IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Průzkum ministerstva na home office. Jak se Čechům líbí?

Home office je od roku 2020 žhavým tématem. Ministerstvo práce a sociálních věcí provedlo výzkum, kdy se ptalo přes 5 000 respondentů na jejich zkušenosti. Co si Češi pochvalovali na home office a co jim naopak práci ztěžovalo? Víme, jak vyzrát na některé zmíněné trable.

Blog ITnetwork.cz

Home office 2021

Od konce října 2021 je stále více doporučováno pracovat z domova. Někteří již mají s tímto typem pracovního prostředí zkušenosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí provedlo ve spolupráci s projektem DigiKatalog výzkum, kde přes 5 000 lidí odpovědělo na otázky týkající se jejich spokojenosti a výhrad vůči home office.

Výkonnost zaměstnanců podle respondentů doma neklesla, což je pro mnohé firmy velmi dobrá zpráva. Manažeři tedy odvedli opravdu dobrou práci.

Blog ITnetwork.cz

Přes 40 % zaměstnanců uvedlo, že si myslí, že jsou na home office výkonnější, než v běžné kanceláři. Nutno dodat, že to pravděpodobně byli ti, kteří jsou přirozeně organizovaní a dokáží se soustředit.

Co je přínosem

Mezi nejčastěji zmiňované patří samozřejmě méně cestování do práce. Z toho plyne i velká úspora času.

Dále také flexibilita pracovního režimu. V případě drobné indispozice je možné stále pracovat.

Přes 40 % lidí také uvádí, že si díky tomuto režimu také mohou přispat a netráví zbytečně čas upravováním do práce.

Díky ušetřenému času se mohli zaměstnanci více věnovat rodině, což vedlo k celkové spokojenosti a duševnímu klidu.

Blog ITnetwork.cz

Na čem je třeba pracovat

Mnohým ale chybí kontakt s kolegy.

Pro jiné je těžké udržet pevné hranice mezi soukromým a pracovním časem.

Dále vyvstaly potíže s technikou a jak ji v domácích podmínkách bez technické podpory řešit.

Komunikace mezi spolupracovníky je náročnější. Emaily jsou dohledatelné, ale zdlouhavé. Konference či telefonáty jsou rychlejší, ale je třeba si psát poznámky.

Po uzavření škol bylo, především pro ženy, velmi náročné skloubit práci a povinnosti s domácností a školou dohromady.

Blog ITnetwork.cz

Jak zvládnout home office?

Nejdříve je nutné říct, z čeho pramení chyby a zdržování při práci z domova. Za všechno může multitasking. A také prokrastinace.

Snažit se uvařit jídlo, vymýšlet obchodní strategii a sledovat na půl oka ještě program v televizi nejde. A ty facebooky... :D

Harvard Business Review přímo uvádí, že zvládnout několik úkolů najednou nelze. Minimálně ne úspěšně. Je velmi těžké přepínat pozornost mezi činnostmi a nakonec se nám vždy postaví do cesty ještě další a další úkoly.

Blog ITnetwork.cz

Pro Hospodářské noviny uvedl David Buchta, CEO a Marketing manager z PRIMULUS, následující: „Úskalí jsou především v jednoduché prokrastinaci formou rušivých elementů. Neumyté nádobí, neuklizená skříň, nepřimontovaná polička… Pro mnoho lidí jsou tyto elementy rušivé a mohou místo práce začít jednoduše prokrastinovat.“

Dalším, již zmíněným faktorem, je komunikace s kolegy a zaměstnavatelem. Je třeba neuchylovat se pouze k jednomu způsobu či kanálu a využívat různé druhy předávání informace podle toho, jak to situace zrovna vyžaduje.

A zabijákem jakékoliv morálky je pyžamo.

Úskalí jsou především v jednoduché prokrastinaci formou rušivých elementů. Neumyté nádobí, neuklizená skříň, nepřimontovaná polička… Pro mnoho lidí jsou tyto elementy rušivé a mohou místo práce začít jednoduše prokrastinovat.

Jak začít pracovat z domova?

Dopadlo to tedy poměrně dobře. Chceš mít flexibilní práci? Změnit pracovní podmínky, více času na rodinu a své koníčky? Přidej se k ajťákům. Rekvalifikuj se zdarma ještě dnes a měj větší jistotu zaměstnání. Jaká technologie tě zajímá? Poradíme ti s výběrem.

Blog ITnetwork.cz

Aby to šlapalo jako hodinky

Převléknout se z pyžama. Někdo se může smát, že je to hloupý vtip, ale ne nadarmo se říká, že šaty dělají člověka. Díky správnému oblečení či účesu můžeme získat sebevědomí, které bychom v teplácích nikdy neměli. Na home office není třeba každý den vytahovat oblek, ale zvolit pohodlné oblečení, ve kterém se cítíme dobře, je zásadní krok k úspěchu.

Domácí kancelář

Málo kdo z nás má takový luxus, že má místnost, kterou může bez potíží vyčlenit jako svou kancelář. Proto je třeba pracovat s tím, co je.

Stačí stůl. Před prací je třeba ho zbavit všeho, co se netýká práce. Přizpůsobit si své okolí tak, aby to skutečně vyvolalo kýžený efekt soustředění.

Nezapomeň pravidelně větrat. Opět malý detail, jako kyslík a chladnější vzduch, který hraje roli v tom, jestli dokážeš efektivně pracovat, nebo stojíš 10x za den u kávovaru.

Blog ITnetwork.cz

Všechno po ruce

Ještě než začneš pracovat, sežeň si všechny potřebné podklady. Prostoje a hledání způsobují stres a narušují morálku.

Business time

Pro pracovníka s rodinou je tato kapitola trochu červenou vlajkou před očima, ale je to tak. Umět si roztřídit úkoly, které hoří a které mohou počkat, vytvořit si dlouhodobý (např. týdenní) plán a započítat i potřebný odpočinek.

Blog ITnetwork.cz

Časová okénka

Začni den tou nejdůležitější úlohou místo vyřizování e-mailů. Na nejproduktivnější části dne si dej ty nejnáročnější činnosti a úkoly a prokládej je lehčími a zábavnějšími.

V momentech, kdy míváš krizi, si naplánuj něco, co tě baví a znovu dobij energií.

Když záda bolí

Dalším zabijákem produktivity je absence pohybu. Celodenní sezení ti velmi škodí. Stačí se protáhnout nebo alespoň projít na pár minut.

Pokud se zrovna procházet nechceš, existují i různá dechová cvičení. Richard Jisl, fyzioterapeut a odborný ředitel centra HEALTHY-LIFE s.r.o., řekl deníku Hospodářské noviny, že dechová cvičení do břicha zlepšují také peristaltiku, která hraje významnou roli v bolesti zad.

Blog ITnetwork.cz

„Aby bylo možné tato dechová cvičení provádět, doporučuji upravit i stravu. Dechová cvičení se neprovádějí dobře s plným žaludkem, proto je vhodné jíst po menších porcích a častěji. Určitě je lepší spíše lehčí strava, která zabrání i únavě při trávení. Dechová cvičení posilují zádové svaly a pomáhají zásobovat tkáně kyslíkem. Celkově zlepšují cirkulaci krve,“ doporučuje Jisl.

Aby bylo možné tato dechová cvičení provádět, doporučuji upravit i stravu. Dechová cvičení se neprovádějí dobře s plným žaludkem, proto je vhodné jíst po menších porcích a častěji. Určitě je lepší spíše lehčí strava, která zabrání i únavě při trávení. Dechová cvičení posilují zádové svaly a pomáhají zásobovat tkáně kyslíkem. Celkově zlepšují cirkulaci krve.

Co způsobuje bolest zad?

  • Hrbení u monitoru - zejména při absenci externí klávesnice a myši u notebooku
  • Špatná výška stolu - může vést i k syndromu karpálního tunelu
  • Dlouhé sezení bez přestávek
  • Mít nohu přes nohu
  • Těžké jídlo a velké porce
  • Nadměrný stres

Náklady domácnosti?

Na Covid Portálu se můžeš podívat, na co všechno máš, jako zaměstnanec pracující z domova, právo. Co takhle náhradu nákladů, které se jistě zvýšily od doby home office?

Blog ITnetwork.cz

Zjistit více můžeš na jejich stránkách: covid.gov.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 9.11.2021 19:11
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity