IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Špatně se soustředíš na home office? Pomůže i hraní her

Home office je pro mnohé požehnáním. Užívat si pracovní režim za vlastních podmínek skýtá i nástrahy, kterým se lze vyhnout. Mezi ně patří 'pracovní stůl' na kuchyňské lince či v posteli nebo špatné pracovní návyky. Mnozí pak trpí nejen fyzickými obtížemi, ale i zhoršenou pozorností. Přitom stačí věnovat minimum úsilí pro vytvoření zdravého pracovního prostředí a také pomůže hraní her...

Proč někteří špatně snáší práci na dálku a jaké výhodypobyt v klasické kanceláři? Jak se můžeme stimulovat doma, co je to mozková mlha a jak proti ní úspěšně bojovat?

Blog ITnetwork.cz

Když domácí kancelář není volba

Na jaře 2020, na počátku celosvětové pandemie COVID-19, se mnoho zaměstnanců ocitlo v situaci, kdy si nečekaně museli zřídit kancelář doma. K tomu jim sloužila ‘dočasná řešení’ - postele, jídelní stoly, pohovky. Nyní se mnoho lidí konečně vrátilo do kanceláře, i když častěji v hybridním modelu. Ti, kteří pracují z domova, jsou možná čím dál více ovlivňováni svými špatnými návyky, které si vypěstovali na začátku pandemie. A ty mohou škodit jejich tělu i mozku.

Přestože o dlouhodobých důsledcích práce na dálku toho stále mnoho nevíme, vědci se shodují, že práce mimo tradiční kancelářské prostředí může mít negativní dopad na náš mozek a tělo. Od únavy očí až po bolesti zad. (Co si budeme povídat. Už před pandemií byly samozřejmě také problémy s příliš dlouhým sezením v kanceláři.) Ale existuje zde naděje na řešení. Odborníci se vyjádřili o krátkodobém dopadu home office na zdraví a o tom, co lze udělat pro to, aby se práce na dálku zlepšila.

Blog ITnetwork.cz

Nesprávné využívání home office škodí mozku i tělu

Pokud již nějakou dobu pracuješ na dálku a nemáš ani pořádný stůl, možná sis již všiml fyzického dopadu na tvé tělo. Odborníci tvrdí, že špatné pracovní podmínky vedou k zestárnutí organismu až o 10 či 15 let.

Lidé si totiž doma vytvářeli pracovní místa, která vedla ke špatnému držení těla a mechanické zátěži. Pracovalo se u kuchyňského stolu, na gauči, v posteli a od pracovního stolu bez ergonomické podpory specifické pro daného člověka. Lidé se v podstatě přizpůsobovali pracovnímu prostoru, místo aby si vytvořili pracovní prostor pro své tělo.

Blog ITnetwork.cz

Tělo i duše může trpět

Nejsou to však jen naše těla, která trpí. Ve studii společnosti Microsoft z roku 2020 vědci zjistili, že "spolupráce na dálku je psychicky náročnější než osobní spolupráce". Studie zjistila, že "vzorce mozkových vln spojené se stresem a přepracovaností byly mnohem vyšší při spolupráci na dálku než při osobní spolupráci".

Důvodem je částečně to, že množství vizuální pozornosti, které musíme věnovat ve virtuálním prostředí, je vyšší než při osobních schůzkách, což způsobuje, že náš mozek pracuje intenzivněji, vysvětluje Americká neurologická asociace.

V každodenních situacích se náš mozek při získávání informací o situacích a lidech spoléhá na "neočekávané vstupy", jako je řeč těla a předměty v našem periferním vidění. Když je tento rozsah vstupů omezen, na řekněme malé obdélníky zobrazující pouze obličeje lidí, jsou i tyto neočekáváné vstupy eliminovány. To způsobuje, že náš mozek začne pracovat na plné obrátky. Tedy že veškerou pozornost věnujeme jen velmi úzkému zornému poli.

Když máme virtuální schůzky, nedostáváme neverbální signály. Nezískáváme informace o našem prostředí. Vidíme jednoduše zvětšenou verzi osoby. A to je vše. Mimo jiné se potýkáme s tím, že ztrácíme nervový základ sociální interakce v reálném čase a nezískáváme informace o ostatních vizuálních informacích o jejich tváři atd. Jinými slovy, občas se zastav v kanclu za kolegy!

Blog ITnetwork.cz

Podle studie v časopise Nature může mít ztráta dalších kontextových vodítek, jako je řeč těla člověka nebo vidění zajímavé fotografie na stole kolegy, také dopad na naši produktivitu a kreativitu.

Při osobním kontaktu s lidmi se totiž v našem okolí děje spousta nečekaných věcí. Mozek možná potřebuje tuto rozmanitost vstupů. A možná potřebuje neočekávaný, nepředvídaný aspekt interakce, který zostřuje naši schopnost myslet šířeji a obecněji a přicházet s novými nápady.

Hledáš nový obor s nekonečným množstvím příležitostí a rozvojem? Jdi do IT. Rekvalifikuj se v akreditovaném a pečlivě sestaveném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Na jeho konci získáš osvědčení zaštítěné MŠMT. Neváhej a začni ještě dnes:

Blog ITnetwork.cz

Jak zlepšit práci na HO pro mozek a tělo

Ačkoli asi nikdy nebudeme schopni plně doma replikovat všechny fyzické a duševní výhody práce v kanceláři, existují malé změny, které mohou pomoci zlepšit práci na dálku. Jedním ze způsobů je hraní her. Ano, čteš správně.

Vytvoření podmínek pro hru (Doktorka Shimi Kang, psychiatrička věnující se mentálnímu blahobytu, zmiňuje hry s nízkými sázkami) stimuluje řešení problémů, podporuje spolupráci a napodobuje zrcadlové neurony (mozkové buňky, které se aktivují, když provádíme nějakou činnost a pozorujeme ostatní, jak provádějí stejnou činnost), které se často vytvářejí v kancelářském prostředí. Tyto neurony jsou také zodpovědné za vytváření empatie, která se promítá do důvěry, bezpečí a sounáležitosti - pocitů, které mohou chybět v home office.

Jsme stvoření zvyku, kterým se daří lépe, když vidí, že ostatní lidé dělají stejnou věc. To je část síly umístění v tradičním kancelářském prostředí, kdy jsou věci super bezpečné. Vidíme, že ostatní lidé dělají to, co my, a to nás povzbuzuje, abychom zůstali zodpovědní. Dává nám to pocit sounáležitosti.

Blog ITnetwork.cz

V domácím prostředí může být náročné zopakovat synchronizované činnosti, které vytvářejí zrcadlové neurony, ale právě zde přichází na řadu hra. "Když přimějeme skupiny lidí, aby se zapojily do her s nízkými sázkami, krom toho, že vytváříme zrcadlové neurony, pomáháme jim také zapojit jejich prefrontální kůru způsobem, který jim pomáhá být v pohodě v místech nepředvídatelných situací," říká psychiatrička Dr. Shimi Kang.

Vytvoření prostoru pro hru navíc může pomoci podpořit týmové vazby (pokud se tak děje v malých skupinách) a také zmírnit mozkovou mlhu a úzkost. Mezi jednoduché hry, které se dobře převádějí do virtuálního nebo hybridního prostředí, patří Scattergories, hádanky a křížovky.

A co únava?

Proti únavě z online konferencí a pro snížení únavy očí doporučují odborníci přestávky mezi schůzkami. Podle základního cyklu odpočinku a aktivity (známého také jako BRAC) je člověk optimalizován na pozornost po dobu přibližně 45 minut, ale po 90 minutách naše poznávací schopnosti výrazně klesají. Jak tedy nastartovat svůj mozek? Zkus projít dveřmi, aby sis resetoval krátkodobou paměť.

Vědci se domnívají, že toto cvičení funguje proto, že jsme byli socializováni považovat dveře za jakýsi přechod. Když nemáme přechody, právě tehdy se naše poznávání snižuje, protože nám chybí přirozené oddělení jednoho okamžiku od druhého. Podobně jako mezery mezi slovy. Takový text bez mezer je velmi složité a únavné číst a luštit.

Máme problémy, protože naše pozornost zaostává, začneme dělat chyby, a pokud se stávají chronicky, dochází k vyhoření.

Blog ITnetwork.cz

Aby se tělo cítilo dobře

Pohybové přestávky a správné držení těla jsou obzvláště důležité pro prevenci běžných ortopedických problémů, jako jsou bolesti krční páteře, bolesti zad, poranění ramene a kyčlí při nepřiměřené aktivitě a námaze, či bolesti těla spojené s napětím a ztuhlost kloubů a těla.

Abychom tato zranění omezili, budeme muset dělat víc než jen sedět rovně. Zaprvé je to namáhavé a zadruhé se kvůli tomu často přestáváme soustředit na úkoly a upadáme zpět do špatného držení těla, když úkol vyžaduje naši maximální pozornost.

V boji proti zraněním doporučují fyzioterapeuti sedět na židli nebo polštáři, které podporují sezení na sedacích kostech. Tím si vytvoříme ergonomické pracovní místo, které vyhovuje našemu tělu, osobnosti a preferencím. Dále bychom měli zvážit možnost pořízení stolu, u kterého se dá sedět, a zvednout monitor počítače tak, aby byl 4 až 5 centimetrů nad očima. Kromě toho může špatné držení těla omezit také posilování jádra těla a posturálních svalů a protahování krku, hrudníku, hamstringů a ohybačů kyčlí.

Pokud potřebuješ připomenout, že si máš dát pauzu, doporučují odborníci použít aplikace, které ti vše budou pravidelně připomínat, nebo si jednoduše naplánuj budíky v telefonu.

U některých pracovníků se po dlouhém sezení dostavuje mozková mlha. Nastavení budíku, který připomene, že máš vstát a jít ven, nebo se dokonce projít po chodbě, přinese obrovský rozdíl v pozornosti.

Mít možnost pracovat z domova je často nenahraditelná. Pracovat ve vlastním režimu, ale ve zdravých podmínkách, ti pomůže se rozvíjet pracovně i soukromě. IT je především obor, kde tento model prosperuje. Staň se ajťákem a užívej si benefitů, které jiné obory nenabízí:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 16.8.2022 19:43
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity