IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Koníček a práce v jednom, tvrdí šéfredaktor Karel

Karla vždy fascinovalo IT, už od malička se proto učil programovat a rád pracoval na vlastních projektech. Ve své kariéře si však zvolil úplně jiný směr a dlouhé roky pak pracoval v médiích. Svého programátorského snu se však tento hrdý Prostějovan vzdát nechtěl, a proto před 7 měsíci nastoupil k nám do ITnetwork coby šéfredaktor. Na této práci ho baví, že může konečně skloubit svůj koníček s dosavadní praxí v redakcích.

Jak vypadá Karlův běžný pracovní den? A co ho na práci šéfredaktora baví? V druhé části článku se pak ještě zeptáme na pár otázek Karlova nadřízeného Daniela. Co je podle něj nejdůležitější vlastností nového uchazeče o práci v redakci ITnetwork?

Blog ITnetwork.cz

Karel 15 let pracoval v médiích

Máš k IT blízko?

Kolem počítačů se točím od deseti let, kdy jsem se začal učit Basic a Pascal. Tehdy to bylo na počítači 286 s ohromujícím taktem 16 Mhz, 2 MB RAM a diskem s nezaplnitelnou kapacitou 20 MB 😀 Internet neexistoval, takže veškeré učení probíhalo z knih a metodou pokus omyl.

Jaká byla tvá cesta k programování?

Dlouhá a přerušovaná. Bavila mě spousta věcí, pohrával jsem si s myšlenkou zůstat v armádě, byly i nějaké náznaky možností vycestovat za prací do USA. Nakonec jsem zakotvil na patnáct let v médiích, kde jsem ten svět nakonec docela procestoval. Později v roli šéfeditora a šéfredaktora už tolik ne, ale získal jsem hodně zkušeností týkajících se jak psané tvorby, tak práce s lidmi.

Programování tedy bylo dlouhou dobu pouze zálibou. Když jsem třeba potřeboval diář pro určité specifické úkoly a žádný hotový nebyl, tak jsem si jej napsal. Nebo aplikaci na správu sportovních turnajů.

Co tě zaujalo na pozici šéfredaktora v ITnetwork?

Právě ta ideální kombinace mezi programováním a prací editora. Tím vlastně došlo ke spojení celoživotní záliby s celou mou dosavadní praxí. Za dobu práce v médiích jsem zeditoval tisíce stran textu a současně jako koníček jsem vytvořil několik zajímavých aplikací pro svou potřebu a potřeby okolí. Možnost tyto dva světy spojit byla velmi lákavá.

[Zaujala mě] právě ta ideální kombinace mezi programováním a prací editora. Tím vlastně došlo ke spojení celoživotní záliby s celou mou dosavadní praxí.

A jak probíhalo přijímací řízení?

Velmi vstřícným způsobem. Oslovil jsem redakci, prošel dvěma online pohovory, a vše bylo v naprosto neformálním duchu, bez stresu. Popovídali jsme si o mých dosavadních zkušenostech a motivaci. Zpracoval jsem pak ukázkový článek, napsal jednoduchou aplikaci v C# a bylo hotovo.

V ITnetwork skloubil programování s redakční prací

Jak dlouho už v ITnetwork pracuješ?

V ITnetwork jsem teď sedmým měsícem. Věnuju se autorům, kteří pro nás píší lekce v jednotlivých kurzech. Snažím se jim pomáhat, pokud narazí na problém, kterému nerozumí. Jejich lekce potom edituju a dávám jim jednotný charakter, vzhled a formát obsahu. Pak je publikuju. Věnuju se hlavně Pythonu v mnoha různých podobách, od základů, přes databáze a data mining až po neuronové sítě, JavaScript, Bash a programování IoT pomocí Arduina a ESP32.

Jaký je tvůj běžný pracovní den?

Úplně standardní. Ráno vstanu, dám si kafe, vyřídím poštu a pustím se do editací. Poměrně často se stává, že v rámci lekce musím po autorovi velmi detailně zkontrolovat a upravit zdrojové kódy. Musí samozřejmě fungovat, to je jasný a základní předpoklad, ale současně také musí mít určitou úroveň. Tedy správně aplikované principy OOP, DRY, KISS, SOLID atd. Často to obnáší určitý podíl studia a ověřování věcí, které jsou pro mě nové.

Co se ti na tvé práci líbí?

Každý den se zabývám prací na novém kusu kódu, který musím analyzovat, ověřit, že jde o optimální řešení problému, případně jej i nahradit správnějším. K tomu se přidává práce s psaným textem, prostě ideální kombinace. Nově teď máme příležitost věnovat určitý čas programování vlastního projektu, což mě hodně oslovilo a hned jsem na něm začal pracovat.

Můžeš nám představit svůj tým kolegů z redakce a popsat, jak spolu komunikujete?

Náš tým je aktuálně šestičlenný, máme rozdělené technologie a potkáváme se minimálně jednou týdně na online standupu. Je to pohodová parta s dost různými koníčky a zájmy, takže o legraci i zajímavé diskuze není nouze. Stejně tak zpětnou vazbu na své publikované články mám každý týden na pravidelném meetingu.

Máme také pravidelná setkání jednou za čtrnáct dní, kdy hodnotíme editace a probíráme sporné či nejasné body, abychom udrželi jednotnou linii.

Co musí umět uchazeč na tvou pozici?

Rozumět češtině. Zní to banálně, ale opravdu velký podíl editací spočívá v “překladu” toho, co redaktor napsal, do použitelné češtiny. Od banalit jako je správný slovosled, rozlišování díky/kvůli, opakování “vycpávkových” slov až po nadužívání ukazovacích zájmen. A dalo by se pokračovat. Potom je naprosto nutné mít přehled alespoň v jednom či dvou programovacích jazycích. Chápat OOP je naprostý základ, stejně jako alespoň povrchní přehled v databázích.

Chceš práci, která tě bude bavit, rozvíjet a naplňovat? Zvládáš dodržovat termíny a jsi týmový hráč? Vyber si pozici s home-office v týmu ITnetwork a vyplň formulář. Třeba hledáme právě tebe!

Doporučil bys ITnetwork dalším zájemcům o práci? A proč?

Určitě. Člověk je svým pánem, pracuje na tom, co ho baví, učí se nové věci. Já se za těch sedm měsíců naučil víc nového, než za posledních sedm let. Pravda, dřív jsem se věnoval programování jen jako koníčku, ale i tak. Takže pokud kdokoliv dokáže skloubit zájem o programování s nějakým tím základním citem pro svůj vlastní rodný jazyk 🙂, tak tu najde ideální uplatnění.

Člověk je svým pánem, pracuje na tom, co ho baví, učí se nové věci. Já se za těch sedm měsíců naučil víc nového, než za posledních sedm let.

Chci vytvořit příjemné pracovní prostředí, říká manažer redakce Daniel

Chod celé redakce má pod palcem Daniel. Proto jsme se ho zeptali, jaké dovednosti by měl zvládnout každý redaktor, i na co se mohou noví kolegové těšit.

Blog ITnetwork.cz

Co přesně máš v ITnetwork na starost?

V ITnetwork působím jako manažer redakce a jedním z mých hlavních úkolů je plánování obsahu pro naši redakci. To zahrnuje zejména sledování trendů, prozkoumávání nových technologií a přípravu nových kurzů. Rovněž zajišťuji, že veškerý obsah, který redakce produkuje, je aktuální a splňuje naše vysoké standardy na kvalitu. V neposlední řadě jsem zodpovědný za vedení a řízení redakčního týmu. Tedy za nábor nových členů týmu, poskytování pravidelné zpětné vazby a mentorství novým či současným členům týmu.

Co se ti na tvé práci nejvíc líbí?

Možnost neustálého vzdělávání a rozvoje v oboru. Každý měsíc se setkávám s novými výzvami a příležitostmi k inovacím. Pracuji s týmem talentovaných lidí a společně tak tvoříme obsah, který má skutečný dopad na naše studenty. Dále oceňuji možnost práce z domova a flexibilní pracovní dobu, která mi umožňuje lépe vyvážit pracovní a osobní život.

Co očekáváš od nového zaměstnance?

Hledáme někoho, kdo má odborné znalosti a dovednosti v oboru informačních technologií a alespoň částečný přehled o nejnovějších trendech v této oblasti. Přestože je odborná znalost klíčová, je rovněž důležité, aby člen týmu dokázal porozumět textu. Velmi často je důležité do textů našich redaktorů doplnit informace či jednotlivé části přeformulovat tak, aby dané téma pochopil každý z našich studentů.

Vzhledem k flexibilní pracovní době a možnosti práce z domova je vhodné mít dobré organizační schopnosti tak, aby byly dodržovány termíny jednotlivých projektů. Nový člen by měl být v neposlední řadě komunikativní, pečlivý a trpělivý.

Jaký jsi manažer?

Snažím se být především vstřícný, otevřený a přístupný pro všechny členy mého týmu. Jsem přesvědčen, že tímto jednáním vytvářím příjemné a podporující pracovní prostředí, které je jedním z klíčů produkce nejlepších výsledků. Mám rád výzvy a hledání inovativních řešení, které nás posunou vpřed. Vždy jsem ochoten naslouchat návrhům a potřebám svých kolegů.

Doporučil bys ITnetwork ostatním?

Rozhodně. Naleznete zde příjemné pracovní prostředí, skvělý tým a vedení firmy, které je velmi vstřícné a podporuje nás v profesním rozvoji.

Naleznete zde příjemné pracovní prostředí, skvělý tým a vedení firmy, které je velmi vstřícné a podporuje nás v profesním rozvoji.

Toužíš po změně a nové kariérní cestě? Chceš se rozvíjet a jsi týmový hráč? Pojď také pracovat k nám do ITnetwork! Čeká na tebe home office, flexibilní pracovní doba i mnoho dalších benefitů. Tak na co ještě váháš?

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 22.5.2023 16:42
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity