Vydělávej až 160.000 Kč měsíčně! Akreditované rekvalifikační kurzy s garancí práce od 0 Kč. Více informací.
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Umí Python opravdu všechno, aby se ti jej vyplatilo umět?

Python je v tuto chvíli nesmírně populární a prý jeden z nejžádanějších programovacích jazyků na světě. Proč tomu tak je? Co mu zrovna teď tak nahrává do karet? A skutečně je po Pythonistech taková poptávka, jak se všude traduje? Pojďme si to zanalyzovat.

Začít s Pythonem je opravdu jednoduché

Chápu, že tak začínají snad všechny články. Ale pokaždé to byla pravda a pokud píšeme o oblíbených technologiích, pravděpodobně tohle budou mít všechny společné. Jednoduchá syntaxe jazyka Python a vysoký faktor čitelnosti z něj činí jazyk vhodný pro začátečníky. Je také univerzální. Proto je Python hojně využíván jak v oblasti vývoje, tak v oblasti Data Science. Mimo jiné pro vývoj webových stránek, zpracování textu, obrazu, videa a analýzy. Používají jej největší hráči v byznysu.

Blog ITnetwork.cz

Flexibilní a rozšiřitelný

Python je vysoce škálovatelný a rozšiřitelný. Tato flexibilita jazyka Python umožňuje provádět bez problémů operace napříč jazyky. Nejenže jej můžete integrovat s komponentami Java a .NET , ale Python můžete použít také k vyvolání knihoven C / C++ .

Python také podporují téměř všechny moderní platformy, jako jsou Windows, Linux, Mac.

Příklady, které mluví sami za sebe

Python je skvělý pro rychlé vytváření prototypů. Začínající firmy ho hojně využívají k vytvoření svého MVP. Ani zajeté společnosti nad ním neohrnují nos. Netfix kupříkladu hovoří o využití Pythonu ve všech oblastech od sítě pro doručování obsahu (CDN) až po monitorovací systémy.

Blog ITnetwork.cz

A chvalozpěvy ještě nekončí. Programování v Pythonu si pro svá řešení oblíbila také společnost Google. Řekl to Peter Norvig, ředitel výzkumu ve společnosti Google:

Python je důležitou součástí společnosti Google od samého počátku a zůstává jí i nadále, protože systém roste a vyvíjí se. Dnes používají Python desítky inženýrů společnosti Google a hledáme další lidi se schopnostmi v tomto jazyce.

Blog ITnetwork.cz

U nás ho používá například Seznam.cz pro své služby vyhledávače, televize a další.

Blog ITnetwork.cz

Vysoké platy

Vzhledem k tomu, že Python v současné době vládne oborům vývoje a datové vědy, slibuje vysoké finanční ohodnocení.

V České republice se můžete těšit na:

  • nástupní plat pohybující se kolem 50 000 Kč (není výjimkou ani 70 000 Kč)
  • a v seniorské sekci až 160 000 Kč
  • Big Data přinášejí ještě lepší vyhlídky. Tedy na plat klidně 160 000 Kč.

Při psaní tohoto článku jsme našli přes 400 pracovních inzerátů hledajících Python developer (s různou úrovní zkušeností).

Blog ITnetwork.cz

Pokud koketujete s myšlenou, že chcete za moře například do USA, zde je nějaká zahraniční statistika: Podle průzkumu společnosti Daxx pobírají inženýři, vývojáři a programátoři v jazyce Python jedny z nejvyšších platů v USA. Průměrný roční plat se pohybuje kolem 110 021 dolarů (= 198 000 Kč měsíčně). Nejvyšší platy jsou v New Yorku a Kalifornii, a to 122 135 (= 220 000 Kč měsíčně).

Proč nás to vlastně zajímá? Ti šikovnější mohou pracovat jako remote klidně z Česka pro zahraniční firmu.

Knihovny, které uspokojí každou vaši potřebu...

Python je vybaven nejvybranějším sortimentem knihoven, které se hodí pro vývoj a úlohy Data Science. Díky rozsáhlé sbírce a začlenění knihoven se v průběhu let funkce a možnosti Pythonu výrazně znásobily.

Řekněte si, co potřebujete - Python pro to knihovnu už má!

Blog ITnetwork.cz
  • NumPy - Je jednou z prvních knihoven jazyka Python, která obsahuje matematické funkce vysoké úrovně pracující s vícerozměrnými poli a maticemi. Je ideální volbou pro vědecké výpočty.
  • SciPy - Vědecká obdoba NumPy, je vybavena vším, co budete potřebovat pro numerickou integraci a analýzu vědeckých dat.
  • Pandas - Další populární knihovna Pythonu, která byla postavena podle NumPy. Používá se především pro analýzu dat.
  • Scikit-Learn, PyBrain, PyLearn2 a PyMC - To všechno jsou knihovny jazyka Python pro Machine learning.
Blog ITnetwork.cz

Vývoj webových stránek je hračka

Vývoj webu je v Pythonu opravdu jednoduchý. Python obsahuje širokou škálu frameworků pro vývoj webových aplikací, jako jsou například Django, Flask, Pyramid, TurboGears, Web2Py, Bottle, CherryPy, Hug, Falcon, Sanic a FastAPI.

Tyto frameworky pomáhají vývojářům psát stabilní kód mnohem rychleji. Mohou automatizovat implementaci běžných (standardních) řešení, například bezpečné přihlášení uživatele, a tím zkrátit dobu vývoje. Vývojáři se tak mohou soustředit na důležitější prvky, například obchodní logiku aplikace. Kromě toho mohou frameworky provádět také úkoly spojené s "dolováním" dat a obsahu webových stránek.

Blog ITnetwork.cz

Řada testovacích frameworků

Pokud jde o testování nebo ověřování nápadů/produktů, je Python tou správnou volbou. Obsahuje několik vestavěných testovacích frameworků, které pomáhají při ladění a zrychlování pracovních postupů.

Blog ITnetwork.cz

Python podporuje testování napříč platformami i prohlížeči díky PyTest a Robot. Existují také další testovací frameworky:

  • UnitTest
  • Behave
  • Lettuce.

Data, data a zase data

Jak jsme již bylo zmíněno výše, Python má pro každou potřebu něco. Obsahuje i spoustu nástrojů pro vizualizaci dat. Mezi ty nejoblíbenější patří Matplotlib (základní, podle něj vznikly Pandas Plotting, Seaborn a ggplot), Plotly, Altair, Seaborn, Bokeh, Pygal, Geoplotlib, Gleam a Missingno.

Pomocí těchto "udělátek" můžete snadno dávat smysl složitým datovým sadám. A také je vizualizovat prostřednictvím různých možností zobrazení, jako jsou grafy, koláčové grafy, grafické grafy, interaktivní grafy připravené pro web a mnoho dalších. Protože nějaký grafický výstup vypadá zaprvé hezky a zadruhé pomáhá lépe uchopit výstupy celé tvé práce.

Blog ITnetwork.cz

Například markeťáci nyní zakládají svá rozhodnutí často na analýze provedené v Pythonu.

Firmy se odvracejí od tabulek v Excelu a přechází k analýzám založeným na Pythonu.

Dalším zajímavým příkladem využití analýzy dat je systém automatizace pracovních postupů pro NASA, který byl napsán v jazyce Python jedním člověkem za méně než rok.

Skriptování

Ano. Python není jen programovací jazyk - lze jej použít i pro skriptování! Vlastnost, která odlišuje skriptovací jazyky od programovacích, je, že skriptovací jazyky nevyžadují žádnou kompilaci. Jsou přímo interpretovány. V Pythonu můžete psát kód ve skriptu a přímo jej i spouštět.

Stroj váš kód přečte a interpretuje a také sám provede kontrolu chyb během běhu. Jakmile je kód bez chyb, můžete jej použít klidně vícekrát.

Blog ITnetwork.cz

Časopis Linux Journal vyzdvihuje Python jako nejlepší programovací a skriptovací jazyk.

Umělá inteligence (AI)

V tomto směru je Python skloňován v poslední době asi nejvíce. Proč je tak oblíbený právě ve smyslu AI? Díky své jednoduchosti. Pokud se pustíte do něčeho tak složitého, jako je právě umělá inteligence, potřebujete nástroj, který tuto činnost bude usnadňovat.

Blog ITnetwork.cz

Označení "chytrý člověk" si jeden vyslouží pravděpodobně tím, že toho hodně zná. Nejsou znalosti náhodou data? A v čem že je Python jednička? Ve sběru a vizualizaci dat. Náš proces učení se neliší od strojů. Učíme se tím, že něco zkoušíme, posloucháme a děláme chyby. Jednoduše poznáváme. Někde se to ovšem musí zaznamenávat, porovnávat a vyhodnocovat. Je třeba tomu postavit velmi spletitý a složitý mechanismus, kterému se říká neuronová síť.

Python je jedničkou pro vývoj AI i proto, že má obrovskou komunitu nadšenců a úžasné knihovny.

Aktivní komunita

Python se může pochlubit dynamickou a dobře sehranou komunitou, na kterou se můžete spolehnout. V případě jakýchkoli problémů souvisejících s programováním nebo datovou vědou můžete vždy požádat o pomoc komunitu Pythonu. Ta je připravena lidem pomoci. Jelikož se jedná o jazyk s otevřeným zdrojovým kódem, každým dnem dochází v komunitě k novému pokroku. Vývojáři a programátoři pravidelně přispívají k obohacení jazyka vývojem nových nástrojů a knihoven.

Blog ITnetwork.cz

Na serveru Stack Overflow je Python označen ve více než milionu otázek, což je opravdu vysoké číslo.

GitHub je místo, kde vývojáři ukládají kód projektů a spolupracují s ostatními vývojáři. S přes 1,5 milionu repozitářů na GitHubu a s více než 90 000 uživateli, kteří v těchto repozitářích odevzdávají nebo vytvářejí problémy, má tady Python druhou největší komunitu.

Python roste jako z vody

Vzhledem k využití jazyka Python v mnoha odvětvích a aplikacích - a jeho nedávnému prudkému rozvoji v oblasti datové vědy, strojového učení a umělé inteligence - je Python na velkém vzestupu.

Blog ITnetwork.cz

Stránky Stackoverflow.com ukazují, že Python je s velkým náskokem nejrychleji rostoucím hlavním programovacím jazykem, a to na základě analýzy počtu návštěvníků v porovnání s dotazy na určité téma.

Bonus: Rapsberry Pi

Rapsberry Pi je maličkatý a velice šikovný mikropočítač, co se vejde do ruky. Používá se třeba pro automatizaci v průmyslu i domácnostech.

Blog ITnetwork.cz

Co má tedy malina společného s krajtou?

K programování Raspberry se většinou využívá primárně Python, proto je na Raspberry v Raspbianu předinstalovaný, a to hned dvakrát.

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 9.8.2021 19:07
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity