IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jak si vybrat novou profesi

Mnoho lidí si přeje skoncovat s dosavadní kariérou a vydat se jinou cestou za lepším životem. Jenže jak? Pokud nemají dostatek informací, jak mohou udělat rozumné rozhodnutí? Jakým způsobem se ujistíme, že je námi vybraná profese ta správná?

Tento článek přímo navazuje na předchozí s názvem: 3 způsoby, jak změnit kariéru. Zde jsme si popisovali, jaké jsou hlavní způsoby získání nové kvalifikace a potřebných znalostí.

Odkud začít?

Existuje několik možností. Některé jsou vhodné pro ještě stále zaměstnané osoby, které se nechtějí do ničeho vrhat bez rozmyslu po hlavě. A některé jsou vhodné pro ty, co už jsou nakročeni vstříc nové životní dráze.

Blog ITnetwork.cz

Nehledej zkratky (nevedou tam, kam bys chtěl)

Je potřeba se s tím smířit, ještě než se do toho člověk pustí a začne si dělat různé seznamy. Připrav se na maraton.

Pokud tě baví programování a chceš se jím i živit, je třeba si sednout k počítači a do "zblbnutí" psát pořád další a další kódy. Jak e-learning, tak samotné prezenční kurzy ITnetworku nabízejí nespočet praktických příkladů a cvičení, kde se setkáš se skutečným programováním a psaním kódů. I kdyby to měla být hra, program komunikující mezi různými zařízeními nebo aplikace rozsvěcující světlo. Je to jedno. Získáš v programování cvik a naučíš se možná další praktické věci (=zkušenosti), které by ses z knížek nedozvěděl.

Blog ITnetwork.cz

Urči své silné stránky

Sám sebe znáš lépe než kdokoli jiný. Požádat o radu přátele a rodinu je sice někdy užitečné, ale ne směrodatné. Málokdo se kvůli tobě hluboce zamyslí a investuje tak do tebe svůj drahocenný čas.

Důležité je zamyslet se sám nad svým současným zaměstnáním i nad dalšími rolemi, které jsi už v životě zastával. Můžeš si udělat seznam v němž uvedeš, co se ti na tvé současné pozici líbí a nelíbí - tedy co nechceš dělat a co naopak ano.

Blog ITnetwork.cz

Jsi naprosto ztracený a nevíš jakou profesi vybrat?

Zkus se podívat na tento seznam IT profesí. U každé najdeš krátký popis její náplně a seznam kurzů, co je nutné si projít.

Udělej si dobrý výzkum

To platí asi u všeho. Základem je vždy mít přehled a dostatek informací, než se rozhoupeš k nějakému rozhodnutí. Natož tak zásadnímu jako je změna kariéry. Informace, které by každého takového odvážlivce měly zajímat, jsou údaje o:

  • zaměstnanosti v dané sféře (stačí se podívat na IT nabídky zaměstnání na pracovních portálech - velké množství nabídek značí velký nedostatek pracovníků)
  • mzdách (ČSÚ uvádí průměrnou mzdu pro vývojáře v roce 2020 = 73 718 Kč)
  • kariérním postupu (bude se především jednat o dosažení znalostí junior programátora a následnou kariérní cestu na senior programátora)
  • zkušenosti pracovníků v daném oboru (jaká je každodenní náplň, ...) - můžete si přečíst zkušenosti našich absolventů v rozhovorech na našem blogu
Blog ITnetwork.cz

Zeptej se ajťáka

Přečti si příběhy našich absolventů, jak se jim daří v nové profesi. Můžeš se také zeptat ajťáků ve svém okolí na jejich názor a zkušenosti v oboru.

Zkus workshop zdarma

Je další možnost, jak se dozvědět více informací. Workshopy jsou vedeny lektorem, který předává zájemcům své zkušenosti. Jedná se o přednášky s určitým programem a následným praktickým cvičením. Věnují se poměrně specializovaným oblastem.

Blog ITnetwork.cz

Náš Workshop ti ukáže, jak začít programovat. Nepotřebuješ žádné předchozí zkušenosti a během 1 hodiny si vyzkoušíš, jaké to je programovat. Účast je zdarma a přihlásit se může každý. Zajímá tě C#, Java, PHP.

Získej patřičné vzdělání

Vše o tom, jak a kde se vše potřebné naučit, možná zjistíš v článku 3 způsoby, jak změnit kariéru.

Ukaž svoje zkušenosti

Vyšperkuj svůj životopis. Opravdu se pokus vyzdvihnout všechny své přednosti a své zkušenosti. Všechno se počítá. ALE! Nikdy nelži. Nemá to smysl, pokud nejsi génius a přes noc si dokážeš osvojit různé vlastnosti. Nakonec se to vždy provalí.

Jakmile najdeš pozici, o kterou by jsi se chtěl ucházet, věnuj čas vypracování přesvědčivé žádosti. V motivačním dopise bys měl zdůraznit své přenositelné dovednosti.

Blog ITnetwork.cz
  • sepiš si všechny certifikáty, které jsi získal (Především, pokud je to první práce, o kterou se v tomto oboru ucházíš.)
  • Přilož nějaký svůj projekt jako přímou ukázku svého umu (hra, aplikace nebo program do domácnosti)

Důvěřuj instinktům

Věř svému vnitřnímu pocitu a řiď se instinktem. Pokud se ti něco nezdá správné, je to pravděpodobně proto, že to správné není. Dej si čas, abys na to přišel. Odpovědi k tobě přijdou samy, pokud k nim budeš otevřený. Vnitřní intuice často nasměruje tvou kariéru směrem, který skutečně ctí to, kým jsi, i když to odporuje logice.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 26.10.2021 10:02
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity