IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Nahradí Kotlin Javu? V čem psát aplikace pro Android?

Spousta úžasných společností, jako je Pinterest, Netflix, Lyft a Capital One, používá v současnosti pro svůj vývoj (mimo jiné) Kotlin. A od chvíle, kdy společnost Google oznámila oficiální podporu jazyka Kotlin pro vývoj v systému Android, došlo k obrovskému nárůstu zájmu o tento jazyk.

Proč by se ale vývojáři měli učit jazyk Kotlin? V tomto článku se podíváme na výhody, které přináší a vysvětlíme si, proč byste měli vážně uvažovat o jeho zařazení do svého repertoáru dovedností.

Zkušenosti s Kotlinem jsou žádané

Začalo to v roce 2017 zprávou Realm Report (provádí průzkum mezi globálními mobilními vývojáři ohledně jazyků, které používají), která prohlásila, že rok 2018 bude rokem Kotlinu. Studie zjistila, že 20 % aplikací vytvořených v jazyce Java před Google I/O 2017 bylo vytvořeno v jazyce Kotlin. Navíc tehdy Google oznámil, že oficiálně podporuje Kotlin pro Androidí vývoj. A svět se podle toho zařídil. Tento prudký nárůst popularity se odráží rostoucím hladu firem po vývojářích se znalostmi jazyka Kotlin.

Blog ITnetwork.cz

Společnost Google oznámila na konferenci Google I/O 2019 následující:

Kotlin nyní používá více než 50 % profesionálních vývojářů pro Android, na Stack Overflow je již dva roky po sobě jedním z nejoblíbenějších jazyků a na GitHubu patří k nejrychleji rostoucím jazykům co do počtu přispěvatelů.

Dnes oznamujeme další velký krok: Vývoj pro Android bude stále více probíhat v jazyce Kotlin. Mnoho nových rozhraní API a funkcí Jetpack bude nejprve nabízeno v jazyce Kotlin. Pokud začínáte nový projekt, měli byste ho napsat v jazyce Kotlin; kód napsaný v Kotlinu pro vás často znamená mnohem méně kódu - méně kódu k psaní, testování a údržbě.

Blog ITnetwork.cz

Utrhnou mi ruce na trhu práce?

V České republice najdeš klidně i přes 100 nabídek práce pro Kotlin. Od roku 2016 stoupá strmě vzhůru a rozhodně mu zatím nedochází dech. Na co se můžeš tedy těšit?

  • Nástupní platy se pohybují okolo 50 000 Kč měsíčně. Záleží, jaké máš zkušenosti a z jakého kraje pocházíš.
  • Postupně se ale můžeš dostat na 120 000 až 140 000 Kč měsíčně. To už se týká ostřílených pardů s bohatými zkušenostmi. (koukni na servery s pracovními nabídkami :-) )
Blog ITnetwork.cz

A nabídky ze světa jsou ještě zajímavější, jak uvádí server ziprecruiter.co.uk:

  • Průměrný plat Kotlin vývojáře je 11 381 USD (= 244 646 Kč) měsíčně.
  • Nejvyšší platy se pak pohybují v číslech 13 875 USD (= 298 257 Kč) měsíčně.

Proč to má cenu zmiňovat? Spousta těchto nabídek má zmíněno kouzelné slovo Remote, což znamená, že můžeš pracovat odkudkoliv na světě.

Kotlin pro více platforem

Společnost JetBrains nedávno vydala jazyk Kotlin Multiplatform 2020, což je další funkce, která mu pomáhá rozšířit se i mimo oblast vývoje aplikací pro Android. Kotlin Multiplatform umožňuje vývojářům používat jedinou kódovou základnu k vývoji aplikací pro iOS i Android. To je potenciální změna, která skutečně posune jazyk Kotlin mezi špičkové jazyky.

Blog ITnetwork.cz

Méně řádků, rychlejší vývoj

Kotlin, jak už bylo řečeno, vyžaduje méně řádků kódu k provedení stejných činností jako jiné programovací jazyky. Je to ze své podstaty stručný jazyk, takže dokáže vyřešit mnoho běžných vývojových problémů pomocí několika málo řádků kódu.

Blog ITnetwork.cz

Jak to Kotlin dělá? Přidává výkonné a stručné abstrakce, které neovlivňují čitelnost vytvářeného kódu. To znamená, že můžeš psát kód rychle a strávit méně času jeho kontrolou, což ti ponechává více času na vyvíjení dalších funkcí, které tví uživatelé požadují. Následující citace z článku na webu Techbeacon.com tuto výhodu vysvětluje opravdu dobře:

Vývojáři mají rádi čistý a stručný kód. Méně kódu zabere méně času na psaní, méně času na čtení a je méně náchylný k chybám... JetBrains (organizace, která vytvořila Kotlin) pochopila strasti, kterým vývojáři čelí při každodenní vývojářské práci, a s Kotlinem se je pokusila řešit.

Zlepšíš kvalitu aplikací aneb null-safety

Kotlin zlepšuje kvalitu tvých vydávaných aplikací díky "bezpečnostním" funkcím, které byly navrženy tak, aby snižovaly počet chyb a selhání systému. Má například silný typový systém založený na null-safety. To znamená, že ve výchozím nastavení nemohou být proměnné prázdné, takže můžeš zachytit více chyb v době kompilace před odesláním uživatelům. To je opravdu užitečné. Nulové reference byly jejich vynálezcem, Tonym Hoarem, slavně nazvány "omylem za miliardu dolarů". Důvodem je nespočet počítačových chyb a zhroucení systému, které způsobily od svého vzniku v roce 1965.

Blog ITnetwork.cz

Existuje mnoho zdrojů pro rozvoj vašich dovedností

Pokud umíš Javu, nebo jsi prošel alespoň její základy, Kotlin pro tebe bude hračka. K dispozici jsou skvělé zdroje pro rychlé osvojení základní syntaxe i pokročilejších témat. Koukni například na e-learning ITnetworku, kde najdeš nemálo pomůcek a cvičení. Mimo jiné samotná komunita vývojářů Kotlinu je skvělým zdrojem pro rozšíření tvých znalostí a rychle se rozrůstá. Zvláště aktivní je kanál Kotlin na Slacku, který je pravidelně doporučován novými vývojáři.

Blog ITnetwork.cz

Profesní a obchodní výhody učení se jazyku Kotlin jsou přesvědčivé. Zvyšuje produktivitu vývojářů, usnadňuje ladění (protože je třeba kontrolovat méně kódu) a zvyšuje tempo vývoje aplikací. Snadno se učí a lze jej používat v rámci stávajících aplikací díky jeho interoperabilitě s Javou. Tyto výhody pomáhají vysvětlit, proč je mezi vývojáři tak oblíbený.

Javovské knihovny k mání

Díky rozšiřujícím se funkcím může Kotlin hladce komunikovat s Javou. Používá Java knihovny a poskytuje způsob, jak přidat funkčnost do stávajících tříd (dokonce i do tříd jazyka Java), aniž bys je musel kompletně přepsat do Kotlinu. Kotlin je 100% interoperabilní s Javou, takže aplikace, které jsi již vytvořil, můžeš na Kotlin migrovat postupně. Nemusíš přestat používat Javu - můžeš používat obojí!

Blog ITnetwork.cz

Budoucnost mobilních zařízení?

Zda je Kotlin budoucností mobilního vývoje, se s jistotou nedozvíme. Prozatím by jsi si ho ale rozhodně měl vybrat jako jazyk do své sady nástrojů. Je nesmírně flexibilní, výkonný a snadno se učí! Navíc nevykazuje žádné známky toho, že by měl v dohledné době zpomalit, takže teď je ideální doba, kdy do vlaku Kotlinu naskočit.

Blog ITnetwork.cz

Nakonec: Jaký je rozdíl mezi Javou a Kotlinem?

  • Kotlin má flexibilnější syntaxi, ale jinak je Javě velmi podobný.
  • Kotlin má přímo vestavěné null safety proměnné, zatímco v Javě musíme používat speciální třídy.
  • Nemusíme psát gettery a settery, protože Kotlin nabízí datové třídy.
  • Kotlin místo statiky používá mechanismus podobný podtřídám.
  • Na vícevláknové aplikace Kotlin používá koroutiny, které jsou obecně lehčí než multi-threading v Javě.
  • Nové rozšiřující funkce zavedené Kotlinem umožňují snadno dávat funkčnost do tříd, aniž by je bylo nutné rozšiřovat.
  • Java stále kraluje v ohledu komunity, což usnadňuje učení a získávání pomoci.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 13.9.2021 19:15
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity