Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Online pohovor na obzoru? Zjisti, jak uspět

Pokrok a inovace se netýkají jen oblastí vědy a technologií, ale i tak běžných činností, jako jsou třeba pracovní pohovory. V poslední době jsou tedy stále populárnější online pohovory. Jejich oblíbenost narostla především v období pandemie Covidu, avšak pevné postavení si u zaměstnavatelů udržely dodnes.

Děsí tě představa online pohovorů? Zjisti, jak z tohoto strašáka udělat svou přednost. Stačí se totiž jen dobře připravit.

Blog ITnetwork.cz

Popularita online náborů roste

Ještě před pár lety byly online pracovní pohovory jen velmi výjimečnou záležitostí. Od začátku epidemie Covidu se však i nábory musely částečně přesunout do online světa. Podle výsledků průzkumu personální agentury Advantage Consulting z roku 2020 hledalo nové zaměstnance skrze online pohovory až 27 % firem, přičemž v průběhu pandemie číslo neustále rostlo.

V roce 2021 pak podle Forbes hledalo nováčky online přes 80 % zaměstnavatelů. Potenciální zaměstnanci se přitom tomuto trendu poměrně dobře přizpůsobili. Z dat výzkumu Hays z roku 2021 vyplývá, že tento způsob v Česku upřednostňovalo 61 % respondentů.

Trend online pohovorů nicméně se zmírněním Covidu neustal, právě naopak. Obě strany v nich totiž objevily mnohé výhody. A ty si nyní představíme:

  • Šetří čas i peníze - Cesta do kanceláře může být náročná nejen časově, ale také finančně. Online variantou tyto náklady odpadnou. Také pro všechny členy náborového týmu je snazší se zaráz sejít přes internet, než přijít v určený čas do kanceláře
  • Klidné domácí prostředí - Pro nového zaměstnance může být pobyt v kancelářském prostředí s neznámými lidmi velmi stresující. Online pohovor mu nabízí pohodlné domácí prostředí, díky němuž se může více uvolnit
  • Kratší trvání - Online pohovory většinou trvají kratší dobu a jsou svižnější

Chceš zaměstnání, ve kterém se pracovní nabídky jen pohrnou? Rekvalifikuj se do IT a najdi si práci, která má budoucnost. Kromě toho získáš pohádkový plat, flexibilitu a mnoho dalších benefitů:

Blog ITnetwork.cz

Jak se připravit na online pohovor?

Na průběh online pohovoru se budeš připravovat hodně podobně jako na jakýkoliv jiný nábor. Především si zjisti co nejvíce informací o firmě, do které se hlásíš. Nachystej si také seznam otázek, na které se budeš chtít zeptat. S dobře připraveným uchazečem se totiž vždy komunikuje lépe. Inspiruj se také našimi dalšími tipy pro pohovory z předchozího článku.

Online pohovor má však svá specifika, na která se nyní podíváme.

Nauč se ovládat danou platformu

Když si s tebou domluví zaměstnavatel online pohovor, tak ti většinou dopředu odešle i pozvánku pro připojení k hovoru. Z ní snadno poznáš, přes kterou platformu spolu budete mluvit. Využij této informace a zkus si přes daný web cvičně zavolat třeba se svými přáteli.

Díky tomu zjistíš, jak se vše ovládá a nebudeš se kvůli tomu potom muset stresovat. Určitě doporučujeme ověřit, zda správně funguje zvuk i kamera. Vyzkoušej si také sdílení obrazovek. To se může hodit obzvlášť v případě, že hodláš zaměstnavateli ukázat svou předchozí práci.

Zkontroluj wifi připojení

Aby hovor proběhl hladce, je potřeba stabilní internetové připojení. Víš, že máš doma s wifi problém? Připoj se raději k hovoru přes data, nebo se vydej někam, kde internet funguje správně.

Oblékni se

I na online pohovor je vhodné se správně obléknout. Na druhou stranu to nemusíš nijak přehánět, přeci jen kamera snímá pouze vrchní část těla. Vyber si tedy oblečení, které bude profesionální, ale zároveň se v něm budeš cítit pohodlně.

Nachystej si občerstvení

U běžného pohovoru ti většinou někdo nabídne vodu či kávu, při online setkání si ale musíš vše nachystat sám. Z pozvánky můžeš často zjistit, jak dlouho bude zhruba rozhovor trvat a podle toho se připravit.

Zařiď si vhodné a uklizené prostředí

Vzhledem k tomu, že kamera snímá nejen tvůj obličej, ale i okolí, je fajn najít si pěkný a uklizený koutek. Případně můžeš také využít funkce videohovoru rozmazat pozadí, čímž docílíš toho, že bude ostře vidět pouze tvůj obličej. Domluv se také, že tě v době pohovoru nikdo nebude vyrušovat. Pokud máš doma děti, požádej někoho blízkého o hlídání.

Připrav si své práce na ukázku

Jak už jsme nastínili výše, u online hovoru můžeš skrze sdílení obrazovek budoucímu zaměstnavateli předvést své předchozí projekty. Obzvlášť u IT pohovorů je velká výhoda, když máš nějaký praktický výstup. Připrav si tedy vybrané projekty dopředu, abys je potom nemusel dlouze hledat. Doporučujeme ale zvolit jen ty nejlepší.

Dej si časovou rezervu

K pohovoru se raději přihlas o pár minut dřív, než abys přišel pozdě. V případě nenadálých problémů budeš mít aspoň čas je ještě vyřešit.

Bohužel i přes to se může stát, že se něco pokazí a ty nebudeš schopný se k hovoru včas připojit. Měj tedy dopředu připravený kontakt na vedoucího, abys mu mohl dát vědět, co se stalo.

Blog ITnetwork.cz

Máš dlouhodobě problém s hledáním práce? Rád bys zkusil něco nového? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 24.1.2023 12:26
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity