IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Jaké programovací jazyky pojedou v roce 2022?

Má vůbec cenu investovat energii do studia IT? Logická otázka před zásadním životním krokem. Odpověď na ní není nijak složitá. Díky technologiím je dnes internet a IT svět tím, čím je. Tedy středobodem moderní lidské společnosti. Podle studie Amerického statistického úřadu se bude poptávka po programátorech zvyšovat do roku 2028 až o 21 %. Současně s tím se i více lidí vydává na dráhu ajťáka.

Jenže které z těch stovek technologií jsou ty, které mě vystřelí na vrchol? Co je žádané? Která technologie je nejvíce vyhledávaná v roce 2022? Která je perspektivní?

Blog ITnetwork.cz

Nejvýznamnější technologie pro rok 2022

Počet programovacích jazyků je opravdu velký a stále se zvyšuje. Proto mají začátečníci takový problém se rozhodnout. A ani lehce pokročilí na tom mnohdy nejsou o moc lépe, když se rozmýšlejí, jak si rozšířit své portfolio schopností.

Pojďme si vyjmenovat několik nejdůležitějších technologií, které budou utvářet letošní rok.

Zde jsou tabulky různých indexů oblíbenosti, ke kterým se budeme odkazovat.

TIOBE index

TIOBE index je založen na počtu výsledků ve vyhledávačích:

Blog ITnetwork.cz

PYPL index

PYPL index je založen na četnosti vyhledávání:

Blog ITnetwork.cz

Stack Overflow dotazník

Stack Overflow dotazník je založen na dotazníku mezi programátory:

Blog ITnetwork.cz

1. Python

Na vrcholu seznamu je Python. Jedná se o objektově orientovaný, flexibilní, univerzální programovací jazyk, který před 30 lety vytvořil Guido van Rossum. Tato technologie se využívá při vývoji aplikací, jako jsou: Instagram, Pinterest, Disqus, Uber, Reddit, Dropbox, Spotify, Google Search, YouTube a mnoho dalších. Proto jsou Pythonisti velmi vyhledávaní personálními agenturami IT. Jeho popularitu podtrhuje fakt, že Python byl v roce 2021 nejlepším programovacím jazykem v TIOBE a PYPL indexech. Dá se tedy předpokládat, že tato tendence bude pokračovat.

Blog ITnetwork.cz

Mimo jiné je zatím jedním z nejpoužívanějších jazyků pro Data science a Machine learning. Právě díky své jednoduchosti může pomoci vytvářet komplexní struktury a skvěle pracuje s daty.

Nabízí tolik různých možností. Umožňuje ti vytvářet formulářové aplikace, software AI, hry, webové stránky a mnoho dalšího. A je oblíbený i u začátečníků.

Blog ITnetwork.cz

2. JavaScript

Na druhém místě je JavaScript. Podle dotazníku Stack Overflow je nejoblíbenějším a třetím nejžádanějším programovacím jazykem v roce 2021. Zařadil se také na první příčku nejžádanějších technologií ze strany náborových manažerů v roce 2020.

Blog ITnetwork.cz

Stejně jako Python má silnou komunitu a mnoho běžně dostupných knihoven a frameworků, které usnadňují práci s jazykem. JavaScript nemá zatím větší konkurenci, pokud potřebuješ vytvořit front-end pro svůj web, aplikaci nebo software. Je to jedna z nejlepších platforem v případě programování dynamických prvků na webu.

3. Java

Není to dávno, kdy Java vévodila všem seznamům a žebříčkům o nejžádanější a nejoblíbenější a nejlépe placenou (bůh ví, co ještě) technologií. V letech 2005 a 2015 byla neporazitelná. Obliba tohoto známého jazyka však rok od roku klesá.

Java je ovšem stabilní jazyk, na který sází mnoho velkých korporací. Používají jej společnosti jako NASA, Netflix, Spotify, LinkedIn, Uber, Amazon a mnoho dalších.

Blog ITnetwork.cz

Java se nyní používá v mobilních aplikacích pro Android, vývoji webu a dokonce i v Big Data. Takže její poptávka bude stále vysoká. Dnes je to stále 5. nejoblíbenější technologie podle Stack Overflow.

4. C / C++

C je jeden z nejstarších programovacích jazyků, od kterého jsou odvozeny další jazyky jako JavaScript nebo C#. C++ můžeš považovat za rozšířenou verzi C.

Oba jazyky mají vysoký výkon, takže se běžně používají k vytváření různých aplikací. Jsou to univerzální jazyky, což znamená, že je lze zkompilovat pro mnoho systémů. Programátoři, kteří se je naučí (a že to není nejjednodušší) je milují, protože jsou velmi rychlé a efektivní. Nejsou ovšem pro každého.

Blog ITnetwork.cz

V současné době je C druhým nejoblíbenějším jazykem podle indexu TIOBE.

5. C# .NET

C# je vysokoúrovňový, objektově orientovaný, univerzální programovací jazyk, který vznikl jako odpověď společnosti Microsoft na Javu.

Blog ITnetwork.cz

C# je technologie vyvinutá pro psaní aplikací pro systémy Windows. Od té doby, co se framework .NET dostal do systémů Linux, Mac a Android/iOS díky Xamarinu, je možné vytvářet nativní software v tomto jazyce pro prakticky jakoukoli platformu. Tuto technologii můžete použít k vytváření aplikací pro Windows, videoher, softwaru proti hackerům, mobilních aplikací, VR a mnoha dalších. Používají ho globální giganti jako Microsoft, Stack Overflow, Slack a Pinterest. V současné době je na 5. místě v žebříčku TIOBE.

Kariéra v IT čeká!

Není čas otálet. Naučit se programovat a získat v IT zkušenosti můžeš začít už dnes. Staň se součástí nejrychleji se rozvíjejícího oboru. Rekvalifikuj se už za 4 měsíce v jedné ze 6 technologií a získej osvědčení zaštítěné MŠMT. A nemusíš platit ani korunu. Pomůžeme ti se vstupem do IT.

Blog ITnetwork.cz

6. Kotlin

Kotlin je stručný a snadno se čte a udržuje. Má bezpečný a inteligentní kompilátor a může běžet na různých systémech. Když v roce 2019 Google oznámil, že Kotlin je nyní jeho preferovaným jazykem pro aplikace pro Android, zájem o tento programovací jazyk znatelně vzrostl. Je totiž kompatibilní s Java knihovnami a frameworky. Takže mají programátoři úžasnou podporu. Stojí za to vědět, že aplikace Google jsou založeny na Kotlinu. Pokud se zajímáš o vývoj aplikací pro Android a chceš pracovat v této oblasti, pak může být učení Kotlinu v roce 2022 tou správnou volbou.

Blog ITnetwork.cz

Přestože má menší komunitu softwarových vývojářů než Java, je mnohem oblíbenější (téměř 62 % programátorů uvedlo, že tento jazyk miluje) a lépe placený.

7. Swift

Swift je programovací jazyk vytvořený v roce 2014 společností Apple. Nahradil Objective-C, který společnost dříve používala. Programuje se v něm hlavně na zařízeních se systémem macOS a iOS. Jeho syntaxe je podobná Javě a C# a umožňuje psát aplikace pro hodinky, tablety, počítače, chytré telefony, televizory a servery.

Blog ITnetwork.cz

Apple je stále jednou z předních značek a díky tomu bude Swift i letos velkým hráčem. Podle TIOBE je obliba Swift opět na vzestupu a v důsledku toho jde o technologii, kterou stojí za to v roce 2022 znát.

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 23.2.2022 17:37
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity