IT rekvalifikace s garancí práce. Seniorní programátoři vydělávají až 160 000 Kč/měsíc a rekvalifikace je prvním krokem. Zjisti, jak na to!
Hledáme nové posily do ITnetwork týmu. Podívej se na volné pozice a přidej se do nejagilnější firmy na trhu - Více informací.

Z chemie k programování - Miloslav chtěl od své práce víc

Třicetiletý Miloslav vystudoval chemii a několik let v tomto oboru i pracoval. Rutina, špatné finanční ohodnocení a nedostatek možností kariérního postupu jej však přiměly přemýšlet nad změnou svého zaměstnání. I proto se nakonec rozhodl pro rekvalifikaci. Přihlásil se do rekvalifikačního kurzu C# .NET a začal se učit programovat. Po rekvalifikaci uspěl v přijímacím řízení a od ledna nastoupil do školení u firmy Unicorn, za které již dostává zaplaceno.

Jak se na kurz připravoval? A v čem bylo jeho studium jedinečné?

Blog ITnetwork.cz

Od rekvalifikace si sliboval perspektivnější práci

Co jsi dělal předtím a jak ses dostal k programování?

Na vysoké škole jsem získal bakalářský titul v oboru chemie. Krátce poté mě vzali do jedné firmy na pozici chemického analytika, dělal jsem tam obsluhu analytických přístrojů. Byla to hodně rutinní práce, navíc zde nebylo moc možností na povýšení.

Nakonec jsem se přestěhoval do Brna, ale kvůli Covidu mi dělalo problém najít si práci. Uvažoval jsem tedy nad tím, že bych znovu začal studovat magistra, aby ze mě mohl být chemický technolog. Během toho mi ale spolubydlící a jeden další kamarád poslal odkaz na vaše kurzy s dotazem, zda bych se nechtěl naučit programovat.

Jak jsi na to reagoval?

Nejprve jsem si myslel, že je to hloupost, ale pak jsem si začal pročítat nabídku vašich kurzů a to mě nalákalo. Také mě zaujala informace, že v Česku chybí okolo 20 tisíc IT specialistů, takže se o programátory firmy perou.

Než jsem se však přihlásil na rekvalifikační kurz, chtěl jsem mít jistotu, že mi to půjde. Tak jsem si nejprve prošel některé vaše online lekce a zkusil si naprogramovat pár řádků.

Žádal jsi o kurz přes úřad práce?

Nejprve ano, ale bohužel to nevyšlo. Když jsem totiž žádal o rekvalifikaci, měl jsem pracovní smlouvu až do konce dalšího roku, takže jsem nebyl ohrožený výpovědí.

Byl jsem ovšem rozhodnutý svůj život změnit, a tak jsem to nechtěl prodlužovat a čekat do ukončení smlouvy. Kurz jsem si tedy nakonec zaplatil sám.

Měl jsi během rekvalifikace nějaké zaměstnání?

Ano, našel jsem si místo v brněnské chemické firmě. Domnívám se, že je kurz koncipovaný tak, aby jej bylo možné stíhat i s prací na hlavní pracovní poměr. Člověk si ale musí odpustit nějaké koníčky a dát do toho maximum, klidně i 12 hodin přes víkend. Dá se to dobře zvládnout i díky tomu, že lze závěrečnou zkoušku oddálit až o několik měsíců (v případě samoplátců, pozn. redakce).

Co bylo tvou největší motivací k rekvalifikaci?

Chtěl jsem perspektivnější práci. I nové zaměstnání v Brně bylo totiž velmi rutinní, téměř bez možnosti kariérního posunu a s nepříliš uspokojivým platem. Říkal jsem si, že musím kurz rychle dokončit, abych pak mohl dělat to, co mě bude bavit.

Říkal jsem si, že musím kurz rychle dokončit, abych pak mohl dělat to, co mě bude bavit.

S objektově orientovaným programováním pomáhal i kolegům

Připravoval ses nějak na kurz?

Než jsem se pustil do rekvalifikace, už jsem měl něco málo naučené. Díky tomu pro mě pak samotný kurz nebyl až tak obtížný.

Proč sis vybral zrovna C#?

C# mi byl z nabízených jazyků nejsympatičtější. Kódy mi dávaly největší smysl a přišel mi jednoduše formulovatelný.

Jak hodnotíš průběh kurzu?

Nejpozitivněji hodnotím přístup a ochotu studijních referentů. Zároveň se mi líbilo, jak dobře a vtipně jsou jednotlivé lekce popsané. Jejich seřazení v kurzu bylo dle mého názoru ideální, od nejjednodušších témat až po ta nejsložitější. Navíc je super, že jsou v češtině.

Líbil se mi také individuální přístup lektorů, kteří s každým ze studentů řešili jeho problémy zvlášť. To můžu hodnotit na jedničku. Tempo kurzu bylo navíc přizpůsobené i úplným začátečníkům.

Ještě bych chtěl zmínit, že by bylo fajn, kdyby se v kurzu dělalo více praktických projektů třeba ve spolupráci s jinými komerčními firmami. Absolventi by to pak měli snazší při hledání práce, protože by měli více praktických výstupů.

Měl jsi během kurzu nějaké problémy?

Když jsem si poprvé procházel objektově orientované programování, tak mi to přišlo obtížné. Napodruhé už to ale byla procházka růžovým sadem (smích). Dokonce jsem s ním i pomáhal dalším kolegům z prezenčního školení.

Blog ITnetwork.cz

Nové práce se nemohl dočkat

Co jsi dělal po skončení kurzu?

Začal jsem si hledat práci, což bohužel nebylo úplně jednoduché. Částečně za to mohla i skutečnost, že jsem se hlásil na juniorní pozice, přičemž jsem se měl ucházet spíše o ty absolventské. Doporučuji proto raději zkoušet práce jako tester nebo front end vývojář.

Jaké máš tedy zkušenosti s pohovory?

Z přijímacích řízení v chemickém průmyslu jsem se bál především psychologických otázek. Jsem spíše introvert a měl jsem s těmito otázkami problémy. U IT oborů však nábor vypadal trochu jinak.

Když jsem do nějaké firmy odeslal životopis, většinou se mi ozval personalista a proběhl takový předpohovor, kdy se mě zeptal na několik otázek ohledně možného nástupu či požadované výplaty. Nebylo to nic složitého. V dalších kolech už se pak řešily především technické a vědomostní otázky.

Třeba u firmy Unicorn následoval po hovoru přes Skype písemný test. Byl sice složitější, ale kurz mi dal základy, které mi na jeho splnění stačily. Překvapilo mě, že tam bylo dost otázek na Javu, odpovědi na spoustu z nich se ale daly vyvodit od znalostí ze C#. Třetí kolo bylo již osobní setkání na pracovišti, kde se mě ještě doptávali na nějaké otázky a seznámili mě s náplní pozice.

Podařilo se ti v Unicornu uspět?

Ano, nastupuji do jejich placeného vzdělávacího programu na konci ledna a moc se na to těším. Viděl jsem už i učební osnovu a v kalendáři odpočítávám, kolik mi zbývá dní. Už při pohovoru jsem se totiž ve firmě cítil velmi pohodlně a po podepsání smlouvy mi navíc všichni okamžitě nabídli tykání. To je přístup, na který jsem z předchozích zaměstnání nebyl vůbec zvyklý. V poslední práci bylo tykání kolegům během zkušební doby dokonce přímo zakázané.

Sen o pozici seniorního programátora

S jakým jazykem budeš ve svém novém zaměstnání pracovat?

Po tom, co jsem absolvoval úvodní test, mě pobídli, abych si trochu prošel i Javu a JavaScript. Právě s nimi totiž budu pracovat nejčastěji. Zaplatil jsem si tedy u vás další online kurz a načetl si objektově orientované programování v Javě.

Myslím si ale, že ani tak není znalost C# vůbec na škodu, Java je totiž hodně podobný jazyk. A součástí absolvovaného kurzu byl i JavaScript, takže nějaké základy mám.

Chtěl by ses ještě dále vzdělávat?

Určitě bych se chtěl dostat minimálně na úroveň mediora, a pokud by mi to kapacita mozku dovolila, tak i na seniora. V Unicornu se budu učit framework, který je postavený na Reactu, takže si jej u vás v současnosti projíždím, abych se aspoň trochu připravil.

Co ti tedy kurz ITnetwork dal?

Vědomosti z rekvalifikace mi určitě pomohly najít práci. Když mi kamarád doporučil zkusit váš kurz, trochu jsem se bál, jestli už není ve třiceti letech na změnu oboru pozdě. Z mé strany to tedy byl spíš jen takový pokus, zatím to ale vypadá opravdu pozitivně.

Když mi kamarád doporučil zkusit váš kurz, trochu jsem se bál, jestli už není ve třiceti letech na změnu oboru pozdě. Z mé strany to tedy byl spíš jen takový pokus, zatím to ale vypadá opravdu pozitivně.

Blog ITnetwork.cz

Hledáš novou příležitost a kariérní cestu? Začni s programováním a získej skvělé peníze, flexibilní pracovní podmínky, home office a mnoho dalšího. Rekvalifikuj se v našem akreditovaném kurzu pro junior programátory WWW aplikací. Nauč se pracovat s moderními nástroji budoucnosti a vybírej si z nekonečného množství pracovních nabídek. Nikdy není pozdě začít:

Přečti si také:


 

Všechny články v sekci
Blog ITnetwork.cz
Článek pro vás napsala Radka Konečná 8.2.2023 17:19
Avatar
Autorka vystudovala obor mediální studia a žurnalistika a psaní je jejím velkým koníčkem. Ráda se rozvíjí v oblasti digitálního marketingu a zajímá ji i svět IT.
Aktivity