy počítačových hráčů

Podle výzkumu z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity hraje počítačové hry alespoň jedenkrát měsíčně 22 % dospělých Čechů. Několikrát týdně se pak této aktivitě věnuje okolo 15 % lidí. Podle statistického webu Statista je potom na celém světě téměř 1,8 miliardy gamerů, přičemž toto číslo se neustále zvyšuje.

Hraní počítačových her je tedy dnes nepochybně jedna z nejoblíbenějších volnočasových aktivit. Možná tě ale překvapí, jak dlouhou historii mají. Jejich počátky sahají až do období po druhé světové válce. Přelomovou hrou byla Tennis for Two z roku 1958, kterou vytvořil americký fyzik William Higinbotham. Významný byl také vesmírný bojový simulátor Spacewar! z roku 1962, který byl i první hrou pro více hráčů.

V 70. letech vznikaly i další žánry, jako třeba oblíbené střílečky, hry na hrdiny a simulátory, v 90. letech se pak přidaly hry budovatelské. Herní boom se mimo jiné projevil také v nárůstu počtu her po celém světě.

Opraš staré hry

Pokud si chceš užít trochu nostalgie, inspiruj se naším seznamem a vyber si některou z těchto skvělých starých her. Ty nejstarší kousky lze, vzhledem k jejich stáří, najít ke stažení zadarmo na různých abandonware stránkách. Licence k pozdějším titulům si můžeš zakoupit v nejrůznějších e-shopech, například: Alza, CZC, MS Store, Origin, Steam, T.S.Bohemia, Uplay,.. nebo si je jednoduše zahraj online.

Pro spuštění těchto starých her je potřeba si stáhnout takzvaný DOSbox. Výhodou je, že je pohotový, snadno použitelný a extrémně lehce ovladatelný. Ke spuštění programu stačí myší přetahnout jeho exe soubor na ikonu DOSboxu.

Prince of Persia

Adventuru Princ z Persie vytvořil v roce 1989 Jordan Mechner. Hlavním hrdinou je princ, který se snaží ve středověké Persii osvobodit uvězněnou princeznu. Princ měl na tehdejší dobu velmi kvalitní animaci, kdy autor nechal svého bratra skákat na parkovišti a pak použil jako jeden z prvních metodu překreslení fází pohybu z videa.

O pár let později vyšel druhý a třetí díl. Celou franšízu v roce 2001 koupil Ubisoft, který vytvořil hru Prince of Persia: The Sands of Time a čtyři další pokračování.

Blog ITnetwork.cz

Caesar

Stát se městským architektem v antické Římské říši můžeš v oblíbené strategické hře Caesar od Sierra On-Line. Její první verze vznikla už v roce 1992 a od té doby vyšly ještě další tři pokračování. Dodnes má Caesar mnoho příznivců. Pokud by sis tedy v jakékoliv fázi hry nevěděl rady, stačí se podívat do obsáhlých fór na internetu.

Na obrázku se můžeš podívat, jak vypadá třetí díl této skvělé strategie.

Blog ITnetwork.cz

Doom

Hlavní hrdina této klasické sci-fi střílečky je vesmírný voják, který pomocí různých zbraní bojuje proti silám pekla a démonům. Hra byla vydána společností id Software v roce 1993 a její grafika na tehdejší dobu naprosto šokovala. To potvrzuje i fakt, že ji mělo nainstalovanou na počítači více uživatelů, než tehdejší Windows 95. Kvůli oblíbenosti mezi hráči vzniklo ještě několik dalších pokračování, přičemž posledním z nich byl v roce 2020 Doom Eternal.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

The Neverhood

Tuto náročnější adventuru vytvořil v roce 1996 Doug TenNapel. Fanoušky si získala nejen kvůli zajímavému příběhu, ale především netradičnímu grafickému zobrazení světa z plastelíny.

Pokračování hry vyšlo také na PlayStation. Hra navíc inspirovala vznik hry Armikrog v roce 2015.

Blog ITnetwork.cz

Counter-Strike

Další oblíbená střílečka z roku 1999 od Valve Corporation je opět ve formátu first-person shooter a vznikla jako modifikace hry Half-Life. Pokud v ní hraješ za teroristu, je tvým hlavním cílem nechat vybouchnout bombu na předem určeném místě. Pokud ale hraješ za policistu, musíš se pokusit bombu najít a jakkoliv ji zneškodnit.

Blog ITnetwork.cz

Transport Tycoon

Klasická budovatelská hra, při které je hráč vedoucím dopravní společnosti. Jako takový může vytvářet dopravní infrastrukturu a přepravovat zboží či pasažéry. Zajímavostí je, že celá hra je napsaná jen v assembleru.

Hru vytvořil v roce 1994 Chris Sawyer a o rok později vznikl druhý díl Transport Tycoon Deluxe.

Blog ITnetwork.cz

Age of Empires

Hra Age of Empires z roku 1997 od Microsoft Game Studios byla velmi populární realtimovou strategií. Děj v ní vycházel z historických událostí v období od doby kamenné až do doby železné. Pokračování hry bylo potom situováno ve středověku a třetí díl mezi lety 1500 a 1850. V roce 2021 pak po letech vyšel čtvrtý, dosud poslední díl.

Blog ITnetwork.cz

Disney's Aladdin

Pokud jsi fanoušek Prince z Persie, pak by ti určitě neměl uniknout ani Aladdin. Příběh této videohry z roku 1992 je inspirovaný samotnou pohádkou o Aladinovi a princezně Jasmíně.

Díky geniálnímu zpracování i grafice se jedná o jednu z nejprodávanějších her Sega Genesis.

Blog ITnetwork.cz

Worms

Taktická hra Andyho Davidsona z roku 1995 tě zavede na bitevní pole, kde mezi sebou válčí malé čety červů. Hra si během své existence získala mnoho příznivců, vzniklo také několik pokračování včetně mobilních aplikací.

Blog ITnetwork.cz

Wolfenstein

Další 3D střílečka v tomto seznamu je legendární Wolfenstein 3D z roku 1992, opět od společnosti id Software. Engine je opět na tehdejší dobu graficky revoluční a zároveň dokázal plynule běžet i na počítačích 386. Děj hry je situovaný do období druhé světové války. Hlavní hrdina je válečný zajatec, který musí uniknout z nacistické pevnosti.

Hra má mnoho dalších moderních pokračování, přičemž téma nacistů a druhé světové války se prolíná všemi. V jednom dokonce nacisté vyhrají válku a ovládnou svět.

Blog ITnetwork.cz

Donkey Kong

Hra, ve které se poprvé objeví oblíbená postava Maria. Ten se snaží pomocí skákání po plošinách a lezení po žebřících vystoupat na vrchol staveniště, aby tam zachránil Pauline před obří gorilou Donkey Kongem.

Tvůrcem hry z roku 1981 je společnost Nintendo, a Mario se následně stal jedním z předních symbolů firmy.

Blog ITnetwork.cz

Polda

Poslední položkou v našem seznamu je česká hra Polda z roku 1998 od firmy SleepTeam. V ní se hráč dostane do role zvídavého policisty Pankráce, který vyšetřuje nejrůznější zločiny. Pro hru je typický neotřelý dabing Luďka Soboty i netradiční grafika.

Hra byla svého času v Česku velmi oblíbená a vzniklo proto později ještě šest dalších dílů.

Blog ITnetwork.cz

Vytvoř si hru sám

Chtěl by sis raději naprogramovat svou vlastní hru a ověřit si tak získané znalosti? Inspiruj se naším dalším článkem s tipy na jednoduché projekty, které zvládne i začínající programátor.

Vytvoř si třeba vlastní pong nebo klasickou šibenici a užij si plno zábavy.

Blog ITnetwork.cz

Pokud zatím programovat neumíš, nevadí. Můžeš se to naučit. Přihlas se do našeho akreditovaného kurzu a získej práci jako junior programátor se skvělým platem, flexibilními podmínkami i home officem. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 28.12.2022 8:38
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity