IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

S tímhle přestaneš prokrastinovat už navždy!

Dnes máme spoustu možností, jak se zabavit. Díky přenosným malým počítačům, které se vejdou do kapsy, můžeme najít zábavu během několika vteřin a nestojí nás to zrovna velké úsilí. Jenže tím pádem nám ostatní věci přijdou nesmírně nudné a vlastně namáhavé. A přitom jsou zpravidla všeobecně prospěšné. Zbavit se tohoto zlozvyku ti může dopomoci dosáhnout všeho, co si jen zamaneš.

Jak donutit mozek, aby činnosti jako uklízení, učení se něčeho nového a cvičení začal dělat rád? Jak se vyhnout nutkání utéct jim nějakou oklikou?

Blog ITnetwork.cz

Proč prokrastinuješ?

Je to velmi jednoduché. Z nudy. Nic jiného v tom není. Přece je docela zábavné sedět na zadku, koukat na sociální sítě, na YouTube videa nebo hledat něco, co tě zrovna zajímá. V porovnání s tím, jít uklízet či splnit své pracovní úkoly, je vítěz jasný.

Co je to nuda

Wikipedie píše, že nuda je v psychologii „nepříjemný přechodný duševní stav, v němž jedinec cítí pronikavý nedostatek zájmu o své obvyklé aktivity a je pro něj obtížné se na ně soustředit“. Nuda tedy nutně neznamená, že člověk vůbec nemá co dělat, ale spíše to, že se nedokáže pro žádnou aktivitu nadchnout, i když by si přál se v něčem angažovat. Pro nudu jsou charakteristické pocity omrzelosti, zbytečnosti, nespokojenosti, nezajímavosti, snížená pozornost, pocit únavy a depresivní nálady.

To, co tě nutí neustále brát telefon do ruky, je dopaminová závislost. Jinými slovy máš problém s tím, že víš, že tvůj mobil nebo jiný únik skrývá potěšení a ty jim nedokážeš odolat.

Nejde ovšem jen o intenzitu prožitku, ale i o úsilí, které na jeho získání musíme vynaložit. Shlédnout film je určitě méně náročné než debugovat. Ačkoliv satisfakce po dobře odvedené práci bude větší než náhražky, námaha, kterou musíš nejdříve vynaložit, je to, co tě nutí činnost odložit či nahradit něčím jednodušším.

Jenže jak svůj mozek přesvědčit, aby ho bavilo dělat to, co by se mělo, stejně jako čistá zábava bez větší přidané hodnoty?!

Blog ITnetwork.cz

Jak přestaneš prokrastinovat?

Tohle rozhodně nepatří mezi řešení typu ‘stačí 5 minut či 1 pilulka a všechny tvé problémy odejdou’. Mluvíme zde o celkovém přeprogramování mozku a velkém sebezapření. Jestli tě opravdu přestalo bavit prokrastinovat a chceš svůj život žít naplno, musíš splnit toto: začni se nudit!

Není na světě pro člověka nic horšího, než se nudit. V jednom výzkumu z roku 2014 si lidé raději pouštěli sami do těla elektrošoky, jen aby se nenudili. Není to zvrhlé? Co všechno bychom byli schopni provést, jen abychom se nenudili? Uřízli si i ruku?

Celý život se toužíme zabavit. Proto si hledáme přátele či partnery. Samota je vlastně ta nejhorší forma nudy. Jedním z prastarých mučících prostředků bylo hodit člověka do kobky v jeskyni, kde vůbec nic nebylo. Důvod, proč to byl pravděpodobně účinný výhružný prostředek, je ten, že to zní nelidsky nudně.

Takže ještě jednou: zahoď na nějakou dobu telefon a začni se nudit. Možná výměna chytrého mobilu za hloupý ti tento přechod usnadní. Každopádně je důležité chvíli s každodenními dopaminovými bombami přestat.

Přestala tě tvoje práce bavit? Nemáš si moc s kolegy co říct? Hledáš prostě v životě něco víc? Staň se ajťákem. Nekonečný prostor pro růst, výzev kolik jen budeš chtít a benefity, jaké jinde nenajdeš. Rekvalifikuj se na junior programátora WWW aplikací už od 0 Kč a získej osvědčení zaštítěné MŠMT:

Blog ITnetwork.cz

Někdo by mohl argumentovat, že méně radikální postup by mohl být lepší. Jenže je zde mnohem vyšší riziko, že se výsledky dostaví za dlouhou dobu či spíše vůbec. Samozřejmě si můžeš nainstalovat aplikace, které ti zablokují všechny mimo nejdůležitější funkce telefonu od-do. Nebo měřiče času, abys viděl, kolik času věnuješ efektivním činnostem. Či TODO list s termíny jejich plnění. Jenže máš ke všemu stále přístup a možnost aplikace kdykoliv odinstalovat. Porušit své předsevzetí budeš chtít určitě mnohokrát. Teď se tomu sice směješ, že to přece nic není, ale opravdu se jedná o boj se závislostí. Tobě se bude chtít couvnout a to je naprosto normální.

Aby nebyl pouze telefon ten nejhorší na světě, v prvotní fázi je nutné se odstřihnout ode všeho. Je důležité zatrhnout si čtení beletrie, poslouchání hudby, také kontakt s ostatními lidmi a NUDIT SE.

Až se skutečně vzdáš všeho, co by ti mohlo udělat radost (ano, zní to strašně, ale výsledky mluví samy za sebe), zjistíš, že i zametání či vysávání podlahy ti bude dělat nesmírnou radost. Možná ani ne tolik samotný proces jako výsledek. Vidět čistotu a mít radost, že je to tvá zásluha a máš ještě spoustu času na jiné věci. Tvůj mozek bude zoufale lapat po činnostech - (konečně) umýt koupelnu, nádobí či se naučit ten další jazyk, jak o tom mluvíš už několik let :D

Blog ITnetwork.cz

Jak si vše zatrhnout?

Skutečně buď co nejvíc sám. Mít společnost je opět druh zábavy, který tě může odvést od důležitých a prospěšných věcí, kterým by ses měl věnovat. Zavři se třeba do tmavé místnosti, kde, pokud možno, nic není. Ideální je třeba koupelna. Více méně budeš jako mnich a tvá práce bude 'meditace' = nudit se.

A co výsledky?

Mimo to, že pak opravdu raději vyplníš daňové přiznání, než abys byl ponechán ničemu, ti může tento očistný proces přinést mnohé další.

  • Věř, že si začneš mnohem více vážit svých blízkých. Budeš se více snažit být přítomen ve všech okamžicích svého života. Tak nějak si budeš více vychutnávat život. Rád si s někým popovídáš, budeš nesmírně produktivní.
  • Budeš více soustředěný a nebude takový problém věnovat pozornost i tomu nejmenšímu detailu.
  • Začneš chodit dřív spát (nejdřív z nudy a pak proto, že se ti ráno konečně dobře vstává) a obecně se ti zlepší nálada a ty nebudeš stále pod stresem, že jsi měl něco udělat a blíží se deadline.
  • Možná se začneš věnovat takovým činnostem, o kterých jsi dříve ani nevěděl, že existují. Obohatíš svůj život a i z obyčejných věcí budeš mít prostě upřímnou radost.
  • Paradoxně budeš mít víc času na zábavu.
Blog ITnetwork.cz

Když se ti přestat prokrastinovat nepovede hned napoprvé

Rozhodně se na sebe nezlob. Je lidské podlehnout touhám. Měl bys být na sebe přísný, ale ne nelidský. Požádej jiné o pomoc nebo se domluv s někým blízkým, kdo bude držet tento půst s tebou. Ale vlastně zvlášť. Vědět, že netrpíš sám, ti může dodat sílu. Protože mizérie má ráda společnost ;-)

Když v procesu selžeš, můžeš si být více než jistý, že nejsi první ani poslední. Prostě začni od znova a dej si obzvláště pozor na to, co tě zradilo naposledy. Ber to tak, že pokud se ti to takhle nepovede víckrát, budeš pak odborníkem na celou odvykací kůru a můžeš tak pomoci i dalším. Nebo napsat super knihu plnou tipů ;-)

Možná potřebuješ ve svém životě nějakou výzvu. Zkus programování! Nejrychleji se rozvíjející obor, který nás všechny obklopuje. Začni studovat od 0 Kč v našem akreditovaném rekvalifikačním kurzu. Získej perspektivu a nekonečno příležitostí ve světě IT:

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 1.8.2022 18:52
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity