IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Vede negativní myšlení k demenci? Takhle se ho zbav

Stěžovat si je negativní záležitost, to všichni víme. Ale věděl jsi, že fyziologicky přeměňuje i tvůj mozek? Můžeš si hovět v depresivní rovině, až se nakonec tvůj život změní v jednu velkou hlubokou temnotu. To vede k dalším zdravotním problémům. Dej si pozor na několik alarmujících věcí a veď zdravý spokojený život tím, že upravíš své myšlení pomocí těchto několika technik.

Blog ITnetwork.cz

Proč si stěžujeme?

Jedny výzkumy ukazují, že většina lidí si stěžuje jednou za minutu. Jiné studie zase tvrdí, že průměrný člověk si stěžuje cca 15-30krát denně. Možná si myslíš, že toto číslo se zrovna tebe netýká. Přiznej si, že si určitě stěžuješ víc, než si myslíš. Ačkoliv to vnímáme jako způsob ventilace nahromaděné frustrace a tedy možnost, jak si ulevit, opak je pravdou.

Stěžování si je jako droga. Krátké pocity úlevy a uspokojení jsou vykoupeny mnohem vyšší daní, než bychom často byli ochotni vědomě zaplatit.

Stěžování = Změny v mozku

Jako lidé jsme vyrostli v tom, že pomlouvání a stěžování si, je společensky přijatelnou normou, jak se sblížit při jakémkoli setkání - rodinné příležitosti, seznamování s cizími lidmi nebo formálním uspořádání. A zábavní průmysl - filmy či seriály s bručounskými rolemi jsou často oblíbené - tomu ještě více nahrává.

Jenže zvyky, ať už dobré, nebo špatné, náš mozek po určité době opakování stále dokola zautomatizuje a usnadní tak i jejich opakování. Čím více si stěžujeme, tím více to náš mozek podporuje v dalším stěžování. A točíme se v začarovaném kruhu.

Smutné je, že tím neřešíme žádný problém ani se tím nedostáváme blíže k odpovědím. Jedná se jen o snahu z jiných vyloudit soucit, útěchu nebo nějaké potvrzení, že jsme opravdu chudáčci. To je tedy výhra…

Blog ITnetwork.cz

Optimisté žijí prokazatelně déle

Studie optimistů zjistila, že lidé s nadhledem na život mají v průměru o 55 % nižší riziko úmrtí než pesimisté. Toto procento se týkalo všech možných zdravotních příčin smrti! To už je velký argument vedoucí k zamyšlení.

Mozkové dráhy jako zkratky zkázy

Mozek je výkonný orgán, který se neustále vyvíjí. Jak bylo řečeno výše, dochází v něm k fyzické proměně na základě navyklých myšlenek, pocitů a chování. To vede ke snadnějšímu opakování těchto návyků v budoucnosti. Když si tedy stěžujeme, nebo prostě jen slyšíme, jak si někdo každý den znovu a znovu stěžuje, poškozuje to náš mozek.

Jak k tomu dochází? Pojďme se na to podívat podrobněji:

Neurony v celém centrálním nervovém systému spolu komunikují prostřednictvím místa zvaného synapse, které umožňuje jednomu neuronu komunikovat s druhým. Když se na synapsi podíváme pod mikroskopem, najdeme zde prázdný prostor mezi mezi výběžky neuronů. Tento prostor se nazývá synaptická štěrbina a funguje jako most mezi neurony, přes který se přenášejí elektrické signály.

Blog ITnetwork.cz

Myšlenky jsou elektrické signály vyvolané chemickou reakcí, které spolu se svým nábojem nesou příslušné informace - myšlenky. Aby mohla jakákoliv informace cestovat, vytváří mozek pro její cestu nervové dráhy.

Pokaždé, když myšlenka vyvolá elektrický náboj, synapse se k sobě přibližují, aby náboj mohl most snadno překonat. Proto, aby se myšlenka snadno spustila a synapse, které mají společné chemické spojení, spolu jiskřily, mozek neustále přepojuje své obvody.

Pokud si neustále stěžujeme, umožňujeme si tím, aby synapse spojené s těmito myšlenkami ještě více rostly, a tím se negativní myšlenky stávaly pro mozek výchozími.

Blog ITnetwork.cz

Pracuješ v prostředí, kde už tě mnoho pozitivních myšlenek neobklopuje? Ani v tvém okolí není kolega, který by vrhnul světlo na temnotu, ve které se nacházíš? Rozhodně je čas na změnu. Rekvalifikuj se na junior programátora WWW aplikací a staň se součástí progresivního IT prostředí. Využívej skvělé benefity, buď obklopen nadšenci a rozvíjej se v nejperspektiv­nějším oboru na světě. Neváhej a začni náš akreditovaný kurz, který si můžeš nechat proplatit Úřadem práce. Na jeho konci získáš osvědčení zaštítěné MŠMT. Začni novou kariéru ještě dnes:

Začarovaný kruh negativity

Stejně jako ty, ani tvůj mozek nechce tvrdě pracovat. Proto se opakováním začnou vytvářet krátké a rychlé dráhy usnadňující vznik dané činnosti nebo myšlenky. Čím kratší je cesta, tím rychleji se myšlenka/činnost stane dominantní. Nakonec se tedy opakované negativní myšlenky objevují náhodně - bez příčiny. Je to jako vstoupit do bažiny. Čím více se snažíme pohnout nebo se z ní dostat, tím hlouběji se propadáváme.

Kortizol, stres a demence

Existuje 70 let stará Framinghamská studie srdce, která se nyní opakuje na vnoučatech původních dobrovolníků. Studie zjistila, že soustavně vyšší hladiny kortizolu byly spojeny se změnami, které bylo možné pozorovat i na snímku magnetické rezonance mozku.

Blog ITnetwork.cz

Co si z toho vzít? Negativita v našem systému vytváří stres. Stres uvolňuje kortizol, což je v podstatě lidský vestavěný poplašný systém, který nás navádí buď k boji, nebo k útěku. V případě, že se jedná o pouhé myšlenky, nejednáme ani tak či onak. Stres tím pádem není nijak ventilován a kortizol se hromadí v krvi.

Opakované stěžování si má za následek uvolňování kortizolu ve vyšších hladinách. Chronicky vysoká hladina kortizolu může poškodit hipokampus, který je v mozku zodpovědný za paměť a řešení problémů, a může také působit jako předstupeň Alzheimerovy choroby nebo jiných forem demence!

Negativita je silný nepřítel, ale má slabiny

Je příliš snadné nechat se strhnout davem agresivních stěžovatelů, než se pokoušet s mírností některé věci vyvrátit. Především proto, že budeme spíše v menšině. Také nás více přitahuje s někým posedávat a pomlouvat, než plodit nějaké myšlenky. Jim Rohn, motivátor a autor více než 25 knih, říká:

Jste průměrem pěti lidí, s nimiž trávíte většinu svého času.

Náš mozek prožívá emoce druhých, díky čemuž se dokážeme vcítit do jejich utrpení nebo negativních emocí. Každý okamžik, kdy se nacházíme v prostředí s takovou negativitou, přenastavuje náš mozek k horšímu.

Musíme si vybrat, s kým se budeme stýkat a kterými životními postoji se necháme obklopovat. A čas zde samozřejmě hraje velkou roli.

Jak zabránit negativitě a pomoct si?

Místo stěžování si se zaměřme na řešení. Považujme to za ‘stěžování si s cílem’.

  • Mít jasný cíl - Než si začneme stěžovat, uvědomme si, jakého výsledku chceme dosáhnout. Pokud nedokážeme určit účel, je velká pravděpodobnost, že si chceme stěžovat jen pro sebe. To je druh stěžování, který bychom měli potlačit hned v zárodku.
  • Začněme s něčím pozitivním - Může se zdát neintuitivní začít si stěžovat komplimentem. Ale zahájit konverzaci něčím pozitivním pomáhá zabránit tomu, aby se i druhá osoba začala bránit podobnou taktikou. A pak už je to jen soutěž “Kdo je největší chudák pod Sluncem”.
Blog ITnetwork.cz
  • Buďme konkrétní - Když si stěžujeme (například partnerovi během rozepře), není vhodná doba na to, abychom vytahovali každou drobnou nepříjemnost za posledních 10 let. Prostě se věnujme aktuální situaci a buďme co nejkonkrétnější. Příkladem budiž stížnost na zaměstnance firmy. Namísto věty "Váš zaměstnanec byl na mě hrubý" popišme konkrétně, co zaměstnanec udělal, že se nám zdál hrubý.
  • Zakončeme pozitivně - Pokud svou stížnost zakončíme slovy: "Už tady nikdy nenakoupím," nemá osoba, která nás poslouchá, žádnou motivaci k tomu, aby se naší stížností zabývala. V takovém případě jen ventilujeme, nebo si stěžujeme bez jiného účelu, než si stěžovat. Místo toho znovu formulujme svůj cíl a také naději, že se podaří dosáhnout požadovaného výsledku, například: "Rád bych to vyřešil tak, abychom mohli zachovat naše dobré obchodní vztahy."

Jinými slovy - nikdy není pozdě na změnu. Žádná práce nestojí za to, abys trpěl takovými důsledky, jaké ti může nezdravé prostředí způsobit. Programátorů je stále velký nedostatek a jejich platy se navíc pohybují v úplně jiných hladinách. Začni kariéru, kde tvá práce bude mít smysl, můžeš se neomezeně rozvíjet, mít skvělý work-life balance a mnoho různých benefitů. Akreditovaným rekvalifikačním kurzem získáš základ pro pozici junior programátor, který pak můžeš dále rozvíjet. Získej osvědčení zaštítěné MŠMT a změň svou budoucnost k lepšímu:

Blog ITnetwork.cz

Další zajímavé články


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Tereza Blažková 16.11.2022 9:04
Avatar
Autorka ráda zkouší nové formy online marketingu a má blízko k IT businessu. Díky home officu zvládá mateřství i sledovat rychlý svět technologií.
Aktivity