IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Popularita Low-code roste. Může za to i nedostatek ajťáků

Zvyšující se nedostatek zkušených programátorů a vývojářů umocněný Covidovou érou se stal jednou z hlavních příčin rostoucího zájmu o takzvané low-code platformy. Podle společnosti IDC chybělo na celém světě v roce 2021 zhruba 1,4 milionů softwarových vývojářů pracujících na plný úvazek. Očekává se navíc, že v roce 2025 toto číslo vzroste až na 4 miliony. Low-code platformy umožňují lidem bez hlubších znalostí programování vytvářet své vlastní aplikace. Podle dat z výzkumu společnosti Gartner se dokonce očekává, že v roce 2025 bude až 70 % nových obchodních aplikací vyvinutých pomocí low-code nebo no-code technologií.

Proč je low-code tak oblíbený? A může nahradit zkušené vývojáře?

Blog ITnetwork.cz

Z laika programátorem pomocí low-code

Low-code je přístup k tvorbě softwaru aplikací vyžadující pouze lehké nebo někdy i žádné kódování. Nízkokódové vývojové platformy (v angličtině Low-code development platform, ve zkratce LCDP) využívají namísto složitých programovacích jazyků jednoduché a uživatelsky přívětivé grafické rozhraní s mnoha přínosnými nástroji, v němž se zvládnou pohybovat i lidé bez pokročilých znalostí v IT. Do jisté míry tak low-code nahrazuje potřebu vytvářet vlastní kód.

Velkou výhodou těchto aplikací je bezpochyby snížení počátečních nákladů na jejich nastavení, školení personálu či následnou údržbu softwaru. Vytvoření takové aplikace je navíc rychlé a jednoduché.

Nejedná se však o žádnou novinku, kořeny LCDP najdeme již mnohem dříve. Například v roce 1987 přišel Apple s vývojovou platformou HyperCard, která umožňovala programátorům vytvářet poměrně složité aplikace bez náročného kódování. Nicméně se samotným označením low-code přišla až společnost Forrester v roce 2014, kdy tento termín označoval vývojové platformy, které se zaměřovaly na jednoduchost vývoje a snadné použití.

Mezi nejznámější a nejoblíbenější low-code platformy patří třeba Quixy, Zoho Creator, ObjectGears, Microsoft PowerApps, Appian, Visual LANSA, Retool, m-Power, Mendix nebo OutSystems. Takto vypadá například platforma Mendix:

Blog ITnetwork.cz

Kromě low-code se často mluví také o no-code platformách. I ty umožňují vytváření softwaru aplikací prostřednictvím grafického uživatelského prostředí bez použití složitého programování. Oproti low-code je no-code ještě o něco snadnější na použití, takže ho opravdu zvládne ovládat i člověk bez programátorských zkušeností.

Odborníci se nicméně shodují, že je IT jeden z nejlépe placených oborů současnosti s obrovským uplatněním. Pokud se proto chceš naučit programovat, přihlas se do našeho akreditovaného rekvalifikačního kurzu a získej práci snů:

Zájem o Low-code neustále roste

Tržby low-code a no-code vývojových platforem podle dat společnosti Gartner v posledních čtyřech letech výrazně rostly, a to ze 3,5 miliard dolarů v roce 2019 na téměř 8 miliard dolarů v roce 2022. Tento trend se podle výzkumníků nezastaví ani v následujících letech. Jen letos by se měl růst tržeb navýšit o 25 %, tedy na zhruba 10 miliard dolarů.

Roste také hodnota celosvětového trhu s low-code vývojovými technologiemi. Podle prognóz společnosti Gartner se letos očekává nárůst až o téměř 20 % na necelých 27 miliard dolarů. Jak řekl Varsha Mehta, specialista na průzkum trhu ve společnosti Gartner:

Organizace se stále více obracejí na nízkokódové vývojové technologie, aby splnily zvyšující se požadavky na rychlost tvorby aplikací i dobře přizpůsobené a automatizované pracovní postupy.

Blog ITnetwork.cz

Příčinou je nedostatek vývojářů

Jeden z hlavních důvodů oblíbenosti low-code vývojových platforem je nedostatek IT odborníků. I v Česku panuje znatelný nedostatek vývojářů. Podle výzkumu společnosti Grafton u nás chybí okolo 20 až 30 tisíc IT specialistů. Nedostatek zaměstnanců se následně projevuje neschopností plnit zadanou práci včas. Více než 70 % IT manažerů se ve výzkumu pro společnost Salesforce svěřilo, že mají kvůli chybějícím vývojářům časové problémy, které je zdržují od práce na dalších projektech. Firmy se tak často musí obracet na brigádníky, kteří jim pomáhají překlenout období nedostatku zaměstnanců.

Jak už bylo řečeno výše, právě low-code a především potom no-code platformy dokáží automatizovat procesy, takže se "programátorem" může stát téměř kdokoliv. Gartner předpovídá, že do roku 2025 bude až 70 % nových obchodních aplikací vyvinutých pomocí low-code nebo no-code technologií. V roce 2020 to přitom bylo jen okolo 25 %.

Druhým nejčastějším důvodem k využívání nízkokódových nebo bezkódových platforem jsou podle výzkumu IDC potřeby související s dopady pandemie. Během Covidu byly totiž firmy i nejrůznější instituce nuceny se adaptovat na novou komplikovanou situaci a přejít tak alespoň částečně do online světa. To se následně projevilo rostoucí poptávkou po IT odbornících, čímž se ještě zvýšil jejich nedostatek.

Low-code vývojáře nenahradí

Pokud tě napadlo, zda můžou kvůli low-code platformám tradiční softwaroví vývojáři přijít o své zaměstnání, pak se nemusíš obávat. Odborníci se shodují, že low-code určitě nenahradí vývojáře, kteří programují v zavedených jazycích, jako je Java, C++ nebo třeba Python. Tyto platformy jim naopak mohou pomoci s usnadněním práce.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 11.1.2023 9:09
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity